Stor stemning på blueshelga i Odda

Hvert år i september er det blueshelg i Odda. Til tross for restriksjoner og noe mindre publikum ble det nok en flott festival innerst i Hardanger. Blueshelga startet med kickoff og musikkquiz torsdag 16. september. Men det var ikke før fredag det braket skikkelig løs mellom fjellene i industribyen. Det hele ble avrundet lørdag kveld med "supergruppa" Spoonful of Stones (bildet).

Stor stemning på blueshelga i Odda
Spoonful of Stones, fra v. Morten Omlid, Knut Hem, Jostein Forsberg, Bård Gunnar Moe, Bård Ose og Mads Eriksen.

Orbo var endelig tilbake i Odda og var først ut på fredag. Konferansier Bård Ose fikk æren av å introdusere osingen, som sørget for bra trøkk og festivalstemning helt fra første takt. Sammen med sine stødige musikere sjarmerte Ole Reinert Berg Olsen publikum med sin countryblues. Blåtoner fra Hammondorgelet snurret ut fra Lesilien. Bandet avslutter med Honky tonk women, og Bård Ose spretter opp på scenen og får i gang full allsang i salen. Endelig fikk man igjen kjenne på den gode bluesstemningen på Iris Scene.
- Jeg elsker Odda! Det er noe med industri- og arbeidersamfunn som man finner i bl.a. Odda, Notodden og på Svalbard. De setter genuint pris på musikken, sier Orbo etter konserten.

Orbo og Bård Ose skapte stor stemning på Iris Scene. (Foto: Tommy Tverdal).

Lotheblues
Samtidig inviterte Lothepus og hans venner til dans. Med et filmcrew på slep lokket Leif Einar Lothe mange folk til Lindehuset denne kvelden. Her var det for det meste tilreisende med cowboyhatter som var ute etter å teste dansefoten. 
- Eg vil heimatt te Hardanger, skriker Lothepus med sin vaklende og hese stemme, til stor fornøyelse for de glade konsertgjengerne. 
Stemningen er satt for resten av kvelden da telemarksbandet Byting går på scenen. Byting kjører på med countrymusikk. Navnet “Countryhelga lokst utøve” streifer tankene mine noen ganger.

Men på Iris Scene spiller Johnny Red (bildet under) and the Prayerhouse People, en gjeng med menn iført slips og hatt som hadde tatt turen fra Jæren med sine meningsfulle tekster og flotte melodier. De trollbandt publikum med god dynamikk og innlevelse. "Frelsen" kom til Odda, i hvert fall for ei lita stund. Det ble en strålende avslutning på fredagskvelden.

Bluesfrokost
Mens lukten av mat og øl siver ut i Lindehuset er det duket for nok en festivaldag i Hardanger. Den tradisjonelle bluesfrokosten lørdag formiddag blir som alltid ledet stødig av Bård Ose. Årets tema på frokosten er "groupies.” Historiene sitter løst med radioprofilen på scenen. Både groupiesene til Mick Jagger, Elvis, David Bowie og flere andre får livene sine blottlagt, på klassisk Bård Ose-vis.

HP Lange Big Combo fikk æren av å starte de musikalske innslagene denne formiddagen. De hadde kommet helt fra Danmark for å spille. HP Lange & co var så glad for å få spille at de fikk satt opp en liten utescene der de startet showet allerede dagen før de var satt opp på programmet. Vi får høre slidegitar, fele og banjospill – blues inspirert av folkemusikk. 

HP Lange Big Gumbo.

Johnny Red dukket også opp igjen denne formiddagen. Han hadde den samme gode effekten på publikum som kvelden før. Musikken var helt nedpå, med kun bass, kassegitar og sang. Hallelujastemning fra Jæren.
- Fantastisk å vera tilbake til Odda. Har spilt i Odda før, men ikke på bluesfestivalen. Nå ser det ut til å åpne seg for flere konserter igjen framover også, sier Johnny Red.

