En stor ildsjel har forlatt oss

Gøran Stensrud forlot oss 19. februar etter lengre tids sjukdom. Gøran gjorde seg bemerket som en av de aller fremste ildsjelene i det norske bluesmiljøet. Alle visste hvem humørsprederen "Bluesmunken" var, og selv var han på fornavn med bluesartister og bluesfolk over hele verden. 

En stor ildsjel har forlatt oss
Gøran Stensrud med Keeping The Blues Alive-prisen i Memphis 2016.

Før Alzheimer-sykdommen satte en stopper for det, tilbragte Gøran nær sagt all sin fritid i bluesmiljøet. Få kunne måle seg med hans tilstedeværelse i miljøet, det var nesten ikke en festival eller et arrangement han ikke var til stede på. Det førte til at han møtte de fleste og kjente nærmest alle i blueskretser, både i inn og utland. Han var aktiv som organisator, bookingmann, styremedlem, konferansier og konsertgjenger. Alle i det norske bluesmiljøet kjente «Bluesmunken», et oppnavn han for øvrig fikk av den avdøde radiomannen Geir Hovig. 

Gøran Stensrud kommer fra industristedet Hunndalen i Gjøvik kommune. Etter skolegang jobbet han i metall- og støperiindustrien, først på Raufoss, senere på Elverum og i Sverige. Musikkinteressen kom til ham blant annet gjennom frekventering på bygdefester, gjennom naboen Arnstein Tungvåg som sang i danseband, og kameraten Arnulf Paulsen, som senere endte opp som kjendis i Vazelina Bilopphøggers.

Gørans fartstid i bluesmiljøet startet på midten av 90-tallet da han begynte å pendle til Oslo Bluesklubbs konserter på Smuget. Ønsket om å også kunne høre bluesmusikk på hjemmebane meldte seg, og sammen med noen venner startet han Hunndalen Bluesklubb i 1996. Da han flyttet til Elverum startet han Elverum Bluesklubb det påfølgende året. Gøran var til stede da Norsk Bluesunion ble stiftet på Smuget i 1997 og deltok på det første unionsmøtet som ble avholdt på Lillehammer året etter. Han engasjerte seg umiddelbart i NBUs arbeid og var bl.a. med til Stavanger da bluesklubbene samlet seg og ”kuppet” Norsk Rockforbund for å få eget forum for bluesklubber innad i Rockforbundet. Etter hvert ble Gøran sentral i organisering og gjennomføring av bandkonkurransen Union Bluescup, og var fast konferansier på UBC-arrangementene under Notodden Blues Festival. Gøran har vært involvert i oppstarten og driften av mange klubber: Hunndalen, Elverum, Notodden og Skedsmo, og de siste årene satt han som styremedlem i Oslo Bluesklubb. Gøran var også medlem i "rådet" den tiden bluesunionen var underlagt Norsk Rockforbund.

En av hans største bragder er jobben han la ned for Skedsmo Bluesklubb. I 2004 ble han valgt til leder, og under hans ledelse vokste klubben raskt til en av Norges største og mest aktive med ukentlige konserter. Ettermiddagskonsertene på Kulturpuben ble et begrep på Lillestrøm. Gøran opprettet et stipend i navnet til et klubbmedlem som døde av kreft. Her har det blitt delt ut stipender på rundt 100.000 kr til unge uetablerte band de seinere årene. Gøran var en svært aktiv og kreativ bookingmann, og sørget for at all verdens store bluesnavn kom til byen. Et morsomt minne er det som skjedde i 2012 da askeskyene fra Island lammet flytrafikken. Da fikk Gøran arrangert en konsert med Charlie Musselwhite i terminalen på Gardermoen som fikk landsdekkende nyhetsdekning. Gøran har også hjulpet flere amerikanske artister som har fått alvorlige helseproblemer på turne i Norge. Mange føler takknemlighet for Gørans innsats og velvilje, som ofte gikk langt ut over det arrangementsrelaterte. Et eksempel er da Gøran tok affære da artisten Watermelon Slim fikk livstruende blodpropp under et besøk i Skedsmo Bluesklubb. Takket være Gørans inngripen kom Watermelon Slim raskt til behandling på sykehus, og det hele gikk bra.

Det er ikke bare her hjemme innsatsen til den godt over gjennomsnittet bluesinteresserte ildsjelen har blitt verdsatt og lagt merke til. I 2016 var Gøran Stensrud i Memphis i USA der han mottok den prestisjefylte prisen «Keeping The Blues Alive» fra amerikanske Blues Foundation. Den amerikanske organisasjonen deler ut priser til det internasjonale bluesmiljøet hvert år, både til utøvere og til andre aktører som har lagt ned en særlig bemerkelsesverdig innsats for å fremme bluesmusikk. En av disse går til en ildsjel, og blant alle over hele verden som bruker tiden sin til å jobbe med bluesmusikk, falt altså valget på Gøran fra Hunndalen.
Det ble noen følelsesladde minutter på prisutdelingen i Memphis, Tennessee, der også en liten delegasjon fra Norge var til stede for å overvære overrekkelsen av prisene. Gøran ble introdusert for publikum av presidenten i Blues Foundation, Eric Simonsen, som fortalte hvorfor valget falt på Gøran og hva han har utrettet for bluesmiljøet. Eric Simonsen fortalte også om sykdommen til Gøran som førte til at han ble nødt til å trappe ned sitt engasjement i bluesmiljøet. Sykdommen var medvirkende årsak til at Gøran ikke klarte å finne ord til sin takketale. Det ble tårer og svært følelsesladd både på podiet og blant publikum, og Gøran ble hedret med stående applaus fra den fullsatte salen.

Gørans innsats for bluesmusikken kan oppsummeres slik amerikanske Blues Foundation gjorde i begrunnelsen for Keeping the Blues Alive-prisen: - Norges Gøran Stensrud er et eksempel på hvor mye ett dedikert menneske kan utrette for et lands bluesmiljø.

At Gøran virkelig var en verdsatt person ser vi er klart bevis på i det store engasjementet som har vært på sosiale medier etter hans bortgang.

Hvil i fred, Gøran. Vi vet du kommer til å engasjere deg i bluesmiljøet også på ditt neste hjemsted.