Canned Heat til Rockefeller med norsk support

Torsdag 13. juni inntar boogie-kongene Canned Heat Rockefeller i Oslo. Nesten 60 år etter bandets gjennombrudd er de fortsatt på veien. Denne kvelden blir det gjenhør med "On the Road Again", "Going Up the Country" og andre låter som ble udødeliggjort gjennom bandets opptreden på Woodstockfestivalen i 1969. Norske Spoonful of Blues er support og kompletterer denne festkvelden for boogie og blues.

Canned Heat til Rockefeller med norsk support
Canned Heat anno 2024: Jimmy Vivino, Dale Spalding, Rick Reed og Fito de la Parra.

Amerikanske Canned Heat hadde sin storhetstid på 60- og 70- tallet, men har fortsatt en stor fanskare rundt om i verden – ikke minst i Norge. Så seint som i fjor var de blant headlinerne på Notodden Blues Festival, der de også ble hedret med sin egen stjerne i byens Walk of Fame. På konserten på Notodden i fjor beviste de at de fortsatt er kongene av boogie, og leverte en konsert som absolutt innfridde forventningene. Det kan vi også forvente når de inntar Rockefeller i juni.

Trommeslager og primus motor Fito de la Parra er eneste originalmedlem tilbake i besetningen. De siste årene har han hatt med seg gitarist, keyboardist og sanger Jimmy Vivino, munnspilleren og sangeren Dale Spalding og Richard «Rick» Reed, som overtok bassen etter at Larry Taylor døde i 2019. Heller ikke dagens musikere er noen hvem-som-helst. Dale Spalding, som lærte munnspill av selveste Sonny Terry, har vært med i bandet i 17 år. Jimmy Vivino har bakgrunn som bandleder i mange år for det populære TV-showet "Late Night with Conan O'Brien", og bassist Rick Reed har spilt med både Paul Butterfield og og The Fabulous Thunderbirds.

57 år etter debutalbumet slipper Canned Heat i april et nytt studioalbum på Ruf Records, "Finyl Vinyl". Det er innspilt i Burbank, California og er bandets første studioutgivelse på 15 år. Blant gjestene på albumet er Joe Bonamassa og Dave Alvin (The Blasters).

Canned Heat ble startet i Los Angeles i 1965 av bluesentusiastene Alan Wilson og Bob Hite. De tok navnet Canned Heat fra Tommy Johnsons "Canned Heat Blues" fra 1928. Etter å ha opptrådt på festivalene Monterey (1967) og Woodstock (1969) fikk bandet seg verdensomspennende berømmelse og fikk store hit'er med låter som Going up the Country, On the Road Again og Let's Stay Together.
Den "klassiske" besetningen fra Flower Power-tiden i 1967 besto av Bob «The Bear» Hite, Alan «Blind Owl» Wilson, Henry «Sunflower» Vestine (seinere Harvey «The Snake» Mandel), Larry «The Mole» Taylor og Adolfo «Fito» de la Parra. Bandet har vært preget av flere tragiske dødsfall. Alan Wilson døde av en overdose sovemedisin i 1970, og sangeren Hite døde av heroinoverdose i 1981. Medlemmer har kommet og gått gjennom årene. Bassisten Larry Taylor har vært med flere perioder, og det har også gitaristene Harvey Mandel, Henry Vestine og Junior Watson. Mer enn 40 musikere har vært innom bandet.

Notoddenbandet Spoonful of Blues med Jostein Forsberg i spissen skal varme opp publikum på Rockefeller den 13. juni. Det er ikke tilfeldig at bandet har blitt valgt til jobben. De har vært mye i fokus de siste månedene etter at gitarist Morten Omlid brått og uventet gikk bort, noe som skjedde samtidig som bandet var i ferd med å lansere sitt nye album, Songs From Notodden, Norway. Det var ingen selvfølge at de skulle komme på veien igjen etter at en så viktig brikke i bandet ble borte. Men det har Spoonful of Blues løst på en utmerket måte. De har fått med seg de to yngre, lokale gitaristene Jens Fjelle og Øystein Ytterbø. Det "nye" bandet har trukket fulle hus og vist på en rekke konserter den siste tiden at de fortsatt i høyeste grad er å regne med. I tillegg har det nye albumet mottatt gode kritikker og fått en del radiospilling, ikke bare her hjemme, men også flere steder i utlandet.
I tillegg til nevnte bandmedlemmer består Spoonful of Blues av Tony Caddle på bass og Eskil Aasland på trommer.

Canned Heats turne i Norden inneholder også to konserter i Danmark, Randers 10. juni og i København 11. juni. Det er ildsjelen og Blues Heaven-sjef Peter Astrup som står bak turneen. Billetter er i salg fra 22. mars.

Spoonful of Blues er oppvarmingsband på Rockefeller den 13. juni.
Spoonful of Blues er oppvarmingsband på Rockefeller den 13. juni.