Stor tribute-konsert for Sven Zetterberg på Notodden

Sven Zetterberg har betydd enormt mye for bluesmusikken i Skandinavia. Han var like populær i Norge som i hjemlandet Sverige. Han spilte mye i Norge, først som makker med Knut Reiersrud i Four Roosters, og seinere i eget navn. Dessverre gikk Sven bort i 2016 bare 64 år gammel. I år ville han ha fylt 70 år, og det vil festivalen på Notodden markere med en tribute-konsert 6. august. 

Stor tribute-konsert for Sven Zetterberg på Notodden
Marino Valle, Knut Reiersrud og Mr. Bo er blant musikerne på tributekonserten.

Blant musikerne på konserten finner vi medlemmer fra Sven Zetterberg Blues Band pluss svenske Mr. Bo og Marino Valle og vår egen Knut Reiersrud. Knut Reiersrud og Zetterberg spilte mye sammen og var svært nære venner. Spesielt store ble de sammen i bandet Four Roosters i perioden 1981 til 1984. Dette bandet tok hele Skandinavia med storm og huskes fortsatt som et av våre mest spektakulære live-band. Deres utgivelse Rooster Blues er dessuten et av de mestselgende bluesplatene i norsk historie. Etter Four Roosters ble Sven med i Chicago Express, som var et av de ledende svenske bluesbandene i nesten 15 år. Sven ga ut sin første plate i eget navn i 1999, Blues From Within, en utgivelse som ga ham oppmerksomhet langt utenfor blueskretser. Fram til 2016 ga han ut ytterligere åtte album som etablerte ham som Sveriges største soul- og bluespersonlighet. Da han gikk bort befant han seg på toppen av sin karriere. Han hadde to forskjellige band som var etterspurt på scener over hele Skandinavia. SvenZetterberg Trio med Stoffe Sundlöf og Little Hank tok seg av juke joint-bluesen, mens hovedbandet Sven Zetterberg Band spilte hans etterhvert så kjente blanding av soul og blues. Her var bl.a. Mikael Fahleryd og Jim Ingvarsson med, som begge blir å finne på Notodden.  
Andre musikerne på scena på Notodden den 6. august blir Bo «Mr. Bo» Carlsson (gitar, vokal), Knut Reiersrud (gitar, vokal), Marino Valle (vokal, munnspill) og Carl Brickman (piano, orgel).

Dette sa Knut Reiersrud til Bluesnews etter Svens bortgang i 2016:
- I 1977 gikk jeg i niende klasse, elsket blues over alt annet i verden og reiste alene på årsmøtet til Scandinavian Blues Association i Gävle. Sven og bandet Blue Fire spilte med Lonesome Sundown og Phillip Walker. Alle på scenen var mine helter. Sven sørget for at jeg ble med til Stockholm, og fikk meg inn på jazzklubbene Mosebacke og Bullerbyn hvor han spilte.
Fire år senere traff jeg ham igjen da Carsten Loly og jeg turnerte i Sverige med Slim Notini og Jan Harrington. Vi fant hverandre noe så ettertrykkelig, både musikalsk og som venner, og de neste tre årene var vi nesten uadskillelige. Enten kom Sven hit og bodde hos Kristin Berglund og meg i Asker, eller så sov jeg på gulvet hos Sven og Anna i Sødertälje.
Selvom bandet vårt - Four Roosters - bare eksisterte fram til 1984, så hadde Sven og jeg blitt Infinite Soulbrothers, og vi ble hverandres støttespillere og samtalepartnere i musikken alle årene som kom. Han var Gudfar til sønnen min Peder Andreas. Og så var det så inmari morsomt å være i nærheten av Sven - det vil jeg virkelig savne. 
Hver måned, i alle år ringte vi hverandre og diskuterte; var JB Hutto bra? Fantes det dårligere bassister enn Hayes Ware (”og samtidig så bra blues”), hvordan var det å spille med Floyd Jones og å treffe John Brim? – Blues-nerding deluxe - Å, som jeg elsket det. 
 
Bo «Mr. Bo» Carlsson har uttalt følgende i forbindelse med tributekonserten på Notodden: 
- I år skulle Sven Zetterberg fyllt 70 år. Själv mötte jag Sven första gången 1975 - Jag såg honom redan då backa upp artister som Sonny Rhodes, Floyd Dixon och LC "Good Rockin" Robinson. Jag blev genast ett fan, och fortsatte att vara det under alla år. Sven var en unik artist och person - hans totala inlevelse och hans kunnande var enastående. Blues och soul blev hans liv, han ville dela med sig av skatten som han bar närmast hjärtatoch han gjorde det som ingen annan. Sven var speciell också i sitt sätt att uppmuntra och stötta oss andra som försökte gå på samma stigar som han. Det kunde komma ett telefonsamtal fyllt av positiva ord efter att vi spelat på samma festival och ibland var det något besked som väntade på telefonsvararen.  Bluesmiljön har blivit fattigare utan Sven - både hans musik och hans person betydde så mycket för så många.
Sven var ju lika älskad i Norge som i Sverige - eller kanske till och med mer! Efter åren med Four Roosters och mängder med spelningar är han också den ende svensk som fått Notoddens bluespris. Sven var ju en fantastisk scenartist, men han var också en kompositör med ovanlig förmåga att skriva inom blues- och soultraditionen, men att ändå alltid var personlig och med texter som han oftast hämtade ur sina egna livserfarenheter. Att få framföra Svens sånger med en räcka glimrande musiker som alla haft en relation till Sven och hans musik är en ära och ett hedersuppdrag.

Tributekonserten kan altså du få med deg på Notodden lørdag 6. august.
Det planlegges også en egen Sven Zetterberg utstilling. 

Pressebilde av Sven Zetterberg fra 2013.
Pressebilde av Sven Zetterberg fra 2013.