Bluesmannen Morten Omlid er død

Lørdag 25. november kom den ufattelige triste nyheten fra Notodden om at gitaristen og bluespersonligheten Morten Omlid har gått bort, bare 62 år gammel. Hele det norske bluesmiljøet er i sjokk og sorg over tapet av den trivelige mannen som har hatt så mange viktige roller i musikkmiljøet.

Bluesmannen Morten Omlid er død
Bluesmannen Morten Omlid har gått bort.

Lørdag 25. november skulle vært en helt spesiell dag for Morten. Da skulle han nemlig til Oslo for å lansere det nye albumet til bandet sitt, Spoonful of Blues. Sammen med sine kollegaer har han lagt ned stor innsats og mange timer i forberedelsene og innspillingen av albumet, og nylig fortalte han i intervju med Bluesnews at han var svært stolt av resultatet. Men Morten skulle aldri få oppleve denne lanseringen. Han ble funnet død i sitt hjem på Notodden fredag 24. november.

Morten Omlid har hatt mange roller i musikkmiljøet, ikke bare som bandmusiker, men også som komponist, kapellmester, gitarlærer og ikke minst i tillitsverv i det organiserte bluesmiljøet og som timelærer ved blueslinja på universitetet og ved kulturskolen i hjembyen. Han har i flere tiår vært et forbilde for gitarister og hatt en viktig rolle for utviklingen av norsk blues.

Morten tok bluesmusikken på alvor. Han var en utmerket bluesgitarist som hadde funnet sin egen stil. Det hadde han gjort ved å gå helt tilbake til de amerikanske røttene. Lettbeint blues eller bluesrock var ikke noe for Morten. Mortens kvaliteter gjorde at han var ettertraktet både i studio og som bandmusiker. Han spilte i flere band i det aktive bluesmiljøet på Notodden før han for alvor ble lagt merke til utenfor hjembyen med bandene R&B Express, Rita Engedalens band, Damer i Blues og ikke minst Spoonful of Blues. Spoonful var hans hjertebarn, et band som han og hans musikalske bluesbror, Jostein Forsberg, drev på svært profesjonelt vis. De siste årene hadde bandet en god oppsving, og musikken deres begynte også å bli lagt merke til utenfor landets grenser.

Det er mange i bluesmiljøet som sørger nå, og mange vil komme til å savne Morten. Han var i tillegg til i besittelse av store musikalske kvaliteter en kjernekar som det alltid var moro å treffe og omgås. Våre tanker og kondolanser går til Mortens døtre, barnebarn, venner og musikalske kollegaer. Hvil i fred, Morten.