Bluesnews med blad-release på Abelone

Det har lenge vært snakket om å markere utgivelsene av Bluesnews med en release på en klubb eller et utested, men det skulle gå 26 år og 133 nummer før det ble en realitet. Fredag 23. februar skjedde det på en konsertkveld på det nye live-stedet i Oslo, Abelone.

Bluesnews med blad-release på Abelone
Johanna Demker Band på Abelone 23. februar.

Abelone har de siste månedene henvendt seg til musikkmiljøet i Oslo med sine planer om å etablere en ny live-scene i byen. Klubben ønsker å knytte til seg miljøer i forskjellige sjangre, og har på sikt ønske om fylle flere kvelder i uka med konserter, jam sessions og andre musikkrelaterte arrangementer. Abelone stiller lokalet sitt til rådighet for ideelle klubber i sjangre som blues, rock'n roll og americana som trenger et sted å holde konserter. Det har til nå vært en prøveperiode med litt sporadiske blues- og americanakonserter. I tillegg er det gjort avtale med bluesgrassmiljøet som vil ha faste arrangmenter annenhver søndag. Eric Malling, ildsjelen som er godt kjent som gründer og pådriver i bluesmiljøet og mannen bak Blue Mood Records, er engasjert som bookingansvarlig for klubben. Abelone har en klar intensjon om ikke å være en konkurrent til bluesarrangørene i byen, men et supplement.

Denne fredagen var satt som den offisielle starten for live-klubben Abelone. Nå ønsker de å fylle kveldene med musikkarrangementer i tiden framover. Det er også bakgrunnen for at Bluesnews ble invitert til å avvikle sin første blad-release på klubbens scene. Kvelden hadde to andre innslag, platesnurring ved musikkjournalist Øyvind Pharo og konsert med Johanna Demker Band.
Det var på forhånd sendt ut invitasjoner til Bluesnews' medarbeidere og "familie", i tillegg til at konserten med Johanna Demker med Marius Lien i besetningen var godt markedsført. Det resulterte i et fullsatt lokale denne kvelden, med en god blanding av blues- og americanainteresserte, og gjester som var kommet for å nyte stedets utmerkede matmeny.
Etter to timer med udødelig årgangsmusikk fra DJ Pharo entret Eric Malling scena og ønsket velkommen på vegne av klubben. Han fortalte om planene for Abelone før han rettet fokus mot magasinet Bluesnews. Det må nevnes at den tidligere lederen for både Oslo Bluesklubb og Norsk Bluesunion er den som har ivret mest for at magasinet skal ha en markering ved hver utgivelse. Han var svært viktig for etableringen av det  nasjonale magasinet i 1997 og har sittet i BN-styret i lengre perioder.
Eric Malling fortalte om historikken til Bluesnews før han ga ordet til redaktør Rune Endal som snakket litt om profilen og innholdet i bladet, og presenterte noen av bladets mange meritterte medarbeidere. Kveldens platesnurrer, Øyvind Pharo, er ikke bare en av landets fremste musikkjournalister og musikk-vitere, han har også vært fast medarbeider i Bluesnews siden starten. Det er han som har skrevet coversaken i bladet som hadde release denne kvelden. Han fullførte Bluesnews-sekvensen med å fortelle om intervjuet han gjorde med den kommende americana-superstjerna, Rhiannon Giddens.

Over: Eric Malling og Rune Endal presenterer ny utgave av Bluesnews. (Foto: Sveinung Lervåg). Under: Øyvind Pharo foteller om magasinets coversak.

Releasen ble en fin halvtimes profilering for Bluesnews sammen med et publikum som lyttet til innslagene med tydelig interesse. En viktig ny rutine for bladet er etablert, og planen videre er at lignende markering vil finne sted ved hver utgivelse. De vil bli avholdt der det sammenfaller med egnede konserter. Neste gang vil det kanskje bli i regi av en bluesklubb eller americanaforeningen.

For mange i publikum var selvfølgelig konserten med Johanna Demker Band høydepunktet denne fredagen. Bandet gikk på noen minutter etter kl 21, og de leverte en flott og stemningsfull 75-minutters konsert med låter fra Johannas nye album blandet med låter mange kunne kjenne igjen fra tidligere utgivelser. Johanna er en god låtskriver og er i besittelse av ei flott stemme. Prikken over i-en var bandets gitarist, unge talentfulle Marius Lien, som leverte gitarspill og gitarsoloer som ga publikum gåsehud. Trampeklapp og et publikum som ville ha mer var et bevis på en svært vellykket konsert.

Johanna Demker og Marius Lien.
Johanna Demker og Marius Lien.