Neste musikalske innslag var Orbo, som vi også hørte fredag kveld. Etter en liten innføring sammen med Bård Ose om Keith Richards gitarspilling, dro de i gang den ikoniske Wild Horses. 
Amerikanalinjen fra Bergen kom deretter på scenen på dette lille vorspielet, som ble en forsmak på det som skulle komme senere på kvelden. Etter utlodning av blant annet pysjamasen til Bård Ose, var det klart for Bjørn Moe. Han har spilt i utallige band, bl.a. Vetrhus Bluesband og Nobody's Business. Moe lanserte sin første singel som soloartist dagen før. “The Book” ble spilt og møtt med enorm applaus. Moe kommer også med en fullengder snart.

Konferansier Ose parerer med nok en groupiehistorie og retter samtidig en stor takk til de frivillige på festivalen. Det er klart for en liten forsmak på kveldens headlinere og bluesfrokostens siste musikalske innslag med Oddabandet Vetrhus Bluesband. Bandet fyller 30 år i 2021, og har etter hva vi får opplyst spilt på samtlige blueshelger. Bandet stråler av spilleglede, og blir belønnet med trampeklapp fra publikum.

Seniorblues
Gratiskonsert for eldre slår aldri feil. Den tradisjonelle seniorbluesen på lørdag ettermiddag fyller igjen opp Lindehuset, der Internasjonalt kor spiller bluesklassikere på rekke og rad. De sper på med alt fra rock, soul pop og jazz. De briljante solistene Terje Hultstrand og Laura Buta imponerer de eldre i salen.

Americanalinjen er første band på Iris Scene lørdag kveld. Bergensbandet swinger godt på den intime scenen. De spiller country og americana i settet sitt der de har valgt ut en låt fra hvert år fra 1960 til 1980. Vi får høre godlåter fra Johnny Cash, The Band, Bob Dylan og flere andre på løpende bånd. Musikken vekker gode minner hos mange.

ZZ Top tribute
På Lindehuset ga bandet Quatro Hombres (bildet over) en tribute til nylig avdøde Dusty Hill i ZZ Top. Guttene, som er kjent fra band som Tiebreaker, Kryptograf og Dunbarrow, spiller hardtslående og fengende. Dette er stødige musikere som lager bra show og drar på med imponerende gitarsoloer. 

Etter ungguttene var det klart for årets jubilanter, Vetrhus Bluesband. Bluesveteranene er godt kjent for Odda-publikumet og blir gjerne omtalt som blueslagets husband. Nå hadde de derimot ikke spilt sammen siden før koronaen, så de fortalte at de var veldig spente.
Publikum og bandet går i taket allerede fra første låt. "Sirkuset" er akkurat som tidligere: Shuffle, gitarsoloer og full trøkk. Vi får høre vokalist Helge Tverdal som i kjent stil får god kontakt med publikum. Daniel Kambestad går barfot på bordene og serverer sine imponerende munnspillsoloer. Her er det vanskelig å stoppe dansefoten.

Over: Vetrhus Bluesband feirer 30-årsjubileum i år. Under: Stavangerbandet Blyge Harrys Bluesband, fra v. Oddvar "Sol" Solheim, Atle Helland Strøm, Svein Ole Fjelde og Gunnar Engen.

Samtidig på Iris Scene spiller Stavangerbandet Blyge Harrys Bluesband. Bandet består av erfarne bluesmusikere som sørger for et godt driv. Helge Lynglund fra BB Lyngs Bluesband kommer opp som gjest med munnspillet sitt. Det er slik det skal være på en bluesfestival. 

Spoonful of Stones
Hele festivalen avsluttes med supergruppa Spoonful of Stones. Gutta fra Spoonful of Blues og Rolling Clones hadde sin første konsert under Blueshelga i 2018, og de toppet festivalen igjen i år. De holdt det gående utover natta, der de serverte den ene Rolling Stones-låta etter den andre. (Bildet under).

Det ble en bra helg, og vi ser  allerede frem til en ny blueshelg neste år. Da kommer de fleste tilbake. Bluesgeneral Stein Egil Legård kommer da i pysjamasen til Bård Ose. Det har han lovet.