Blues og rock mot kutt i kriminalomsorgen

Torsdag 15. november stilte sju band med nærmere 30 nåværende og tidligere innsatte, i hovedsak fra Bastøy og Hof Fengsel, på rockekonsert i Artilleriverkstedet i Horten. Konserten var en protest mot Statsbudsjettets forslag om å legge ned åpne fengsler i Kriminalomsorgen Region Sør. Jensen (bildet) i bandet Skyldig som faen var blant musikerne.

Blues og rock mot kutt i kriminalomsorgen
Jensen, vokalist i Skyldig Som Faen

Ja, du leste riktig!! Tidligere og nåværende innsatte som protesterer mot nedlegging av fengsler de selv har sonet eller soner i er jo ikke akkurat daglig kost...
Bandene som deltok på konserten var Simplex Brutus fra Hof Fengsel, Rubber Cox fra Bastøy Fengsel, Skyldig Som Faen, også fra Bastøy, Crux Band fra Skien, Harde Galgers Indre Kjerne (Vestfold), Rock`n Roll Express Train (Vestfold/Oslo) og Moonshine Sneakers fra Vestfold.

Vi snakker her om Norgeshistoriens første rockekonsert hvor 30 nåværende og tidligere innsatte protesterer mot nedlegging av åpne fengsler de selv har sonet eller soner i. Alle har det til felles at de har fått musikkopplæring og har tilegnet seg betydelige musikalske ferdigheter under soning. Noe som har bidratt til at mange i dag spiller i egne band etter løslatelse fra fengsel.

Blues Factory i Sandefjord har jobbet aktivt med musikkopplæring innad i fengslene siden 2012, og er i dag samarbeidspartnere med Norsk Bluesunion, Notodden Blues Festival, Little Steven`s School of Blues og mange flere. For festivalgjengerne blant oss er velkjente Jailhouse Stage på Notodden et synlig bevis på resultatene av arbeidet. Men som for mange andre ideelle virksomheter er økonomien trang, og behovet støtte fra det offentlige mer enn nødvendig.
- Vi sliter økonomisk, kan lederen av Blues Factory fortelle. Bjørn Andersen startet BF i 2012. - Fra 2013 til og med 2016 mottok vi 300.000 nok i året i støtte over statsbudsjettet, i 2017 ble beløpet redusert til 100.000, og i 2018 nullet ut. Ingen støtte.

Kriminalomsorgen var samstemmige i sitt krav om støtte, men Stortingets Justiskomite fant ut at de var de rette til å fordele midlene. De regjerende partiene trakk det lengste strået. Som advokatene sier, “I rest my case”...

Vokalisten i bandet Skyldig Som Faen heter Jensen. Han soner en lang dom, 17 år. Etter seks år i Skien ble han overført til Bastøy Fengsel. Jensen er meget åpen når han forteller Bluesnews om sitt syn på det som er i ferd med å skje. For det er jo ikke bare Blues Factory som er presset.
Det er på trappene å legge ned velfungerende fengsler som virkelig rehabiliterer de innsatte og således er utrolig viktige når det gjelder å forberede de innsatte på tilbakeføringen til samfunnet utenfor murene.

- For meg har det å bli overført til Bastøy vært utrolig positivt. Jeg er jo i utgangspunktet en kreativ sjel, og det å få lov til å utvikle seg har vært redningen. Dommen jeg soner er lang, og det er jo gjerne sånn at hvis du ikke er så interessert i sport og trening har vanligvis ikke fengslene så mange tilbud.
Jensen kan fortelle at musikken på mange måter ble redningen for ham.
- Jeg hadde vel bare spilt litt for moro skyld før jeg kom hit, litt trommer og gitar. Hvis jeg ikke hadde kunnet få være kreativ og fylle tiden min med noe som gir mening, tror jeg ikke at jeg hadde vært her i dag. Når du har 17 år foran deg før du kommer ut til familien din, er det fort gjort å gjøre noen dårlige valg.

I løpet av konserten ble det holdt appeller fra de to fagforeningene Norsk Fengsels- og friomsorgsforbund (NFF) og Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY). De sto også for den økonomiske gjennomføringen av arrangementet. Arrangørene for konserten var Blues Factory AS og Musikk i fengsel og frihet (Miff).

I tillegg fikk vi innslag fra ansatte, fengselsledelse, justiskomitemedlemmer og ikke minst en god del klare verbale meldinger fra scenen. De kom både i form av tale, og en del ganske så sterke egne låter med et klart budskap. Og budskapet var like enkelt som det var klart: Budskapet er såre enkelt: IKKE LEGG NED DET SOM FAKTISK FUNGERER!!!

NRK var tilstede, det ble streamet direkte på den lokale nyhetssendingen til NRK Østafjells, og Dagsrevyen hadde også et team på plass. Disse innslagene kan dere finne på NRK sine nettsider.

Bjørn Andersen startet Blues Factory i 2012 og har jobbet musikkopplæring innad i fengslene siden da.
Bjørn Andersen startet Blues Factory i 2012 og har jobbet musikkopplæring innad i fengslene siden da.