God stemning på Dalane Bluesfestival

Helga 15. til 18 juni ble Dalane Bluesfestival arrangert for 21. gang. Også årets festival i Egersund ble en suksess: Aldeles strålende vær, masse gode band, godt publikumsoppmøte og som alltid en intim atmosfære.

God stemning på Dalane Bluesfestival
Franske Shaggy Dogs i Sykkelverkstedet

Det hele åpnet torsdag kveld ved at festivalens ledere Alfred Stokkeland og Edgar Thodal delte ut musikkprisen til Jonny Madland, byens store inspirator og bluesforegangsmann over flere årtier. Edgar takket alle de 20 sponsorene og Bertelsen og Garpestad spesielt. Hans Berge Stokkeland fikk æren av å åpne festivalen og spurte hva en får om en spiller blues baklengs? Jo, da får du kona tilbake, jobben tilbake og hunden blir stille og mild som en mus. Samtidig mente han ordet blues jo kom fra blåfargen og en trist stemning, men at vel ingen var triste nå? Nei, det var salen enige i! 
 
Sykkelverkstedet
Første band ut på festivalen var Shaggy Dogs fra Frankrike, og bandet svingte så det suste fra første tone. Og penere kledd band skal du lete lenge etter! Rødt og sort fordelt på smekre franske dresser og sko. Det ble raskt dansing foran scenen da vokalist Pascal Redondo oppfordret publikum. Det tok helt av flere ganger, etterfulgt av stående applaus. Pascal tok til og med turen ut på bordene i Sykkelverkstedet, og han reklamerte med at «our drummer Ben is singel, his cell phone is 834726548», så det så! Flott trommespill og gode soloer hadde han også på lager. Ellers var det helst gitarist Jacker og Pascals munnspill som sto for soloene denne kvelden. Toma på bass gjorde en flott jobb, sammen med Vince på trommer. En herlig konsert! 
Franske Ladies Ballbreaker hadde et imponerende show med synkron koreografi. Selv sier de at de har et kvinnelig AC/DC show, og det var en glede å være tilskuer til deres «Shake your Bobby Tour» i Egersund denne seine torsdagskvelden. Mange kjente sanger, litt høyere volum og rå BDSM-kostymer gjorde konserten til en unik opplevelse for mange. Godt spilt!     
Europamestrene i nederlandske Harlem Lake kom også til Egersund. Med en suveren innlevelse i musikken og replikker som "You Norwegians are so handsome" fikk de lett publikum fram til scenen. Det oppsto igjen søt musikk mellom musikere og publikum, slik bandet alltid frembringer på sine konserter. Vi fikk masser av saftige gitarsoloer, orgelbrus og vakker sang slik bare vokalist Janne Timmer får til. Bottomless mojo, her altså!

Nederlandske Harlem Lake.  Under: Rune Eilertsen, Hans Bollandsås, Vidar Johnsen, Alexander Pettersen, Bjørn Berge og Bill Troiani på kirkekonserten. (Foto: Ole Christian Wold Haavik).


 
Kirkekonsert
Festivalleder Thodal hadde tatt initiativ til å sette sammen seks artister til kirkekonsert, og for en sammensetning det var! Det ble et vakkert engangs-stunt i Egersund Kirke der Hans Bollandsås, Bjørn Berge, Vidar Johnsen og Rune Eilertsen spilte sine egne låter. Bill Troiani og Alexander Pettersen sto for kompet. Vi fikk høre om bakgrunnen for låtene, og det ble en unik stemning i den 400 år gamle trekirken som ligger på Hedningeholmen, faktisk!
 
Storscena på torget
Reidar Larsen og Hjemmelaget passet 100% på den relativt gigantiske BG-scenen på torget fredag kveld. Det oser lang og tung blueshistorie av disse superdyktige musikerne allerede før første tone, og de tok oss med på en vakker reise inn i Larsens rikholdige repertoar. Rikskjendis var jo Reidar Larsen allerede på 70-tallet og med dommerjobb i Stjernekamp i 2017 befestet han sin posisjon som Norges «Mr Blues». Stødige Knut Ragnar Hem på trommer og Roald Brekke på sin nye Jazzbass leverte et perfekt bakteppe som dyktige Arne Skages gitarer og Reidars unike bluesstemme og piano kunne boltre seg på. Stavangerbandet spilte definitivt på hjemmebane her i Sør-Rogaland, for fansene var mange og digget alt fra Mr Blues!

Arne Skage og Reidar Larsen. (Foto: Ole Christian Wold Haavik).

