Dark Season Blues 2022 er i gang

Den nittende utgaven av Dark Season Blues i Longyearbyen på Svalbard ble åpnet med et underholdende show i Kulturhuset torsdag 27. oktober. I løpet av det 90 minutter lange åpningskonserten fikk en fullsatt sal blant annet høre flere musikalske smakebiter fra noen av årets festivalartister. 

Dark Season Blues 2022 er i gang
Mike Zito Band med Albert Cummings på åpningen av Dark Season Blues.

Showet ble åpnet av konferansier Jostein Forsberg som på kjent vis presenterte seg ved å spille seg gjennom salen akustisk med munnspill og vokal. Videre ledet han showet på sin alltid rutinerte måte og bandt de forskjellige innslagene på scena fint sammen. Rita Engedalen sto for det første musikalske innslaget da hun framførte en låt fra sitt nye, kritikerroste album. Med seg hadde hun Terje Kinn på banjo.
Festivalleder Espen Helgesen ønsket velkommen til Svalbard og til verdens nordligste festival. Dark Season Blues ble avholdt første gang i 2003. Videre fikk vi et par svært underholdende gladlåter fra kvartetten Bluegrass Playboys bestående av Terje Kinn på vokal og banjo, Knut Hem på dobro, Øystein Fosshagen på mandolin og Knerten Kamfjord på kontrabass. Mange kjenner også dette bandet som Øystein Sundes turnéband, Meget i sløyd (bildet under).

Celine Andersen, leder av en av festivalens fremste sponsorer, Svalbard Adventures, snakket i sin tale om hvor viktig festivalen er for samfunnet i Longyearbyen. Hun ble etterfulgt av et musikalsk innslag som sjarmerte alle i salen. De svært unge musikerne i det lokale bandet No Name stilte i Blues Brothers-antrekk og framførte låtene Sweet Home Chicago og Everybody Needs Somebody To Love til stor applaus.
Arild Hammerhaug holdt et inspirerende, morsomt og underholdende innslag om verdien av live-musikk og konserter, og roste ildsjelene om bidrar til at publikum får gode opplevelser under Dark Season Blues hvert år.
Styreleder i Notodden Blues Festival, Runar Lia, trakk i sitt innlegg fram likheten mellom Notodden og Longyearbyen: Begge stedene kan se tilbake på en tid som viktig industrisamfunn med en hardt arbeidende arbeiderklasse. Han sa at Notoddenfolk føler en nærhet til folk i Longyearbyen på grunn av nettopp dette, og han lanserte ideen om å gjøre Notodden og Longyearbyen til vennskapsbyer.

Vi fikk høre bluesrock fra trioen til amerikanske Albert Cummings (bildet over), og åpningsshowet ble avsluttet med et par låter av Mike Zito Band med Albert Castiglia som gjest. Mike Zito har vært mange ganger i Norge og har en stor fan-skare her. Det er i år tredje gang han besøker Dark Season Blues.

Festivalen fortsetter utover helga med konserter både fredag, lørdag og søndag. I tillegg til nevnte artister står disse navnene på programmet: Mike Farris, Michelle Willson, JT & The Buckshot Hunters, Billy T Band, Stina Stenerud & Her Soul Replacement, Spoonful of Stones, The Bills, Fred & The Fab Four, Daniel Eriksen & Stig Sjøstrøm, Erik Harstad & The Buzz Brothers og JG Hansen. I tillegg blir det barneblues med Erik Harstad & co og artistintervjuer med journalist Øyvind Rønning. Festivalen avsluttes med jam session søndag kveld.

Fornøyde arrangører på åpningshowet: Merete Eide, Espen Helgesen og Gry Sneltvedt.
Fornøyde arrangører på åpningshowet: Merete Eide, Espen Helgesen og Gry Sneltvedt.