Jubileum på Ørlandet

Jubileumsutgaven av Ørland Bluesfestival gikk av stabelen på Brekstad 26-29. september. Festivalen feiret sitt 25-årsjubileum og nytt av året var at konsertene var flyttet til et nytt sted. 

Jubileum på Ørlandet
Jam session med Mats Nerli, Heather Crosse, Arve Håland og Andre Gussiås.

Programmet inneholdt en variert og godt sammensatt meny. I tillegg til selve festivalprogrammet med bl.a. amerikanske Anthony «Big A» Sherrod med backingbandet Heavy Suga And The Sweet Tones, Jolly Jumper & Big Moe, Reidar Larsen, The Cocktail Slippers, Nerli There og det forholdsvis nye bandet Blue Benders fra Sverige, ble det arrangert konserter på skolene og eldresenter med Anthony Big A Sherrod.

Anthony «Big A» Sherrod med Heavy Suga And The Sweet Tones (Heather Crosse, Lee Williams, Walt Busby) med Ørland gospelkor startet selve festivalen i Ørland kirke torsdag kveld. Ørland gospelkor er faste gjester på festivalen og åpnet med noen sanger før amerikanerne tok over. Big A var både høyt og lavt omkring i kirka på en bra besøkt konsert med ca 120 tilhørere. Konserten ble nok en gang en flott opplevelse.

Kirkekonsert med festivalartister og Ørland Gospelkor. (Foto: Sveinung Lervåg).

Resten av festivalen foregikk på det nye stedet 8’ern Pub der konsertene ble avholdt på to scener. Den minste fungerte som changeover-scene på motsatt side av konsertlokalet. 8’ern Pub har et litt misvisende navn og man kunne tro at festivalen var henvist til en liten lokalpub. Det var langt fra tilfelle. 8’ern Pub som ligger sentralt plassert litt nord for Ørland kysthotell/Ørland kultursenter, hadde under festivalen en kapasitet på ca 250 sittende og hvor man også hadde ståplasser. Stedet var bra fylt opp både fredag og lørdag. Hektisk bæring av stoler inn fra nabopuben, som fungerte som backstage underveis, vitnet om bra besøk.
I festivalpasset var mat inkludert begge dager, og fredagen startet med en tacobuffet. Med andre ord var det ingen grunn til å bli hjemme på grunn av fredagstacoen. Litt ut i måltidet gikk Reidar Larsen på scenen. Det var annonsert at Reidar stilte med en overraskelse på scenen, og det viste seg at de var en trio denne kvelden med Arve Håland på trekkspill og Arne Skognes på trommer/perkusjon.  Dette ble et hyggelig sett som fikk god respons, og musikken låt ganske annerledes enn den gjør på en vanlig Larsen-konsert. Bluesnews anbefaler å sjekke det ut.

Reidar Larsen, Arve Haaland og Arne Skognes. (Foto: Sveinung Lervåg).

Etterpå var det klart for Mats Nerli solo på changeover-scenen. Han kom tilbake mellom artistene på den store scenen hele kvelden og fikk dermed spilt ca et halvtimes sett tre ganger utover kvelden, og han avsluttet også kvelden på den store scenen. Både melankoli og humor er fremtredende i tekst og fremføring, og ikke minst i praten mellom låtene. Her står både selvskrevne låter og coverlåter på programmet.

The Cocktail Slippers
På den store scenen ble det nødvendig med bytte i rekkefølgen da svenske Blue Benders ankom for sent til spillestart kl 21. Derfor byttet de med The Cocktail Slippers, bandet som i årevis har vært på plateselskapet som eies av Little Steven, Wicked Cool Records. Lydmessig startet alt veldig bra med Reidar Larsen. Men da rockedamene fra Oslo entret scenen ble det dessverre en annen opplevelse for publikum. En kombinasjon av "nyinnleid" litt fersk lydmann og tekniske problemer gjorde at det overhodet ikke låt bra. Festivalen kom med en uforbeholden unnskyldning til The Cocktail Slippers som gjorde det beste av en veldig vanskelig situasjon. De kjørte uanfektet på i sitt iøyenfallende sceneantrekk med en forfriskende blanding av glamrock/garasjerock og 70-tallsrock, selv om settet ble kortet litt ned som følge av lydproblemene. 

Over: Cocktail Slippers. Under: Blue Benders. (Foto: Sveinung Lervåg).

Blue Benders
Med hektisk jobbing under changeover, akkompagnert av Mats Nerli fra den lille scenen, ble problemene løst. Lyden på resten av festivalen ble etterhvert veldig bra, som da Blue Benders entret scenen ca kl 23. Svenskene med bl.a. bassisten til Lisa Lystam, Johan Sund, imponerte med en blanding av klassisk blues ispedd rock, soul og funk. Gjengen kom på andreplass i European Blues Challenge i Portugal i år og det er lett å skjønne de som mente at bandet burde ha vunnet konkurransen. 

Lørdagsjam
Lørdagen startet på 8’ern pub kl 13 med den sagnomsuste tre timer lange jamsessionen. Denne bluesjammen er kanskje den beste i Norge og mye handler om helhjertet satsing på jammen. Denne dagen var lyden helt på stell og det ble en flott jam som startet med noen låter av Big A & Heavy Suga And The Sweet Tones før både lokale og tilreisende fikk komme opp. Et spesielt populært innslag var da lokale Heine Eid Johansen på 17 år kom på scenen. Jammen var som vanlig glimrende gjennomført med Syver Srøbka som myndig jamgeneral. 

Jam med Blue Benders, Lee Williams og Heine Eid Johansen. (Foto: Sveinung Lervåg).

Laks- og sildebord
Supertradisjonen med laks- og sildebordet markerte starten på lørdagskvelden. Gjestene koste seg med maten, og underveis i etegildet gikk nok en gang Jolly Jumper & Big Moe and The Jimbo Jambo Band på scenen. Kjell Inge Brovoll aka Jolly Jumper og Jan Erik Big Moe har spilt på samtlige festivaler siden Ørland Bluesfestival startet. Det er en ganske utrolig rekke, og publikum satte igjen pris på det de hørte. Med seg hadde de som vanlig stødige Arne Skognes på trommer og Daniel Røssing på piano.

Denne kvelden var det trønderske Therese Ulvan og den svenske gitaristen Paulo Mendonca som holdt til på changeover-scenen. De stod godt til hverandre, og blandingen av soul, funk og rock passet godt inn mellom slagene på den store scenen.
Neste band ut var Nerli There, som nå har gått over til norske tekster. De har oversatt alle sine tekster til norsk dialekt. Romsdaldialekta kan kanskje by på problemer for noen, men musikalsk er det ikke til å misforstå. Ingen som så dem kunne være i tvil om at dette americana-/rockebandet er et suverent liveband. 
Siste band ut var amerikanerne med Big A Sherrod i spissen. De leverte et fyrverkeri av et sett. Big A er et unikum på scenen og hans gitarspill er så "deep blues" som du kan få det. Sammen med Heavy Suga And The Sweet Tones ble det strålende avslutning.

Mws det var festivalen over. Litt kritikk må nok festivalen ta for lydproblemene fredag kveld, men resten stod til 20 i stil. Festivalnestor Syver Srøbka var veldig fornøyd med gjennomføringen og skrøt av både artister og publikum. Han rettet en stor takk til 8’ern Pub for et flott samarbeid og til frivillige, sponsorer og publikum som igjen stilte opp i stort antall selv om været under det meste av festivalen var preget av sure regnbyger. Forhåpentligvis vil resultatet bli ny festival neste år, og vi ønsker festivalen lykke til med planleggingen.