En festival-æra på Hagan er over

Et mangeårig og for mange kjærkomment live-tilbud på Klevjerhagan i Sande er nå historie. Hagan Musikkfestival, tidligere kjent som Hagan Bluesfestival, annonserer at virksomheten legges ned. I 15 år har ildsjeler i Hagan Bluesklubb sammen med Nordre Sande Idrettslag arrangert festivalen som har presentert alt fra lokale innslag til store internasjonale navn innen rock, blues og pop.

En festival-æra på Hagan er over
Hagan Bluesfestival 2012 med Earl Thomas på scena.

- Det er med vemod, men slettes ingen tårer, at vi har bestemt oss for ikke å arrangere Hagan Musikkfestival i 2020, sies det fra festivalledelsen. - Å arrangere kulturfest for alle bygdas innbyggere i samarbeid med Nordre Sande Idrettslag har vært en helt fantastisk opplevelse for alle oss som har vært med. Alt har sin tid, og det gjelder selvsagt også det å arrangere festival. Etter nesten 15 års drift er det nå en gang slik at en hel generasjon har blitt eldre. Flere av de som er med å arrangere har vært med i alle årene. Det blir som med samlingsregjeringer, det blir en form for slitasje, og det er ikke alltid like lett å få nok nye koster til å ta over.

Historien sier at det hele startet da den første artistavtalen ble skrevet på en serviett på Svalbard for snart 15 år siden. Fra en noe forsiktig start vokste festivalen til et stort arrangement på utescene eller i stort festivaltelt med 100 prosent profesjonell gjennomføring i alle ledd. Både artister og besøkende kan skrive under på at når man kom til Hagen, fikk man alltid en førsteklasses mottakelse og oppvartning.
Det startet med én konsertdag i 2007 med fem norske band på scena. Blant alle som har besøkt Hagan gjennom årene kan nevnes Earl Thomas, Gráinne Duffy, Knut Reiersrud, Sven Zetterberg, Jonas Fjeld, Sugar Ray Norcia, Never The Bride, Vamp og Trang Fødsel.

Over: Fra den første festivalen i 2007. Under: Stemning i solskinnet i 2008 med JT Lauritsen & Buckshot Hunters på scena. (Foto: Rune Endal).

De siste 3-4 årene har festivalen opplevd publikumssvikt, selv om det også har vært forsøkt med mer «mainstream» profil. Et samlet styre var enig om «å gi seg mens leken er god», da de ikke fant motivasjonen som trengtes for å drive videre. Festivalen understreker at de har klart alle økonomiske forpliktelser, så det er kun snakk om en avvikling.
- Hagan Musikkfestival har alltid hatt sitt utgangspunkt i bluessjangeren. Det skulle jo bare mangle når det er en bluesklubb som står bak, sier talsmann for festivalen. - Det har aldri vært noe tema å bevege seg så alt for langt utenfor dette. Men det er ingen selvfølge at neste generasjon vil ha kulturarrangement etter den malen som vi har arrangert etter. Bluesen er bare en av flere sjangre som er nede i en bølgedal når det gjelder publikumsinteresse på større scener. Det ser en jo på de store nøkkelfestivalene i landet. Det er mer og mer "mainstream" artister som er bærebjelkene, også på sjangerbaserte festivaler.

Festivalen uttaler at de «legger til dokk» med hodet hevet og en stor stolthet over å ha bidratt til en kulturepoke i bygdas historie med en solid dose med levende musikk, bygdefest og en scene for mange lokale artister å boltre seg på. 

Det hører med til historien at Hagan Bluesklubb på ingen måte har planer om å legge ned virksomheten, tvert imot så er målet å gjøre flere klubbarrangement lokalt og å reise på musikalske opplevelser i inn- og utland. 
- Kanskje vi med det kan få fram gløden og interessen for live musikk og det å skape en fest blant bygdas innbyggere igjen? Nå blir det opp til bygdas befolkning å bevise at man ønsker et sted å treffes og for å få med seg levende musikk, sies det.

Arrangørstaben i Hagan Musikkfestival ønsker med pressemeldingen å takke alle som har vært med på å gjøre denne «reisen» mulig: Sponsorer, frivillige, leverandører, media, artister og publikum. Alle vært med på å sette et skikkelig fotavtrykk for kulturell aktivitet og fest i bygda!

Bluesnews takker alle ildsjelene for mange år med gode musikktilbud på Hagan.

Over: Earl Thomas på Hagan i 2010. (Foto: Nina Hanssen). Under: Vamp i 2012. (Foto: Mona Johansen).

 

Styret for jubileumsfestivalen i 2016, øverst fra v. Bjørn Martin Bamrud, Runi Todok, Christian Grimsrud, Ben Johan Næss og Astrid Engen. Nederst fra v. Ove Nørgaard, Terje Bakke og Ragnar Sørensen.
Styret for jubileumsfestivalen i 2016, øverst fra v. Bjørn Martin Bamrud, Runi Todok, Christian Grimsrud, Ben Johan Næss og Astrid Engen. Nederst fra v. Ove Nørgaard, Terje Bakke og Ragnar Sørensen.