Nyheter

Id
117
Sort
41
ItemInstanceType
(not specified)
Dato
30.07.2019
Forfatter
Tove Andersson
Kategori
cat-2
Vis som toppsak
(not specified)
Vis video?
(not specified)
Vis tilleggsvideo?
(not specified)
Overskrift
Notodden satser på kortreist musikk
Ingress

Innslaget av norske band og lokal representasjon øker markant på årets utgave av Notodden Blues Festival. Flere mindre klubber er tilbake i programmet, og det blir lavere billettpriser og en mer fleksibel betalingsordning. Bildet: Damer i Blues deler scene med Larkin Poe i Notodden Teater fredag.

Tekst

Bluesfestivalen på Notodden opplevde at fjorårets program, til tross for at det ifølge publikum var et av festivalens beste program, førte til underskudd. Dette resulterte i engasjement i lokalbefolkningen, tre folkemøter og en strategiplan. Ett av punktene var å invitere flere norske band, samt å invitere inn det lokale roots- og americanamiljøet.

Kvinnelige stemmer har alltid vært på programmet, så også i år. Kritikerfavoritten Tove Bøygard (bildet over) har høstet svært gode kritikker for sitt siste album, «Jord». Hun har tidligere fått gode omtaler for «Blågras på Skrindo», produsert av Jonas Fjeld. Damer i Blues, med tidligere bluesprisvinner Rita Engedalen og makker Margit Bakken, opptrer i år med suksessduoen Larkin Poe. På grunn av en avlysning vil publikum få servert en ekstra godbit i Notodden Teater denne fredagen, der festivalheadlinerne Larkin Poe kommer inn som erstattere for de først annonserte Como Mamas. Det spesielle her er at frontfigurene i Larkin Poe, søstrene Rebecca og Magan Lowell, vil gjøre en sjelden duo-opptreden. De kan også oppleves sammen med bandet sitt i Hovigs Hangar lørdag kl. 16.00. 
Torhild Sivertsen vil bli gjenforent med Notodden Blues Band, som feirer 40 år i år. Dette er konserter det kun selges enkeltbilletter til, noe som er et av de nye tiltakene for 2019, da publikum har kritisert at de har vært nødt til å kjøpe dagspass. I tillegg har kommunen ansatt en gatemusikant, Evy Ann Liljedahl som «kom ut» som gatemusikant i en alder av 50 år (bildet under).

Satsingen på norsk blues, og lokal blues, er viktig for festivalen i 2019, således er bluesmaster Knut Reiersrud selvskreven til den årlige stavkirkekonserten i Heddal stavkirke. 
Lokale Kåre Virud slår seg sammen med Jan Erik Vold i Vold & Virud. Flere lokale innslag følger som perler på den berømte snora. Rolf Raddis Band er et norskspråklig band som presenterer en blanding av egenprodusert blues og rock med samfunnsengasjerende tekster, et band som springer ut fra den progressive musikkbevegelsen på 1970-tallet. Telemarksbandet Byting kommer med folkrock, og det gjør også Christian Pallesen fra Bø i Telemark. Hardhaus er, som navnet antyder, et «hardtsatsende band fra Telemark som serverer originale låter på dialekt», ifølge festivalen. The Boots Band er Notoddens pionerer innen rockinspirert roots-americana-country, et band som har turnert i 21 år. Notodden-bandet Wild Whens har i løpet av de tre siste årene etablert seg med sitt eget sound innen country-rock og slapp sitt debut-album From The Valley sommeren 2018. Smog er en trio fra Skien/Larvik som spiller blues-rockinspirert musikk fra 60 og 70-tallet. Også Knut Hem, kjent fra Reidar Larsens band Storytellers, kommer med dobro.
Og så må nevnes at Elvis at Sun, prosjektet som så dagens lys i januar 2015, vil hylle Elvis med Oddbjørn Holla, Morten Omlid og Finn Tore Tokle i besetningen.

