Adam Douglas fikk bluesprisen på Notodden

Torsdag 4. august ble den 34. bluesfestivalen på Notodden høytidelig åpnet med gratis åpningsshow i festivalens storstue, Hovigs Hangar. Etter noen år med pandemi og avstand, er mottoet til årets festival: "Let’s get together!" Og den oppfordringen så det ut til at folk har tatt på alvor. Etter flere år uten festivaler kunne endelig igjen gamle bluesvenner møtes til en fullskala bluesfestival. 

Adam Douglas fikk bluesprisen på Notodden
Adam Douglas ble tildelt årets bluespris.

Som vanlig var det Robert Sætervik og festivalsjef Jostein Forsberg som styrte åpningsshowet, der Adam Douglas ble tildelt festivalens hederspris. Første gjest på scenen var Shemekia Copeland, som har besøkt festivalen mange ganger tidligere, og som har et trofast publikum her. Et svært populært innslag!
Ordføreren på Notodden, Gry Fuglestveit, var neste gjest, og hun kunne stolt ønske folk tilbake til Notodden og en fullskala bluesfestival. 

Shemekia Copeland. (Foto: Rune Jensen).

Suwalki i Polen er en vennskapsby til Notodden, og i sommer var en delegasjon med norske musikere på festivalen og spilte. Nå var en delegasjon fra Suwalki på Notodden, og de fikk en velkomst på polsk. 
Notodden Blues Festival har alltid satset på ungdommen, og hatt bluesskole for ivrige ungdommer som vil lære å spille blues. Etter at musiker og skuespiller Steven Van Zandt fattet interesse for prosjektet og involverte seg, ja nærmest adopterte skolen, ble den omdøpt til Little Steven's Blues School. Et stort band med medlemmer fra bluesskolen fremførte låten Waiting For The World To Change på ypperlig vis.

Den offisielle åpningen var det olje- og energiminister Terje Aasland som sto for. Han fortalte at han hadde vært gjest på festivalen mange ganger, og at årets festival var svært etterlengtet. Med pandemireglene har vi ikke kunnet leve sånn som vi har ønsket. Han fremhevet også innsatsen til alle de frivillige som jobber hardt for at vi skal kunne gå på festival. Med ordene ”vi må ha noe å leve av og noe å leve for” erklærte han festivalen for åpnet. 

Rita Engedalen slipper et nytt album, Sun Will Come, under festivalen, og var neste artist ut på scenen. Vi fikk en smakebit fra albumet, fremført av Rita og hennes band Backbone, forsterket med Margit Bakken og Espen Fjelle.

Det knytter seg alltid stor spenning til hvem som får årets bluespris. I fjor var det Bill Troiani som stakk av med det gjeve trofeet. Da juryens begrunnelse ble lest opp, forsto mange raskt hvem som skulle få årets pris, nemlig Adam Douglas! En overrasket og rørt Douglas holdt sin takketale på upåklagelig vestlandsdialekt, og ga oss også en akustisk soloversjon av Blind Faith-låten Can´t Find My Way Home. Publikum elsker Adam Douglas, og de elsket også at det var akkurat han som fikk årets pris. Adam har tidligere vunnet Stjernekamp på NRK og har også en Spellemannspris på peishylla. Nå kan han føye til den høythengende bluesprisen fra Notodden til samlingen.

Det nederlandske bandet Harlem Lake (bildet over) vant European Blues Challenge i Malmø i juni, og står dermed på programmet på Notodden i år. Vi fikk en av deres låter fra scenen, en fin smakebit på konserten de skal ha senere denne helgen.
Gary Moore spilte på Notodden i 2006, og i år er hans sønn, Jack Moore, i byen. The Gary Moore Tribute Band, hvor Jack spiller gitar sammen med polske musikere, fremførte Don´t Believe A Word.
Siste band ut på denne gratiskonserten var årets Union Bluesband, Soft City. Bandet har imponert publikum overalt de har spilt, og er rett og slett knallgode. De slipper ut sin første plate under festivalen, og albumet imøteses med stor interesse.

Så er det bare å glede seg til mange og gode konsertopplevelser denne helgen, mange gode gjensyn med bluesvenner som det er altfor lenge siden man har sett – folkens, det er en god, gammeldags bluesfestival på Notodden igjen!

Ungdommer fra Little Steven's Blues School.
Ungdommer fra Little Steven's Blues School.