"Little Charlie" Baty 1953-2020

En av bluesens store gitarister har gått bort. Charles "Little Charlie" Baty døde av et hjerteattakk i sitt hjem i Vacaville, California 6. mars. Han ble 66 år gammel. Baty var mest kjent som leder av det verdenskjente bluesbandet Little Charlie & The Nightcats. 

"Little Charlie" Baty

Baty var en av de aller fremste i verden innen sin stil. Musikalsk var han opptatt av aldri å spille den samme låten likt to ganger. Stilen hans blandet hardcore Chicagoblues med swingjazz, og hans inspirasjonskilder var navn som Buddy Guy, Django Reinhardt og Tiny Grimes. I hans musikalske vokabular var elementer fra både blues, jazz, rockabilly og swing. I 2018 uttalte han til sin lokalavis, The Davis Enterprise: 
- Hvis du øver skalaer, låter spillinga di som skalaer. Hvis du er forutsigbar, ender du opp som musikalsk introvert. Du kan ikke være redd for noe som gitarist.

Avisa Chicago Tribune skrev om Baty:
- Baty's guitar is razor sharp, blasting out solos with jaw-dropping precision." Blues legend John Lee Hooker, with whom the band toured in 1987, told Baty, "You're dangerous with that guitar, man. They're gonna put you in jail."
 
Baty ble født i Birmingham, Alabama, men flyttet til San Francisco i ung alder. Han forelsket seg i bluesen som svært ung og spilte munnspill fra han var 12. Han startet sin musikalske karriere midt på 60-tallet som munnspiller og sanger i Chicagostilen, men byttet over til gitar på 70-tallet. På slutten av tenårene var han til stede på mange konserter på legendariske Fillmore West i San Francisco der han bl.a. hørte B.B. King og Buddy Guy. 

Etter at han gikk ut high school tok Baty utdannelse innen økonomi ved universitetet i Berkeley.
Han flyttet til Sacramento i 1975 på utkikk etter en "vanlig" jobb, selv om han allerede var en dreven gitarist. Straks etter at han flyttet til Sacramento møtte han munnspilleren, sangeren og låtskriveren Rick Estrin. De fikk med seg en bassist og trommeslager og startet Little Charlie & The Nightcats. Bandet ble raskt en av de mest ettertraktede bluesbandene i lokale kretser. De skrev kontrakt med Alligator Records i 1987 der de fram til 2008 ga ut hele ni album. Little Charlie & The Nightcats fikk snart en internasjonal karriere og turnerte uavbrutt over hele verden helt til Baty sluttet i 2008 på grunn av helseproblemer og et ønske om å turnere mindre. Kid Andersen tok hans plass i bandet, som byttet navn til Rick Estrin & The Nightcats.

De siste årene frontet Baty jazztrioen Little Charlie & Organ Grinder Swing med Lorenzo Farrell på orgel og J. Hansen på trommer. Baty spilte også mye med  Mark Hummel, Kim Wilson og Anson Funderburgh de siste årene. 
Baty ga ut hele 14 album i sin tid. Hans siste var Skronky Tonk i 2017 på labelen EllerSoul.

I april 2020 var det planlagt en turné i Spania der Baty skulle spille med de norske musikerne Alex Pettersen (ex Rick Estrin & The Nightcats) og Kid Andersen, sammen med den spanske sangeren Quique Gómez. De fire har spilt inn en plate sammen som også skulle lanseres i løpet av denne turneen.
Trommeslageren Alex Pettersen, som har hatt gleden av å spille med Charlie Baty ved flere anledninger, forteller til Bluesnews:
- Med Little Charlies bortgang har vi mistet en swing-bauta i musikkmiljøet. Ikke bare var han en av de beste gitaristene i sin stil, men han var også en jovial og kjempetrivelig kar. Etter å ha vært på gig med ham kunne vi glede oss over de lange tekstene han la ut på Facebook der han kommenterte konsertene og ga komplimenter til sine medmusikanter.
(Kilde: Alligator Records).

Little Charlie & The Nightcats spiller for Oslo Bluesklubb på Smuget i 1999.
Little Charlie & The Nightcats spiller for Oslo Bluesklubb på Smuget i 1999.