Ungdom har alltid fått boltre seg på scenene på Notodden. Foruten bluesskolen, Little Steven’s Blues School, kommer den 25 år gamle gitaristen og vokalisten Tora Dahle Aagaard (bildet over) med sin bluesinspirerte pop-rock. Maldito, som vant Union Bluescup på i fjor, har medlemmer som alle har studert ved Paul McCartneys Liverpool Institute of Performing Arts. I år kommer de tilbake som Union Bluesband 2019. 
Spennende er også det unge bandet Vossa Rebels, som deltok i Norske Talenter. Det er ikke mange som begynner med rockabilly og egne melodier før de er ute av ungdomsskolen, men det gjorde disse. I 2016 utga de Bedop. Også Blue Energy, med ungdommer i alderen 15–17 år, de nye «superheltene» i bluesmiljøet på Notodden, skal opptre. Three Bastards BluesBand er et blues-rockband, som med bakgrunn fra blant annet punk, vil trekke publikum som går for høyoktan. Ole Devil & the Spirit Chasers, psykedelisk dommedagsblues, med medlemmer fra den norske støy- og metallscenen, vil glede unge festivaldeltakere.


Forsberg bekrefter at vurderingene etter folkemøtene ble tatt på alvor da årets artister ble booket.
- Vi har tiltak for alt dette i vår planlegging av festivalen 2019. Bookingen av artister som DumDum Boys, Bigbang og Ulf Lundell er synlige tiltak når det gjelder det siste. Vi har kun fått positive tilbakemeldinger på dette. Ulf Lundell har gjort mye blues på flere av platene sine, Bigbang er et band som publikummet vårt har vist at de liker, og DumDum Boys har nærmet seg vårt miljø ved å ta med bluesmunnspiller Richard Gjems på sitt siste album. Det hører også med til historien at vi har forsøkt å inkludere DumDum Boys i vårt program tidligere år også, men da har det ikke passet.

Publikums ønske om å få tilbake flere små klubber som del av festivalen, lavere pris på billetter og camping, en mer fleksibel betalingsordning - og mer musikk på gatenivå, vil også være synlige endringer i 2019, forteller festivalsjefen, som mener det ikke er en unaturlig ting å åpne opp profilen litt.
- Bluesfolket er flinke til å trekke fram at blues er opphavet til all moderne rytmisk musikk. Det er heller ikke noe nytt hos oss, sier han og åpner for en klarere rockeprofil på fredagen i festivalhelgen. 
DumDum Boys er et ledd i kjeden.
- Vi er fremdeles en tydelig bluesfestival med artister som Joe Louis Walker, Eric Gales, Billy Gibbons, The Fabulous Thunderbirds, Monster Mike Welch, Bjørn Berge, Notodden Blues Band, Willson, Anthony Geraci & the Boston Blues All-Stars, sier Forsberg.  
Festivallederen har rett i at slektskapet mellom rock og blues er naturlig å fremheve. På Blues Music Awards i USA speiles sjangerblandingen tydelig. Fire av artistene som har vunnet priser kommer til Notodden Blues Festival 1.-4. august, hvorav to vant priser i klassen blues-rock. Billy F. Gibbons vant Blues Rock Album Award of the Year for The Big Bad Blues. Eric Gales vant i klassen Blues Rock Artist. De vil opptre med blueslegenden Joe Louis Walker, som fikk prisen for beste akustiske album. 
Strategiplanen har vært et verktøy for festivalen som også har jobbet med å utvikle den faglige kompetansen med deltakelse på fagsamlinger og seminarer. 


Noen av landets ledende bluesgitarister kommer, Vidar Busk og Daniel Eriksen med trommeslager Stig Sjøstrøm. Både Busk og Eriksen har mottatt Spellemannprisen og NBFs bluespris, og har gjennom mange år vært to av landets mest aktive bluesartister. Bjørn Berge kommer tilbake med Bjørn Berge Electric Band og Knut Reiersrud spiller i Heddal stavkirke 31.juli. Gratiskonserten på avslutningsdagen består også av norske artister med Steinar Albrigtsen og venner fra Telemark. 
Kanskje flere norske band og kortreist musikk er fremtiden for festivalen?

Festivalen har offisiell åpning i Hovigs Hangar torsdag 1. august kl. 18.00.

Ingressbilde
(not specified)
Hovedbilde
/Files/Images/festivaler/festivaler19/damer_larkin2.jpg
Bildetekst
Damer i Blues deler scene med Larkin Poe fredag.
Bildekreditering
(not specified)
Tilleggsbilde
/Files/Images/festivaler/festivaler19/Steinar-og-Monika.jpg
Bildetekst
Steinar Albrigtsen og Monika Nordli kan høres på avslutningskonserten søndag.
Bildekreditering
(not specified)