Dalane Bluesfestival – en festival for alle

Dalane Bluesfestival er en festival som har noe for alle, enten du er dedikert bluesfan eller bare ønsker å oppleve musikk i en hyggelig atmosfære, sier festivalleder Edgar Thodal. Festivalen, som startet i 2001, kunne i år by på 30 konserter fordelt på fire scener over tre dager i helgen 13. til 15. juni. Britiske Elles Bailey imponerte (bildet).

Dalane Bluesfestival – en festival for alle
Britiske Elles Bailey imponerte i Egersund.

Gjensynsgleden blant bluesfolket var stor i smugene og på scenene i Egersund denne helgen. Folk reiser gjerne langt for å komme til festivalen på Sørvestlandet. Her kan man møte gamle kjente, samtidig som man også blir kjent med nye folk.

Sykkelverkstedet 
Dette stedet bør nevnes først! Her har det ikke vært mye sykkelreparasjon de siste tiåra, men patina og sjarm har lokalet tonnevis av, og det har vært en fast scene under festivalen i alle år. «Sving ned med Himmelvogna - la meg sitta pååå» (Elvis: Swing down sweet chariot) - lød ut i gatene rundt dette gamle verkstedet da Trond Granlund med band varmet opp publikum med sine udødelige tekster. Fra Jokke (Joachim Nielsen) sang han også «Kan alle de som føler seg vellykka vær så snill og gå hjem. Dette er et privat lite treff, for oss verdiløse menn.» Denne teksten passet til det slitte lokalet, og slik følte vi oss alle også når selveste sjefen Trond sang det, der og da på klingende manglerudsk! (Bildet under).

The Swampy R&B Experience i Sykkelverkstedet. (Foto: Ole Chr. Wold Haavik).

Scenesjef Frank introdusere noe seinere et band fra Sandnes og Stavanger og lovte sørstatsmusikk. Og det ble det. The Swampy R&B Experience fikk det virkelig til å koke inne i Sykkelverkstedet, og med kø i døra leverte de herlig zydeco-musikk fra Louisiana og topp stemning!
Seint lørdag kveld spilte Christina Skjølberg også her, og hennes gitarferdigheter og sceneopptreden passet like godt i år som tidligere år. (Bildet under).

Dalane Bluesfestival velger ofte inn nye folk i styret, og med friskt blod i årene var det i år flere nyvinninger. De kunne tilby frivillige og artister både kald og varm mat hos Sjømannsforeningen oppe i gata. Her kunne man komme og sitte i fred og ro og få servert riktig god mat mellom slagene. 

Grand Scene
Hvert år har de hatt konserter her, og vi fikk høre mange glitrende gode artister også i år, blant dem Damer i Blues med sitt innarbeidede repertoar og Arne Skage & The Procastinators med sitt nyskapte og vakre sump-lydende lydbilde. Supercharger Duo med sine grønne t-skjorter og miljøaspekt i både navn og tale utmerket seg med supertalentet Eirik Tveten akkompagnert av Ernst Wiggo Sandbakk.

Erik Harstad på konserten for barna. (Foto: Ole Chr. Wold Haavik).

Ny scene
Tools Scene var og ny av året og startet med «Blues for Barna», et konsept som Erik Harstad, Håkon Høye og Børre Flyen stod for. Dette er et tilbud Dalane har hatt de siste åra, og det er veldig populært blant byens barnehager.

Elles Bailey, som jo er vinner av både UK Blues Awards og UK Americana Awards, imponerte stort med sin publikumsnære konsert.  
Howlin' Jukes fikk Tools Scene til å koke med sin musikk, og med moves’a til sanger Geir Mæhle må de være helt i Norgestoppen når det gjelder sceneshow!  

Over: Howlin' Jukes skapte stor stemning i Egersund. Under: Spoonful of Blues.

Morten Omlids uventede bortgang ble et naturlig tema når Spoonful of Blues inntok scena. De to nye gitaristene Øystein Ytterbø og Jens Fjelle var virkelig gode og viste seg som verdige arvtakere etter Morten. Jostein Forsberg takket også Notoddenbandet Damer i Blues, der også Morten var med, og som hadde gjort en særdeles god og varm konsert på festivalen. 
Sist på Tools-scenen var Albert Cummings som mange hadde gledet seg til å høre. Han er en dyktig vokalist og gitarist fra Massachusetts i USA som startet karrieren med å spille banjo i 12-årsalderen, og nå har gitt ut 10 album.  

Over: Albert Cummings med Bill Troiani og Øystein Undem. Under: Vanessa Collier.

Talkin' Blues
Joe Rusi har hatt en finger med i planleggingen av festivalen i år og det har gitt konkrete nyvinninger. Et eksempel er artistintervjuer der han også spiller sammen med artistene. Det ble kalt Talkin' Blues og foregikk på Chokoladefabrikken. Videre stod han bak en ellevill konsert på Tools-scenen med hele Dalane Storband, og ham selv på vokal og gitar. Denne karen har både gøts og musikalitet som han velvillig deler. Kudos!

Joe Rusi på scena sammen med Dalane Storband.

Hovedscenen på torget
B&G Scenen på torget er den desidert største på Dalane Bluesfestival. Der er det plass til tusenvis av folk under åpen himmel, og scenen huser et lys- og lydanlegg av en annen verden. Det hele er sponset av Bertelsen og Garpestad, og de største banda opptrer her, slik som Big Bang, DumDum Boys og «vår» Vanessa Collier, Hun spilte samtidig som regnet som pøste ned, og leverte en fantastisk flott konsert. Hun gjør det like godt vokalt som på sax.

Årets Dalane Bluesfestival hadde en flott line-up av artister og masse flotte frivillige som blir godt forpleid, og som også sørger for en god opplevelse for alle tilreisende. Om været ikke var så godt som man kunne håpe på, så gikk det «tålig greit», som de sier i "okka by".

Elles Bailey ute blant publikum.
Elles Bailey ute blant publikum.