Marius Lien til USA

Marius Lien er et av de største, unge talentene i norsk blues. Nå står en spennende tur til bluesens hjemland foran ham. Ved hjelp av musikkvenner er Marius i slutten av april på vei til USA for å snuse litt på den amerikanske musikkbransjen. Sammen med musikeren Brady Blade Jr. skal Marius få treffe mange sentrale folk.

Marius Lien til USA
Marius Lien og Brady Blade jr. i Oslo i mars 2023. I slutten av april skal de møtes igjen i USA.

Marius var valgt ut til å representere Norge i bandkonkurransen International Blues Challenge (IBC) i Memphis i januar 2021. På grunn av pandemien ble konkurransen avlyst, og Marius kom seg aldri til USA. Han har aldri vært der før, så det er en spent gitarist som nå skal pakke kofferten.

Kontakten med Brady Blade Jr. kom i stand via Henning Andersen. Han er medarrangør av Jessheim Experience, en lokal festival der både Brady, Amund Maarud og Marius har spilt.
- Ideen med Jessheim Experience, som ble arrangert i fjor høst, er å jobbe veldig tett med artistene, forteller Henning Andersen til Bluesnews. - Vårt engasjement er jo også i egen interesse, og hvis vi klarer å hjelpe frem talenter så er det også noe av meningen med festivalen. Vi har pratet mye om konserten til Marius, han spilte helt latterlig bra. Man har jo sett en del opptredener etter hvert, men dette var helt spesielt. Brady var også imponert, og vi pratet litt om hva vi kunne få til. Han ringte meg for litt siden, og sa at nå er det en mulighet til å få til noe. Vi kastet oss rundt, og nå skjer det, forteller Henning.

Støttekonsert på Årnes
Amund Maarud introduserte Henning for kulturhusleder Ola Andre Olsen på Nes Kulturhus, og de bidrar til turen med en støttekonsert for Marius. De byr på huset, lyd og lys, og 22. april ønsker Marius og faren Rune velkommen til konsert på Nes Kulturhus. Alle inntektene fra konserten går uavkortet til Marius sin USA-tur. Nå har også Music Norway (som er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon) bekreftet at de vil være med og sponse denne turen for Marius.

Kjent trommeslager
Brady Blade Jr. er trommeslager i toppklassen, produsent og låtskriver, og kommer fra en kjent musikerfamilie. Hans bror, Brian Blade, er også trommeslager. Brady Blade Sr., guttenes far, er predikant og musiker, og familien kommer fra Shreveport i Louisiana. Brady Jr. har spilt på en mengde plater, med artister som Steve Earle, Buddy Miller, Beth Hart, Dave Matthews og mange flere. Denne gangen var han i Oslo som trommeslager for Samantha Fish, som hadde konsert på John Dee.

Fra Nashville til New Orleans
Programmet som er sydd sammen for Marius Lien på USA-turen er imponerende. Brady og Marius starter i Nashville, der Marius skal møte Kathi Whitley, som er manager for blant andre Emmylou Harris. Det blir også tid til å hilse på musikerlegendene Buddy Miller og Ray Kennedy. Turen går så til Brady sin hjemby Shreveport i Louisiana, der Marius får møte familien Blade. Det blir et møte med Ken Shepherd, faren og manageren til Kenny Wayne Shepherd. Om kvelden skal Marius i ilden og holde konsert.
Turen går så til New Orleans, der Brady er vert og kjentmann, og skal vise Marius byen og presentere han for sine kontakter. Byens store Jazz and Heritage festival går av stabelen samme helg, så sjansen for å høre god musikk er absolutt til stede.

Albumutgivelse
Marius har sluppet tre singler i løpet av 2021 og 2022. I løpet av dette året kommer albumet. Han forteller at musikken allerede er spilt inn og ligger klar, og at han jobber med å finne ut hvor albumet skal gis ut.
- Planen er at den skal slippes under Notodden Blues Festival i august, men dette er ikke helt avklart enda, forteller Marius til Bluesnews. – Det har tatt litt tid, men nå kommer snart plata! Jeg har gjort omtrent alt sjøl, og måtte lære meg mye nytt. Jeg har spilt, vært tekniker, satt opp mikrofoner. Det var mye å sette seg inn i, men en interessant prosess. Nå er det spørsmål som hvem som skal mikse innspillingen, og hvor det skal gis ut. Jeg har skrevet alle låtene selv, jeg har holdt på å skrive låter fra jeg var rundt 10 år gammel.

Ville låte som de beste
- Helt fra jeg startet å spille gitar, så ville jeg låte som de beste, jeg ville låte som Amund og Vidar. Det er jo ikke så lett å få til når du er 12 år, ler Marius. – Jeg ble liksom aldri helt fornøyd, jeg hørte jo at jeg ikke spilte gitar like bra som dem, og jeg sang ikke like bra, heller. Jeg føler at jeg er nærmere målet mitt nå, og det er jo på høy tid å få ut en plate.

- Hva håper du å få ut av turen til USA, spør vi Marius.
- Ja, si det, ler han. – Jeg har egentlig ingen klare tanker om det. Men det kommer helt sikkert til å skje mye spennende og at noen gode muligheter dukker opp. Jeg skal bare ha en fet tur. Det er litt rart, da, i går satt jeg hjemme på Vormsund og grillet pølser, og om få uker er jeg i USA og treffer folk som er litt lenger oppe i ”gamet” enn meg.

Les hele saken i aprilnummeret av Bluesnews.