God stemning på Åmål's Blues Fest

Bluesfestivalen i Åmål har i mange år vært en stor favoritt for mange nordmenn. I år var de tilbake for fullt etter noen pandemiår, og stemningen i byen var stor. Været bød på sol og varme (for det meste), og det ble en deilig helg med glade mennesker og god, variert musikk.

God stemning på Åmål's Blues Fest
Walter Trout var headliner på årets festival.

Festivalen startet torsdag 6. juli med konserter i Kulturmagasinet, Åmåls gamle kirke, som nå er avvikslet og brukes til kultur. Festivalen arrangeres av Åmåls Blues Förening, og  foreningens president, Åsa Lundequist, foretok den høytidelige åpningen. Første band ut var unge Ebba Bergkvist & The Flat Tire Band, og Ebba vant også årets Junior Blues Prize. Senere spilte Clas Yngström’s Blues Devils og The Lowdown Saints. 
Etter en liten pause fortsatte kveldsprogrammet, med Göran Blues Band, norske Geir Westby Band og Fat Bull.

Kulturmagasinet
På dagtid fredag og lørdag var det mange konserter å velge mellom. I Kulturmagasinet var det konserter fra 12 til 15.30, ved blues-arenaen var det blues jam ledet av The Lowdown Saints, og det var også gateblues flere steder i byen. 
Kulturmagasinet har alltid vært en svært populær arena, der det alltid har vært fullt. På dagtid har inngangen vært gratis, og mange uten festivalbillett har benyttet sjansen til å høre noen av artistene her. Som så mange andre festivaler, har arrangørene i Åmål slitt med sviktende billettsalg, og de har tatt noen grep. De som nå vil overvære konsertene i Kulturmagasinet, må være innehaver av et todagers festivalpass. 
Lyden var ypperlig, og dette er stadig et favorittsted for lyttekonserter.

School of Blues
Åmål satser også på ungdommen, og arrangerte sin School of Blues, som ble ledet av Lisa Lystam og Fredrik Karlsson. Elevene holdt sin avslutningskonsert under jammen fredag ettermiddag.

Bluesarenaen
På kveldstid er alle konsertene i bluesarenaen, en kort spasertur fra sentrum. Her startet konsertene klokken 18, og så gikk det slag i slag til siste band går på scenen en halvtime over midnatt.
Unge Solid Zue Band startet kvelden på fredag, og kveldens andre artist var Louise Hoffsten. Hun ga ut sitt første album i 1987, og har holdt på som artist i nærmere 40 år. Svenskene elsker Louise, og det var bra med folk på plass da hun startet sitt sett.

Festivalen deler hvert år ut sin bluespris, og i år var det endelig Louise Hoffsten sin tur til å motta denne. En tydelig rørt artist takket pent fra scenen.

Engelske The Cinelli Brothers var en svært positiv overraskelse. Etter en litt avventende start, falt publikum mer og mer for det underholdende og velklingende bandet, som gjennomførte en kanonbra spilling. De fikk garantert mange nye fans denne kvelden!

Walter Trout
Fredagens hovedartist var Walter Trout, og mange hadde kommet for å høre nettopp han. Walter var i skikkelig godt slag, og kvitterte med en strålende konsert, den beste vi har sett fra Trout på en stund. Sønnen Jon var med i bandet på gitar, og pappa var tydelig stolt av sønnen.
Etter Walter Trout spilte Bernard Allison og Danielle Nicole Band, før Blueass Blues Band avsluttet.

Danielle Nicole. (Foto: Mona Johansen).

Gateblues lørdag
Lørdagen opprant med varmt og fint vær, så dagen var perfekt for å få med litt gateblues. Amerikanske Austin ”Walkin” Cane, samt Matti Norlin, Dafgård & Tommy Trumma og Slidin’ Slim underholdt på gater og torg rundt i byen.
I Kulturmagasinet spilte A Hard Road og Travellers, før våre gode venner i T-Bear & The Dukes avsluttet dagprogrammet med en forrykende og herlig konsert.

Kvinner i bluesarenaen
Så var det bare å forte seg til bluesarenaen for å få med første bandet der, Tove Gustavsson Band. Tove er en av disse unge bluesdamene som Sverige ser ut til å ha så mange av. Med sitt dyktige band i ryggen ga hun publikum en fantastisk konsert som ble et av kveldens definitive høydepunkt. 

Tove Gustavsson. (Foto: Mona Johansen).


Enda en ung, kvinnelig artist fulgte, amerikanske Katie Henry, som leverte er fint sett. Lørdagskvelden bød også på to norske artister, og først ute var Rita Engedalen. Rita hadde denne gangen med seg en lokal vikar, trommeveteranen Dan Magnusson fra Åmål, samt sine norske makkere Morten Omlid og Bård Gunnar Moe. Rita leverte en strålende konsert, og fikk god kontakt med et begeistret publikum.
Mange hadde ventet på Nikki Hill Band, som var lørdagens headliner. Nikki gikk som vanlig hardt ut, og økte på etter hvert. En utrolig energi i den lille kruttønna! I bandet hennes inngår Laura Chavez, årets vinner av ”beste gitarist”-prisen under Blues Music Awards i Memphis. En helt fantastisk gitarist, som så ut til å kose seg stort på scenen sammen med med-gitarist Matt Hill og resten av bandet.

Over: Nikki Hill Band. (Foto: Mona Johansen) Under: Reidar Larsen. (Foto: Nina Hanssen).

Reidar Larsen hadde tatt med seg ”hjemmelaget” sitt til Åmål, og startet kvelden med noen av sine fine låter med norsk tekst. Så slo han over på engelsk med I´m A Bluesman og sjarmerte publikum med dansbare rytmer. Gulvet gynget og folk koste seg.

Da neste siste band, Will Jacobs Band, startet sitt sett 23.30, var det lite folk igjen i arenaen, og enda var det et band igjen, Hobo’s Rhythm N’Blues Section, etter det. Bluespublikumet har blitt godt voksne med årene, og få henger ute til langt på natt lenger. Konsertene i bluesarenaen kunne nok med hell ha sluttet tidligere. Det må jo være litt leit å spille for et svært glissent publikum.

Rita Engedalen Band. (Foto: Mona Johansen).

Åmåls Bluesfest avsluttes alltid med gospel og blues i Kulturmagasinet, så også i år. Rita Engedalen spilte også her, før Miriam Mandipira og hennes band The Soul Family avsluttet festivalen.
Som vanlig, var det mange nordmenn å se og høre i Åmål, dette er et fast stoppested på sommerløypa for mange. 
Les mer om bluesfesten i Åmål i neste nummer av Bluesnews.