Blueslegenden John Mayall er død

En av blueshistoriens aller mest innflytelsesrike personer har gått bort. John Mayall døde 22. juli, 90 år gammel. Ingen har vært viktigere for utbredelsen av blues i Europa enn John Mayall.

Blueslegenden John Mayall er død
Pressebilde John Mayall.

John Mayall presenterte på 60- og 70-tallet stilarten blues til en hel verden med sine albumutgivelser og tolkning av den amerikanske bluesen. Han var en pioner for bluesen i en tid da Europa ennå ikke hadde oppdaget de amerikanske originalene. Sammen med Alexis Korner vil han for evigheten bli betegnet som den britiske bluesens far.
I tillegg har bandet hans, The Bluesbreakers, vært en "skole" for musikere som senere har blitt store navn i bluesverdenen, blant dem er navn som Eric Clapton, Peter Green, Mick Fleetwood, John McVie, Mick Taylor, Jack Bruce, Jon Hiseman, Coco Montoya og Walter Trout.

John Mayall har vært et stort navn og en stor favoritt for norske blueselskere i 60 år. En hel generasjon har vokst opp med hans musikk og har et nært forhold til låter som Looking back, Crocodile walk, Room to move, So many roads, All your love, Double trouble – flere av dem låter som introduserte oss for den opprinnelige bluesen og navn som Otis Rush, Sonny Boy Williamson og Robert Johnson. Han har bak seg en enorm plateproduksjon både med The Bluesbreakers, i eget navn og i samarbeid med andre artister.
Gjennom sine mange besøk i Norge på klubber og festivaler har han også vært en stor live-favoritt. I 2004 fikk han Notodden Blues Festivals ærespris.

I 2005 ble Mayall utnevnt til offiser av Order of the British Empire (OBE). I 2016 ble han innlemmet i Blues Hall of Fame, og i 2024 ble han innlemmet i den nyopprettede European Blues Hall of Fame.

Jeg tror jeg har mange i min generasjon med meg når jeg sier at vi med John Mayalls bortgang har mistet en viktig del av oppveksten vår, og at vi føler på tristheten. Takk for all den gode og minnerike musikken! Rest in peace John Mayall.

Rune Endal