På tur med Nave & The Ghost Collectors i Koronatider

Torsdag 12. mars, dagen da unntakstilstand ble innført i Norge, var unionsbandet Nave & The Ghost Collectors på vei til spillejobber i Frankrike. I dette reisebrevet forteller Bergensbandet om den smått dramatiske turen, en tur som allerede var i gang da statsminister Solberg sto fram på TV og annonserte de omfattende tiltakene mot pandemien.

På tur med Nave & The Ghost Collectors i Koronatider
Nave & The Ghost Collectors: Martin "The Kid "Hansen, Nave Pundik, Lars Hjalmar Holm Rosvoll og Kristoffer "Woody" Søylen Refvik.

Torsdag 12. mars 2020
Vi alle sitter i bilen og veldig spent på turen. Vi er bekymret over situasjonen og snakker om hva vi kan gjøre for å holde oss friske. Vi vet at det er en risiko å reise. Det blir små pauser i samtalen i bilen – alle tenker i stillhet. Vi hører regnet som treffer bilen.
- Det eneste vi kan gjøre nå er å reise, nyte turen så godt vi kan og spille som faen, sier vi.....
Vi setter på AC/DC på høyttalerne, og det tar oss til flyplassen i god stemning. Vi er på vei til Lyon i Frankrike for å spille tre konserter. 

Mellomlanding i Munchen før turen går videre til Lyon.

Vi mellomlander i Munchen i Tyskland før vi tar neste fly til Lyon. Ventetiden er fire timer, så vi finner oss en plass og tar en kaffe. Alle sjekker nyhetene. Tiltakene i forbindelse med Koronaviruset begynner å komme inn. Alle nordmenn må i to ukers karantene etter utlandsreise, står det. WOW sier vi...
Etter at alle har ringt til Norge, snakket med kjærestene og fikset alt i forhold til jobben hjemme, bestiller vi en flaske champagne og skåler for en god og interessant tur – vi kjører på!

Vi lander i Lyon kl. 20.30. Kl. 21.30 må vi være ferdig med lydsjekk – dette må gå fort! Caroline Croze, vår booking-agent i Lyon, venter på oss ved bilen. Uten hennes hjelp ville det ikke bli noen tur til Lyon, så en stor takk til henne. 
Det regner like mye i Lyon som i Bergen. Klubben Lambuscade ligger i gamlebyen i Lyon. Vi kjører gjennom trange gater og parkerer bilen. Vi rygger fort inn og er klare til å spille. 

Klubben er liten, men med en vanvittig god atmosfære. Kl. 22.30 går vi på scenen. Det er lite folk foran oss, men vi spiller med mye energi som om det skulle være fullt. Etter tre låter er plutselig hele klubben full av folk, og da starter virkelig festen. Vi får enda mer spilleenergi og hele Lambuscade-klubben koker med dans og sang. Etter to timers spilling er vi ferdig. Det siste vi spiller er Ghost Collector 1 – we go out with a Bang.

På scena under konserten på klubben Lambuscade i gamlebyen i Lyon. 

Etter konserten nyter vi fransk ost, pølser og vin i Airbnb-leiligheten vår. Vi alle er veldig glad for at vi bestemte oss for å reise. Det ble en vanvittig start, og vi sov godt den natten. 

Fredag 13. mars 2020
Vi våkner til fantastisk sol fra klar himmel og finner oss en utekafe midt i sentrum av Lyon. Alle bestiller sterk, svart kaffe og fransk brød med smør. Kl. 12 tar vi en to timers sightseeing med buss rundt om i byen. Det er en nydelig, vakker by med mye historie som kombinerer det moderne og det gamle. 

Vi skal spille i Marcellaz på kvelden, en to timers kjøretur fra Lyon i retning mot Sveits. 
Vi spiser lunsj på en nydelig restaurant i gamlebyen i Lyon. Planen er å kjøre 30 minutter og overnatte i Geneve i Sveits etter konserten. Slik kan vi få sett litt av Geneve på morgenen før vi spiller siste konsert dagen etter i Vienne, en liten by utenfor av Lyon. 
Da vi er ferdig med å spise sjekker vi på nettet for Koronasituasjonen i Sveits. Ingenting er stengt, men det ser ikke bra ut...
Vi snakker sammen og bestemmer oss for ikke å ta risikoen på at Frankrike og Sveits stenger grensene. Da vil vi ikke få muligheten til å reise tilbake til Frankrike for å spille den siste konserten. Så vi booker en ny Airbnb-leilighet utenfor Lyon. Vi skal kjøre to timer tilbake etter konserten i Marcellaz. 
Kjøreturen til Marcellaz går i vakker natur som minner om Vestlandsfjordene. Radioen er på og vi ber Caroline om å sette på ekte, fransk musikk.

Kl. 19.30 er vi klar for lydsjekk på 648 Bar i Marcellaz, et sted ute på landet der alle kommer for å høre på musikk.
Vi få en deilig middag etter lydsjekk og er klar til å spille kl. 21.30. Da vi går opp på scenen er stedet er fullt og alle venter på oss. Vi velger å starte konserten med "Say my name", en låt som starter rolig med "good vibe" og bygger seg opp. Det var bra valg, publikum er med oss fra første tone.
Konserten gikk vanvittig bra, publikum danset og hoppet hele kvelden. Vi var veldig fornøyd etter konserten og etter den siste ølen (ikke sjåføren!). Vi takket alle og startet veien tilbake til hotellet utenfor Lyon. 

Lørdag 14. mars 2020
Jeg våkner tidlig før de tre andre i bandet og bestemmer meg å gå ned for å spise frokost. Jeg er helt alene i kantinen, sitter med en kaffe og morgensolen rett på meg og sjekker nyhetene. Det er mye informasjon om Koronasituasjonen, men ingenting om de nye tiltakene.

Etter den fjerde espresso’en går jeg opp til hotellrommet og legger meg ned på senga. Etter 30 sekunder ringer bandet til meg: - Har du sett den nye informasjon på nyhetene, spør de.
De har nettopp våknet og sjekket nyhetene.
- Jeg sjekket nyhetene for en time siden og det var ikke noe nytt, sier jeg. - Norge anbefaler på det sterkeste at alle nordmenn reiser hjem, sier gutta i bandet.
- Jeg kommer bort til dere så snakker vi om det, sier jeg.

Etter en kort diskusjon bestemmer vi oss til å pakke fort og reise tilbake til Norge. Den siste konserten må vi avlyse. Vi tar ikke risikoen på å bli værende i Frankrike. 
Vi kjører fort til flyplassen i Lyon. Vi er der kl. 12.45. Siste fly for utreise i dag er kl. 14.00, sier mannen i innsjekkingen til oss. Det må går fort, sier jeg til bandet. 
 
Vi rakk flyet – kl. 23.30 lander vi i Bergen. 
Det ble en interessant og spennende opplevelse. Vi går inn i en to ukers karantene. I Norge starter koronatiden.

Nave Pundik 
for Nave & The Ghost Collectors 

Se video fra turen her

Du kan høre bandet live fra Madam Felle i Bergen 21. mai kl. 22.30.