Jubileumshilsen til Østkanten Bluesklubb

Østkanten Bluesklubb feirer 25-årsjubileum i år, og sammen med Oslo Bluesklubb skulle dette vært markert med en stor konsert på Røverstaden. Etter først å ha blitt utsatt fra mars til september, endte det med at den planlagte konserten som hadde en rekke artister og band på programmet måtte avlyses. Leder i Norsk Bluesunion, Bitten Svendsen, fant derfor en anledning til å overrekke en gave og jubileumshilsen til Osloklubben på deres klubbkveld på Herr Nilsen 30. oktober.

Jubileumshilsen til Østkanten Bluesklubb
Bitten Svendsen med klubbens styremedlemmer Einar Brattlie og Dagfinn Pedersen.

Østkanten Bluesklubb sprang ut av en «venners venners-gjeng» som på 90-tallet pleide å dra på Notodden Blues Festival sammen. De syntes etterhvert det ble litt lite å møtes én gang i året, og begynte så smått å arrangere blueskonserter på Pigalle på Grønland i Oslo. Mange av de involverte var fagforeningsmennesker, på venstresiden og politisk aktive. Etter tidligere å hatt verv i politisk arbeid lå organisasjonstrangen og ferdighetene der fortsatt for mange. Dette fikk de utløp for da de stiftet bluesklubben 18. februar 1995. John Jørgen Støa og Wiggo Larsen har begge vært ledere og hatt stor betydning for oppbyggingen og driften av klubben. Med sin ballast fra politisk arbeid har de begge stor ære for at Østkanten Bluesklubb har vært en av landets fremste bluesklubber. I dag er like driftige Einar Brattlie klubbleder.
Den første tiden hadde klubben konserter på Pigalle og Det Åpne Teater på Grønland, før de etterhvert fikk sin faste kveld på Muddy Waters i Grensen. Her var de til Muddy ble nedlagt i 2007, og siden da har de hatt sine konserter på herr Nilsen på fredager.

Østkanten Bluesklubb har i alle år arrangert konserter, riktignok med et noe mer utvidet bluesbegrep enn mange andre norske bluesklubber. Klubben har i sin formålsparagraf at de ønsker å vise bredden i bluesen, og ser det som naturlig å presentere alle musikksjangere som har bluesen som utgangspunkt. I tillegg er de politiske arrangementene og markeringene viktige for klubben. Østkanten Bluesklubb er trolig den eneste bluesklubben som har politiske appeller på arrangementene sine. Det skjer på den årlige markeringen av 1. mai, der det også har blitt en tradisjon at sangere fra Operaen synger Internasjonalen. Arrangementet er dedisert til Benjamin Hermansens minne, Oslogutten som ble drept av nynazister. Klubben holder også hvert år støttekonsert for Amnesty International, og i likestillingskampens navn markerer klubben kvinnedagen 8. mars med bare kvinner på scena. Østkanten Bluesklubb har også hvert år konsertkvelder under byLarm, og vært medarrangør for arrangementet "Elvelangs Akerselva i fakkellys", avsluttet med blueskonsert på Grønland.

Østkanten Bluesklubb har i alle år vært en svært veldrevet klubb, de har gjort seg synlige i bybildet, og medlemmene har alltid vært flinke til å engasjere seg i saker gjennom Norsk Bluesunion og Norske Konsertarrangører (tidligere Norsk Rockforbund). De har også hatt god dialog med kommune og bevilgende myndigheter, noe som har resultert i midler som igjen har gjort det mulig å velge kvalitetsartister og -band til programmet.
I disse dager er Østkanten blant klubbene som ser viktigheten av å opprettholde konsertaktiviteten, og det er beundringsverdig at klubben standhaftig avholder sine konserter på Herr Nilsen med bare 35 publikummere i lokalet.

Vi oppfordrer gamle og nye medlemmer til å støtte opp om klubben. Det gjør du ved å møte opp på konsertene og å fornye medlemskontingenten slik at klubben kan fortsette å tilby Oslofolk ukentlige konserter.