Rock'n roll-pioneren Little Richard er død

Little Richard gikk bort 9. mai, 87 år gammel, etter noen måneders sjukdom. Han var en av rock'n rollens grunnleggere og har hatt enorm innflytelse på utviklingen av stilarten. Låter som Long Tall Sally, Good Golly Miss Molly, Lucille og Tutti Frutti har for lengst blitt udødelige klassikere.

Rock'n roll-pioneren Little Richard er død
Little Richard (1932-2020)

Little Richards faste bassist, Charles Glenn, sier i en presseuttalelse 9. mai at Richard har vært syk i to måneder, og at han døde i sitt hjem i Tennesse omgitt av sin bror, søster og sønn.

Richard – født Richard Wayne Penniman – vokste opp i fattige kår i Georgia i en søskenflokk på 12. Han ble tidlig klar over sin seksuelle legning, og 13 år gammel ble han kastet ut hjemmefra av faren som ikke tolererte homoseksualitet. Hans forhold til faren ble aldri skværet opp, og faren ble skutt utenfor en lokal bar da Richard var 19 år gammel. Richard ble tatt hånd om av en hvit familie som eide en klubb i Macon, Georgia, der han fikk sine første klubbopptredener. Richards musikalske grunnlag ble derimot lagt i kirken, der han sang gospel og også lærte å spille piano. Familien hans var syvendedagsadventister, og to onkler og bestefaren var predikanter.

Med sin særegne, teatralske og energiske sceneopptreden skulle han med sin blanding av blues, rhythm'n blues og gospel i løpet av 50-årene bli en av de viktigste artistene for definisjonen av stilarten rock'n roll.

Han fikk sin første store karrieremulighet i 1951 etter en opptreden på en radiostasjon i Atlanta. Han fikk platekontrakt med RCA, men med "bare" blueslåter på repertoaret tok ikke karrieren i første omgang av. I motsetning til flere samtidlige stjerner, som f. eks. Elvis Presley, skrev Richard mange av låtene sine selv. Det store gjennombruddet kom i 1955 med låten Tutti Frutti, som gikk rett inn på Billboard-listene. I løpet av de neste to årene etablerte han seg som stjerne med en rekke hit'er, som Long Tall Sally og Good Golly Miss Molly. Han befestet også sin popularitet i flere tidlige rock'n rollfilmer.
Little Richard trakk seg tilbake fra musikkbransjen i 1957 av religiøse årsaker, og begynte på en teologisk utdannelse ved Oakwood Bible College i Huntsville i Alabama med tanke på å bli prest.

Senere gjorde han musikalske comeback flere ganger, første gang i 1964 etter at The Beatles hadde spilt inn og fått kjempesuksess med låten hans, Long Tall Sally. 
Gjennom årene har hans låter vært inspirasjonskilde og blitt spilt av et unevnelig antall store artister, som Elvis Presley, The Rolling Stones, The Kinks, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Eddie Cochran, Buddy Holly, The Everly Brothers, Bill Haley, Sam Cooke, James Brown, Otis Redding, Creedence Clearwater Revival, Hollies, Jimi Hendrix, Isley Brothers og Queen.