McKinley James iført skinnjakke, briller og sorte klær imponerte med sine skills og gode stil, som gikk noe over mot litt tyngre bluesrock med 60-tallsvri. McKinley James kommer ifra upstate New York og rocka godt på Sykkelverkstedet denne fredagskvelden!
 
Vidar Busk & His True Believers avsluttet fredagen med swing-bravur på den store scena! Busk sin musikk ER nærmest blitt en definisjon på blues for mange nordmenn og oppleves som så ekte som blues kan bli fra en nordmann i moderne tid! Bluesen hans går rett i ryggmargen på publikum og sitter i lang tid etterpå. Egenkomponerte og andres låter i en deilig søt mix som glir rett inn i øret og ned i bein og knær gjør det nærmest umulig å sitte eller stå stille. «Red Lipstick» er et godt eksempel på et godstog av en låt som har denne virkningen. Kompet er beinsolid, upåklagelig og som forventet av Alexander Pettersen og Rune Endal. Et annet eksempel er «Stompin our feet with joy» der munnspiller Arne Fjeld Rasmussen og tangentmester Johnny Augland følger opp sjefen sjøl helt eksemplarisk! Mye mojo og leamus for penga her!

Vidar Busk & His True Believers på hovedscena fredag: Fra v. Alexander Pettersen, Vidar Busk, Rune Endal og Arne Fjeld Rasmussen. Under: Blues Beatles. (Foto: Ole Christian Wold Haavik). 


 
Lørdagskonsertene
Blues Beatles leverte både blues og Beatles på Egersund-torget med enorm energi og innsats lørdag. Særlig show og soloer fra bassist Bruno Falcao og gitarist Shawn Kellerman imponerte stort, men også hele bandet bidro til sceneshow og innlevelse. Herlig å oppleve at Brasil og Norge lekende lett smelter sammen i ikonisk musikk på torget i Egersund.
Harstad og Høye er et par skjeggete, kjekke pappaer som spiller bra blues, og når du får hørt litt nærmere etter på soloene til Høye og sett innlevelsen til Harstad, så er du solgt! De leverer til fulle hva de lover, og Harstads sceneshow er av en annen verden og gjør det umulig for publikum å ikke engasjere seg! Fantastisk konsert!
Bjarte Edlands rotekte humor og unike varme måte å snakke på gjør at en får lyst å sitte ned å lytte til Bjartes Liste. Bjarte synger egne låter på jærsk, og har med et voksent band som klarer brasene fint. Vi koste oss med «Heisen går ner», «Arbeidsskye boms» og «Hare tie», alt levert med et lunt smil og en god porsjon selvironi. 
Et vakkert lokale i toppen på sjokoladefabrikken med gammel murstein som bakgrunn ble en flott ramme for konserten.

«Gå ta banen som hu synger!» Jane Beathe Asbjørnsen i Jane & The Bluesmen
er Egersunds godt skjulte hemmelighet! Hun har sunget mest lokalt til nå, men bandet er i startgropa og nok klare for lufteturer rundt i Norge med sin sterke, klare og samtidig deilig raspete stemme. De covrer mange nydelige og kjente låter som "I’d rather og blind", "Summertime", "Boom boom", "Mustang Sally" m.fl.  Innlevelsen er slik at tårene til både artist og publikum sitter løst.
 
En blidere bandleder enn Joe Rusi skal man lete lenge etter. Han smiler seg rett inn i hjertene våre når han synger «You can blame it on me», og allerede fra første tone er vi i grunnen solgt. Han krydrer konserten mesterlig med god humor, sjarmerende aksent og innlevelse og mimikk som sammen med en suveren traktering av både gitar og piano gjør konserten fullkommen. Han har også med dyktige og funky folk på bass og trommer. «I dont need no doctor» var nok og manges favoritt. Så kom det tre messingblåsere fra Drammen, og The Soul Buddies kompletterte konserten med friske fraspark og fete toner!  
 
Hverken Wirkola eller Mick Jagger er sannelig ikke lett å hoppe etter, men Øystein Grønnevik og Midnight Ramblers gjør et helhjertet og vellykket forsøk. Selvtilliten oser fra vokalisten der han "gønner på" med kjente Stones-låter og Jagger-fakter. Forventningene er naturligvis høye når det 33-årige og 9 mann store bandet entrer scenen. Stemningen går raskt i taket med de erfarne musikerne og et godt show. Det er lett å like Rolling Stones i Egersund denne kvelden, kledd i en yngre, norsk drakt. (Bildet under. Foto: OCWH).