20 år med Nidaros Blues for Engen og gjengen

Engen og gjengen gleder seg til å feire jubileum med hjertebarnet, Nidaros Blues. At de skulle holde ut i så mange år var det ingen som så for seg da de i sin tid kastet seg rundt og arrangerte den aller første festivalen. Torsdag går det offisielle startskuddet for den 20. festivalen med navn som Eric Bibb, Mud Morganfield og Booker T. Jones på plakaten.

20 år med Nidaros Blues for Engen og gjengen
Jan Engen gleder seg til å få Ruthie Foster tilbake til festivalen.

- Dette begynte som et lite familieprosjekt for fruen og meg. Vi så for oss et par tre år, så skulle vi klare å lure noen «idioter» til å overta roret. Etter hvert ende vi selv opp til å bli de idiotene som har holdt det gående i 20 år, gliser Jan Engen lettere selvironisk.
Jobben med Nidaros Blues har blitt en stor del av livet til familien Engen og flere andre i den faste staben i trønderstaden.
- Da vi begynte var døtrene mine 10 og tre år. Da var de med og flyttet stoler og bidro med enkle oppgaver. Nå er det 30 år og 24 år og har vært med og bidratt med langt større oppgaver som for eksempel artistvert, forklarer Nidaros-bossen.
Siden starten har ildsjelene i staben vært flinke til å inkludere sine nærmeste inn som en del av staben i festivalen. De har også vært nøye med at alle ungene skulle få være en del av festivalen de dagene den pågår. Disse grunntankene har bidratt til at svært mange som var med i starten også er med 20 år senere.
- Vi har utviklet oss til å bli en skummel sekt, humrer Engen.

Jan og Heidi på festivalen i 2014. (Foto: Roald Jungård).

I anledning 20-årsfeiringen har staben på Nidaros invitert publikum til å komme med sine ønsker rundt hvilke artister de ønsker å se igjen. The Black Sorrows var bandet som ble trukket fram av flest underveis i den prosessen, men det var også mange andre på ønskelistene til trofaste festivalgjengere.
- Vi gleder oss stort til å få The Paparozzi Keyes Trio tilbake. De var det mange som ønsket seg. Det samme var det med Ruthie Foster, forteller Engen.
- Er det andre navn på årets program du ønsker å trekke fram?
- Min lille personlige egotrip var å hente tilbake Eric Bibb. Eter mitt syn er han en av de aller beste innenfor akustisk blues. Den bookingen unnet jeg meg selv, erkjenner Engen og legger til:
- Vi er også meget stolt over å ha hentet Andy Fairweather Low. Han må være en av verdens viktigste sidemenn. Han har spilt med alt som kan krype og gå av kjente navn. Han har 25 år ved siden av Roger Waters. Han har sittet utallige konserter side om side med Eric Clapton. Jeg tror ikke folk er klar over for en formidabel artist vi her snakker om. Han er en av de aller største uten selv å ha et kommersielt navn.

Festivalsjefen har heller ingen vansker med å forklare hva han tror er årsaken til at Nidaros Blues i slutten av april kan feire seg selv og sine første 20 år som festival.
- Vår største suksessfaktor er at vi aldri har latt oss friste til å forlate «huset», sier han og med huset mener han selvsagt Royal Garden i Trondheim.
- Rammen er lik og det har den vært i 20 år. Vi i staben har lært oss huset å kjenne. Vi har blitt flinkere logostikkmessig. Eneste forskjellen fra de første festivalene og fram til de siste, er at vi har flere konserter hver dag. Ellers er det forutsigbart og godt vær hele tiden. Det tror jeg har vært vår nøkkel, fortsetter han.

Nidaros Bluesfestival har aldri falt for fristelsen til på bli større.
- Jeg ønsker ikke å snakke dritt om noen, men de festivalene som forsvinner er ofte de som hele tiden søker etter å bli større. Gjør man det så skal det bare en liten knekk til i form av en feilbooking, så er man ute av gamet. Vi har vært trofast til eget hus og aldri latt oss friste til å bli større enn dette. Det mener jeg er vår største suksessfaktor.

20 år med festival skaper rutine og erfaring i mange ledd. Rutine og erfaring gjør også at det blir letere å finne ting som irriterer. Og i 2019 er det stadig flere ting som irriterer festivalsjefen.
- Ingen av oss tjener penger på en festival som dette. Vi ønsker å skape noe hyggelig og fint for mange i slutten av april hvert eneste år. Det er svært mange som bruker fritiden sin på å gjøre en innsats. Dette gjør vi helt frivillig. At de skal koste oss 50.000 kroner å arrangere kirkekonsert i Vår Frues Kirke. Det irriterer meg. At det skal koste 30.000 kroner for å få hengt opp bannere for festivalen, og samtidig gjøre byen pen, det irritere meg, buldrer Engen og fortsetter.
- Det at politikere ønsker å skattlegge små honorarer for de frivillige som ønsker å gjøre en innsats, det irriterer meg voldsomt. Vi må ikke kveles av stadig nye krav om rapporter og skjema som skal fylles ut. Det får da være måte på. 

Nok irritasjon over det norske skjemaveldet. Jan Engen gleder seg stort til å feire 20-årsjubileum med sammen med hele bluesfamilien.
- Billettene har gått unna. Vi gleder oss stort, forsikrer han.

Blant årets artister er Booker T. Jones, Eric Bibb og Mud Morganfield.
Blant årets artister er Booker T. Jones, Eric Bibb og Mud Morganfield.