European Blues Challenge 2024 avholdes i Portugal

Den 12. utgaven av European Blues Challenge finner sted i Braga, Portugal fra 4. til 6. april. Dette er den største blueskonkurransen i Europa der 22 band fra like mange land konkurrerer. Norge har deltatt samtlige år, og i 2024 er det Odin Landbakk Trio som er vår representant.

European Blues Challenge 2024 avholdes i Portugal
De tre finalebandene i fjorårets European Blues Challenge i Polen: Vinnerne Noa & The Hell Drinkers, The Cinelli Brothers (3. plass) og norske Soft City (2. plass).

Norge har markert seg svært bra tidligere år. To norske band har vunnet, Rita Engedalen & Backbone i 2012 og Eric ”Slim” Zahl & The South West Swingers i 2016. GB Blues Express tok en andreplass i 2019, Pristine en andreplass i 2014, Soft City en andreplass i 2023 og JT Lauritsen & The Buckshot Hunters en tredjeplass i 2015. Norske band har altså vært topp 3 hele seks ganger de elleve gangene EBC har blitt arrangert!
Det norske publikummet har også funnet veien til EBC opp gjennom årene. Det har pleid å være en stor norsk kontingent foran scena for å heie fram det norske bandet, det håper vi det også blir i Portugal i april.

For første gang blir EBC arrangert over tre dager. I Braga blir det semifinaler på torsdag og fredag med 12 band hver kveld, og finale med de fire beste bandene fra begge semifinalene på lørdag. Hvert band spiller 20 minutter, og det er svært viktig å overholde tiden. Bandene kan bli straffet med poengtrekk eller i verste fall diskvalifisering dersom de spiller for lenge. Opptredenene blir evaluert av et panel på åtte personer som alle innehar sentrale roller i europeisk blues. Juryen gir poeng etter fem forskjellige kriterier: Originalitet, instrumentale ferdigheter, vokalfremføring, sceneopptreden og grad av bluesinnhold. Jurymedlemmer er ikke med i avstemning over bandet fra sitt hjemland.
Vinnerbandet får i tillegg til å kunne titulere seg som europamestre en flying start til karriere og turnevirksomhet i Europa. I potten ligger også kontrakter til flere store festivaler, blant annet BB Blues Festival (Portugal), Santa Maria Blues Festival (Azorene, Portugal), Blues Alive Festival (Tsjekkia) og Notodden Blues Festival.

Det er European Blues Union som står bak arrangementet. I tillegg til bandkonkurransen inneholder helga alltid Blues Market, Blues Expo, utdeling av Blues Behind the Scenes Awards og European Blues Unions generalforsamling.

Alle de fire skandinaviske landene er representert i Portugal. Sverige er representert ved The Blue Benders som vant den svenske utgaven av Blues Challenge under Østersund Bluesfestival i oktober. Bandet er fra Stockholm og de fem medlemmene møtte hverandre på forskjellige jam sessions i Gamla Stan. Kvartetten The Manic Blues er Danmarks representant. Dette er musikere som har vært lenge i bransjen, og noen har kjent hverandre i 35 år. Bandet, som kun spiller eget materiale, har turnert i mange europeiske land i løpet av karrieren. Fra Finland kommer sangeren Little Willie Mehto. Han spiller både gitar, munnspill og andre instrumenter, og repertoaret består av både egne låter og klassikere fra hans favoritter Muddy Waters, R.L. Burnside og Mississippi John Hurt.

De norske bandet er først ut i semifinalen fredag. Odin Landbakk Trio turnerte som kjent i 2023 som unionsband i regi av Norsk Bluesunion, og har i løpet av året blitt en meget samspilt gjeng. De har gjort en god figur og blitt satt stor pris på rundt om på bluesklubbene. I januar var de også i Memphis der de deltok i International Blues Challenge. Her ble de uplassert, men høstet gode erfaringer og fikk mange lovord fra både publikum og kollegaer med seg hjem.

Mange vil ha forventninger til det britiske bandet, Errol Linton Band. Errol Linton har jamaikansk opprinnelse og er en svært rutinert og merittert musiker. Musikken hans er inspirert av hans røtter fra Karibien. Han ga ut sitt debutalbum allerede i 1997 og har vært på veien i mer en 30 år. Han har fått pris i England for Best Harmonica Player tre ganger.

Odin Landbakk Trio representerer Norge i Portugal.
Odin Landbakk Trio representerer Norge i Portugal.