Ørkenblues med Bombino og Reiersrud

Bombino er beundret i vesten for sin gitarsyntese av Jimi Hendrix og Mark Knopfler. Han har turnert Nord-Amerika og Europa på kryss og tvers og er nå den største stjernen innenfor ørkenblues, en musikkform som forbindes med tuaregene i Mali og Niger, og først ble brakt ut i verden av Tinariwen. 25. mai er han tilbake på Cosmopolite i Oslo.

Ørkenblues med Bombino og Reiersrud
Bombino kommer til Cosmopolite i Oslo 25. mai.

Typisk for musikken er trancepreget dyp groove og enorm dynamikk i gitarspillet. Det er psykedelisk og samtidig bluesbasert med store, bølgende ørkenflater i et mektig lydbilde som får høynet intensitet av sangen som er på tuaregenes værbitte tamachek-språk. Det hele springer ut av truslene mot tuaregfolkets halvnomadiske levemåte i den moderne verden og det tørketruede Sahel-beltet langs det sørlige Sahara som er tuaregens tradisjonelle område.

Bombinos egentlige navn er Omara Moctar, eller muligens Goumar Almoctar. Han ble født i tuaregleiren Tidene i 1980. Sammen med familien måtte Bombino flykte fra Niger til Algerie i 1990. I 1997 kom de tilbake til Niger og den største byen Agadez. Her begynte Bombino å spille profesjonelt med lokale band, og ryktene om den fenomenale unge tuaregmusikeren nådde omverdenen. Han skal til og med tidlig på 2000-talet ha spilt en ørkenbluesversjon av Rolling Stones’ funklåt « Hey Negrita» fra Black and Blue-albumet, sammen med Keith Richards og Charlie Watts. I California. Visstnok.

Han har iallfall gitt ut seks studioalbum og en liveplate. To LP-er innspilt i Vesten, Nomad (2013) produsert av Dan Auerbach, Azel (2016) produsert av Dave Longstreth fra Dirty Projectors. Nomad er super, men preges mye av Auerbachs medvirkning. Azel roses av All Music Guide for å ha fått fram det fulle potensiale i Bombinos musikalitet og sterke budskap om undertrykkelsen i hjemlandet. Den framheves som den essensielle Bombino-plata.
Med unntak av Live In Amsterdam 2020 har de siste platene blitt spilt inn i Marokko. Deran fra 2018 ble produsert av manageren Eric Herman. Fjorårsutgivelsen Sahel, som  er produsert av David Wrench (Frank Ocean, Goldfrapp), maner til enhet mellom tuaregfolkene («Aitma») og er nok en politisk utgivelse. Tap av frihet, tap av kultur. Den karakteriseres som kompleks, rensende, sorgfull, livsbejaende. Frihetsfakkel for tuaregene. 
I fjor høst spilte Bombino en konsert på Cosmopolite som det går frasagn om, og på scenen fikk han også besøk av vår egen norske bluesmester og verdensmusiker, Knut Reiersrud. Nå et drøyt halvår etter er Bombino her igjen med Knut Reiersrud som gjest. Gå ikke glipp av dette.

Besetningen på Cosmopolite:
Bombino – gitar, vokal
Kawissan Mohamed Alhassan – gitar og vokal
Youba Dia – bass
Corey Wilhelm – trommer
Gjest Knut Reiersrud