Notodden Blues Festival inviterer til en musikalsk reise langs Telemarksvassdraget

I en tid da kulturlivet opplever store utfordringer, må arrangørene tenke nytt. Det har Notodden Blues Festival gjort. Den tradisjonsrike festivalhelga i begynnelsen av august vil rimeligvis ikke bli som tidligere år, men arrangementer blir det. Den 2. august inviteres folk med på en streamet reise ned Telemarksvassdraget fra fjellet til havet.

Notodden Blues Festival inviterer til en musikalsk reise langs Telemarksvassdraget
Trond Ytterbø og Rita Engedalen er blant artistene på konserten i Notodden teater 2. august.

Årets utgave av festivalens konsertserie «Somliga går med trasiga skor» blir digital og streames direkte søndag 2. august. Konserten lages som en musikalsk reise ned Telemarksvassdraget der bredden i den lokale kulturen presenteres. Det blir en reise med både live-opptredener i Notodden Teater og forhåndsinnspilt materiale på lokasjoner langs elva, og det hele skal streames direkte på internett. På denne måten blir konsertserien «Somliga går med trasiga skor» for første gang tilgjengelig for publikum i hele landet.

Med støtte fra LO og 55 fagforeninger og forbund lanserer Notodden Blues Festival dette spesielle prosjektet som festivalen har utarbeidet mens Norge har vært i «lockdown». 
- Vi realiserer nå en drøm som vi har hatt og presenterer noe som ingen andre har gjort før: Vi viser fram musikken og kulturen fra hele Telemarksvassdraget i en forestilling. Med oss har vi mange av Telemarks mest markante musikere og dansere. Dette blir utrolig morsomt, sier festivalsjef Jostein Forsberg.

Notodden Bllues Band er selvskrevne når musikken i Telemark skal presenteres.

Både Notodden Blues Band og Knut Buen/Sigmund Groven lanserer nytt materiale til begivenheten. NBB står med beina planta i arbeiderkulturen med ny single «Anlegg 5», og Buen/Groven med første låt fra kommende album «The Sound of Telemark». I tillegg skal Aasmund Nordstoga framføre sangen Drivdalen med egen tekst. Han og broren Odd Nordstoga blir filmet hjemme på Plassen i Vinje. 

- Vi skal skildre elva sin sang i en oppsetning der vi blander direkte kunstopplevelser med ferdiginnspilt materiale filmet i sentrale objekter i verdensarven i Telemark. Vi følger kulturen i de ulike samfunnene langs elva helt fra fjellet ved Møsvatn, gjennom Tinn, Gransherad, Notodden, Sauherad og Grenland for så å ende helt ute i Langesund, fortsetter Forsberg. - Dette er en forestilling som vi har snakket mye om og ønsket å gjøre i flere år. Nå når pandemien satte en stopper for festivaler i 2020 slik vi kjenner dem, bød anledningen seg til å se nøyere på dette. Nå har vi klart å realisere den omfattende idéen takket være økonomisk støtte fra LO og norsk fagbevegelse. 

Den musikalske reisen begynner med Aasmund Nordstoga hjemme på gården Plassen i Vinje. Knut Buen og Sigmund Groven filmes på Vemork på Rjukan, det historiske stedet som har fått plass på Unescos prestisjetunge verdensarvliste. Linnea Dale fra Tinn er filmet omgitt av fantastisk Telemarknatur ombord i verdensarvobjekt Storegut på Tinnsjøen.
Elva slynger seg gjennom Gransherad der folkedansen står sterkt. Danser og landskappleikmester Vilde Westeng representerer denne kulturen sammen med hardingfelespiller Tone Anne Tveiten.
Der elva stuper ut i fossen ned mot Notodden står bluesen sterkt. Notodden vil bli representert med bl.a. Kåre Virud, Notodden Blues Band, Rita Engedalen og Damer i Blues. Videre ut på bygda forbi Notodden råder rootsmusikken. Denne blir representert med Ni Liv, bandet som kaller musikken sin for Telemarcana. I Skien dukker Norwegian Soul Band opp, og det hele rundes av i Langesund med Vidar Busk. 

Sigmund Groven og Knut Buen vil bli filmet på Vemork på Rjukan.


-  Vi skal på vår måte heise fram for hele landet hvilken fantastisk kultur og identitet som fremdeles preger samfunnene langs vassdraget vårt – et vassdrag som i sin tid var selve episenteret for den moderne industrireisinga og viktig forutsetning for utviklinga av velferdsstaten Norge. Her er det arbeiderhistorie og krigshistorie i fleng, sier Jostein Forsberg.

Forestillingen vil være knyttet til det som skulle ha vært avslutningen av festivalhelga søndag 2. august. Dette blir en del av festivalens pågående digitale prosjekt Notodden Blues Festival Digifest 2020. Streamingen skjer fra Notodden teater med et begrenset antall publikum til stede.

Notodden Blues Festival har presentert konserter gjennom hele perioden Norge har vært Korona-stengt. Under navnet Digifest 2020 har de streamet konserter og sendt arkivopptak. Mer enn 300 000 har sett sendingene denne tiden. 
Forsberg forteller at festivalen har opparbeidet ny kompetanse og var tidlig forberedt på at det ikke ville bli «normale» festivaler denne sommeren.
- En ny generasjon med tidsnødvendig kompetanse har kommet med i festivalen, forteller Forsberg. - De tar Notodden Blues Festival inn i en ny tid. Og de er mange. Som gammel traver i dette gamet er jeg stolt av de folka som nå trer fram, og det vi får til nå. Dette er en kompetansehevende og fornyende tid for oss. Det lover godt for fremtiden til Notodden Blues Festival. Vi skal stå godt rustet til en ny tid etter pandemien. Vi lar oss ikke stoppe, avslutter festivalsjef Jostein Forsberg i sin presseuttalelse.

Den musikalske reisen ned Telemarksvassdraget blir streamet søndag 2. august fra kl. 18.00. Konserten er gjennom bidrag på Vipps også en innsamling til Norsk Folkehjelps bistandsarbeid for koronarammede i vanskeligstilte land.