Nyheter

Id
122
Sort
45
ItemInstanceType
(not specified)
Dato
15.08.2019
Forfatter
Øyvind Pharo
Kategori
cat-1
Vis som toppsak
(not specified)
Vis video?
(not specified)
Vis tilleggsvideo?
(not specified)
Overskrift
Souljazz- og blueslegenden Lucky Peterson i Oslo
Ingress

Lucky Peterson er gjenstand for mye oppmerksomhet dette året. Han pryder forsiden av siste nummer av amerikanske Living Blues, og hans konsert lørdag 17. august på Cosmopolite i regi av Oslo Jazz Festival er en del av hans turné «The Blues Are Back!» i anledning 50-årsjubileet som artist. (Foto: Phil Honley).

Tekst

På YouTube ligger det 241 videoer med Lucky Peterson. En av dem er «1-2-3-4», utgitt i 1969 da han var fem år gammel. Teksten har tre strofer som består av telling fra 1 til 12 i call-response-arrangementet fra James Browns «Please, Please, Please». Han vræler som en fullblods soulvokalist til gyngende akkompagnement fra hans Hammond B-3. Stemmen til en av koristene er mistenkelig lik Willie Dixon. Det var i allfall han som produserte denne sensasjonelle barnestjernen som plasserte seg såpass høyt på R&B Hot 100 samme år, at han ble invitert til å opptre på både The Tonight Show og Ed Sullivan Show.

Hans far James Peterson var selv bluesmusiker og drev nattklubben The Governor’s Inn i Buffalo, New York. Her spilte de største av de store: Muddy Waters, Jimmy Reed og Bill Doggett. Lucky ble særlig fascinert av Hammond B-3-instrumentet til sistnevnte, og dermed fikk han førstehåndsopplæring fra mesteren selv. Åtte år gammel kunne han supplere orgelspill med gitar. Som syttenåring begynner han sin treårige tjeneste som keyboardist i bandet til Little Milton, fulgt av tre år med samme jobb i bandet til Bobby «Blue» Bland før han gikk solo og fikk «flying start» med den Florida-baserte produsenten Bob Greenlee som sto bak hans to oppsiktsvekkende album Lucky Strikes (1989) og Triple Play (1990) på Alligator. De regnes fortsatt blant hans beste utgivelser i en etterhvert svært imponerende rekke av album utgitt på diverse plateselskaper. 
Tidlig på 90-tallet var han også aktiv i studio med artister som Kenny Neal, Otis Rush og Etta James. Albumet I’m Ready (1992) på Gitanes hadde også distribusjon i Norge og var en dynamisk bluesmiks av rock- og soulelementer. Senere har platene hans blitt utgitt av diverse franske selskaper og det engelske bluesmerket JSP, med begrenset norsk distribusjon, hvilket nok har bidratt til hans lave profil her i landet. 

Det finnes mange liveplater som bekrefter hans ry som konsertartist, men det er studioplatene som viser hans store spennvidde i hele feltet fra deltablues via gospel, rock, R&B, funk og souljazz med egne låter ispedd covermateriale av Howlin’ Wolf, Bobby Bland, Prince, Donney Hathaway og Leon Russell («A Song For You» blir kalt «Singing This Song 4U»), for å nevne noen.

Peterson ville vært en bluesstjerne bare i kraft av sine vokal- og gitarferdigheter, men når han samtidig er en stjerne på Hammond B-3, er han langt inne også på jazzhimmelen. Hans store musikalske mentor er Jimmy Smith, og derfor fortjener hans souljazz-album Tribute to Jimmy Smith, utgitt på franske Jazz Village i 2017, spesiell oppmerksomhet. Her spiller han høydepunkter fra Blue Note-perioden til Smith. I 2009 ga han ut albumet Organ Soul på fransk Universal, med låter fra forskjellige mestere i sjangeren. Den totale musikeren Lucky Peterson slik han er i dag er kanskje best  representert med albumet The Son of a Bluesman fra 2014.

Med seg på Cosmopolite lørdag har han sitt band, The Organization, med bl.a. kona Tamara Stovall Peterson som vokalist: Lucky Peterson – vokal, gitar, Hammond B-3, Tamara Stovall Peterson – vokal, Rachied Guissons - keyboard, Alain Nyame – bass og Julien Charlet – trommer. 

Det har vært en usedvanlig ferd, helt siden «1-2-3-4», og den er sannelig verdt å  feire! Gå ikke glipp av denne konserten. Dørene åpner kl 19.00. Showtime kl 20.00.

Ingressbilde
(not specified)
Hovedbilde
/Files/Images/artister/artister19/Lucky-Peterson_Phil-Honley.jpg
Bildetekst
Lucky Peterson spiller på Cosmopolite i Oslo lørdag 17. august.
Bildekreditering
Phil Honley
Tilleggsbilde
/Files/Images/artister/artister19/lucky-peterson-2.jpg
Bildetekst
(not specified)
Bildekreditering
(not specified)