Hotte dager på Cáceres Blues Festival

Spania har mange små og store bluesfestivaler, og Cáceres Blues Festival (Blues en Cáceres) er en av dem. Den holdes i begynnelsen av oktober hvert år, og årets versjon var den tolvte i rekken. Festivalen er gratis for fansen, og de kommer fra flere steder i Spania og Portugal. Blant bandene var Cat Squirrel, stjerneprodusent Mike Vernons nye prosjekt.

Hotte dager på Cáceres Blues Festival
Cat Squirrel på scena under "Blues en Cáceres".

Cáceres ligger i Extramadura, mellom Sevilla og Madrid, hvor Iberico-skinka kommer fra. Sevilla kalles ofte for "The frying pan of Spain", og Cáceres har ganske god effekt av den samme varmen. Under festivalen lå temperaturen midt på 30-tallet. Inne på Plaza de Santa Maria, hvor konsertene ble holdt, var det temmelig hot, selv når sola gikk ned. Plaza de Santa Maria ligger forøvrig i gamlebyen i Cáceres, og her snakker vi skikkelig gammelt. Det har vært mange filminnspillinger her, blant annet Game of Thrones, fordi de har beholdt det meste av gamlebyen uforandret som den var for rundt 800-1000 år siden.

Åpningsbandet torsdagen var Peter Storm & The Blues Society fra Portugal. Helt greit band, ikke spesielt bra, heller ikke dårlig. Morsomt nok er det ingen i bandet som heter Peter Storm – de to solistene i bandet er João Belchior på vokal og gitar, og Bino Ribeiro på munnspill, sang og gitar. Det neste, og siste bandet torsdagen, var den doble danske prisvinneren Thorbjørn Risager & The Black Tornado. De vant nylig Blues Liveprisen i Danmark og også prisen for Årets Danske Bluesutgivelse. Vi kjenner dem også godt Norge, bl.a. fra Hell i 2021. Bandet var midt i en turné i Spania, Sveits, Tyskland og Danmark, og spilte et overbevisende godt sett. Solid framføring, og også litt humor ved bandets to blåsere, Peter Kehl på trompet og Kasper Wagner på tenorsax.

Danske Thorbjørn Risager & The Black Tornado. (Foto: Per Ole Hagen).

Ivan Singh er en dyktig artist med et stort publikumstekke. (Foto: Per Ole Hagen).

Fredagens beholdning for min del, var de to bandene Cat Squirrel fra Spania og Ivan Singh fra Chicago. Cat Squirrel var først ute, og det var merkbart mye mer folk på plassen enn dagen før. Bandet består av Mike Vernon på sang, Mingo Balaguer på munnspill, Kid Carlos på gitar og i tillegg Oriol Fontanals på bass og Pascual Monge på slagverk. Konserten markerte også utgivelsen av bandets debutalbum, "Blues What Am", og repertoaret på konserten var i all hovedsak hentet fra albumet. Dette var bandets andre konsert, men Cat Squirrel består av musikere med lang fartstid. Det låt tett, hardt og med en god groove. Kid Carlos, eller Carlos Moreno, er en av Spanias beste bluesmusikere og det samme kan sies om Mingo Balaguer. Og med Mike Vernons CV og gode stemme, er Cat Squirrel et band som flere bør få med seg. 

Siste band for meg på fredagen var Ivan Singh. Han er født i Argentina, bor i Chicago, og oldefaren kom fra India. Jeg har aldri sett eller hørt ham før, men opplevde ham som en suveren liveartist, meget dyktig gitarist og sanger, og med et stort publikumstekke. Han vet å utnytte dette også, med uhemmet publikumsfrieri, som å spille sittende på scenekanten med hatten hengende på toppen av gitarhalsen. Bandet hans er tight og proft. Ivan Singh var en ubetinget positiv overraskelse.

Turen gikk tilbake til Andalucia lørdagen, så jeg fikk dessverre ikke med meg mer enn disse to dagene i Cáceres. Men de ga mersmak, og spesielt fredagens artister burde være interessante for norske festivaler framover. 

Vi fikk en prat med Mike Vernon, som sikkert de fleste husker som innehaver av Blue Horizon Records og legendarisk plateprodusent på 60-70-tallet for band som Fleetwood Mac, John Mayall, Savoy Brown, Chicken Shack, Ten Years After, David Bowie med flere. Han forteller at hans første opptreden på festivalen var for åtte eller ni år siden. Da sang han noen låter med bandet Q & The Moonstones.

- Jeg har gode minner fra besøket til den pittoreske, gamle byen som gir deg overraskelse på overraskelse når du vandrer langs brosteinsbelagte passasjer fra ett torg til det neste. Så tanken på å komme tilbake til dette fantastiske og ganske romantiske stedet - men denne gangen med mitt nye band Cat Squirrel på hovedscenen i La Plaza de Santa Maria - gjorde at jeg virkelig gledet meg. Og jeg skulle ikke bli skuffet. Bandet mitt med Kid Carlos på gitar, Mingo Balaguer på munnspill, Oriol Fontanals på kontrabass og Pascual Monge på trommer kjørte på i første låten «I Feel So Good», og i løpet av fem minutter var publikum nesten doblet og entusiasmen økte med flere desibel. Vi fortsatte å kjøre på hele konserten og ble belønnet med et ekstranummer. Og så var det over... for å gi plass til Ivan Singh. 
Fem dager senere og det surrer i hodet fortsatt. Vi får mye sendetid i Spania og Storbritannia; vi har spillejobber i Barcelona, Madrid, Monesterio og Javea i 2024, pluss mange henvendelser fra andre land i Europa. 
Med ordene til en veldig kjent sang: "Vi har bare akkurat begynt!" Se opp - Cat Squirrel er i gang!

Mike Vernons nye band i gamlebyen i Cáceres.
Mike Vernons nye band i gamlebyen i Cáceres.