Lee Fields tilbake i Oslo

Det var en gang tidlig på 2010-tallet at Lee Fields & the Expressions spilte på Cosmopolite Scene for første gang. Hans James Brown-inspirerte funk gikk rett hjem hos publikum, og han kom tilbake i 2017 og 2019 til en voksende fanskare som fulgte med på de stadig nye og kritikerroste albumene hans. Fredag 24. februar er han tilbake på Cosmopolite.

Lee Fields tilbake i Oslo
Lee Fields

Nå er Lee Fields (72) fra Wilson, North Carolina på turné i anledning Sentimental Fool-albumet som ble sluppet på Daptone Records senhøstes 2022, produsert av Gabriel Roth. I sin tid var det han som tok soul-veteranen inn i sin vifte av retrosoul-selskaper rundt 2000 via den nye soul-undergrunnen på Desco Records. Her ble han kollega med andre kultstjerner som Sharon Jones og Charles Bradley. Studiomusikerne som Gabriel Roth og hans produsentkompiser Jeff Silverman og Leon Michels ble etter hvert så attraktive at Amy Winehouse ble en av klientene. Lee Fields fikk sitt gjennombrudd som godt voksen artist.

Albumene Problems (2002), My World (2009), Treacherous (2011), Faithful Man (2012), Emma Jean (2016) Special Night (2016) og It Rains Love (2019) er alle sammen blitt moderne soulfunk-klassikere. Det er samme høye kvaliteten på Sentimental Fool.  Ballader og uptempo funk i skjønn forening.  Det er raffinert, mektig, suggererende og uplifting. Lee Fields-platene har alle det til felles at de har blitt samplet av mange hip-hop-artistene. Det er alltid noen lekre breaks i låtene hans.
Tittelsporet på Sentimental Fool har korister i lekker Delfonics/Impressions-stil mens «Two Jobs» med sitt pulserende Hammondorgel og uimotståelige souljazz-groove er en dansegulvfyller. Han synger og preker om kjærligheten som tilværelsens dypeste kraft.  Han er ikke bare gospelinspirert, men også troende uten at konsertene eller teksten er forkynnende. Her handler det om kjærligheten som soulmusikkens universelle kilde.
 
Det tar ikke mange nummerne før svetten renner i strie strømmer av Lee Fields. Han er en bluesmann og mojoen hans virker. Da kaster han dressjakka. Det begynner å koke. Når han slipper til bandet i en instrumentalvamp er det klart for kostymeskift og bassist Benjamin Trokan som også spiler på albumet, får vist seg fram og vi må bare håpe at Lee Fields kommer ut igjen i svart jumpsuit med glitter og stas. Soulfrelseren er her. Friday night at Cosmopolite!

Bandet består av:
Lee Fields – vocal
Benjamin Trokan – bass
Jason Colby – trompet
Frederick Deboe – saksofon
Toby Pazner – keyboard
Evan Pazner – trommer
Joseph Crispiano - gitar