Nyheter

Id
109
Sort
32
ItemInstanceType
(not specified)
Dato
07.06.2019
Forfatter
Rune Endal
Kategori
cat-1
Vis som toppsak
(not specified)
Vis video?
(not specified)
Vis tilleggsvideo?
(not specified)
Overskrift
New Orleans-legenden Dr. John er død
Ingress

En av New Orleans største musikkprofiler, sangeren og pianisten Dr. John, døde etter et hjerteattakk onsdag 5. juni. Han ble 77 år gammel. Dr. John var nærmest som en institusjon å regne i musikkbyen New Orleans. Han viet hele sitt liv til å ta vare på og formidle den rike musikkulturen i hjembyen sin.

Tekst

Dr. John ble født i 1941 og døpt Malcolm John Rebennack. Han begynte å interessere seg for musikk i tidlig alder. Det første instrumentet var gitar, og på slutten av 50-tallet begynte han  å spille i lokale band. Han var bare i tenårene da han begynte å spille med Professor Longhair, et annet musikkikon i New Orleans. Livet tok en alvorlig vending i 1960, da han i forbindelse med et slagsmål ble skutt i fingeren. Det resulterte i at pianoet deretter ble hans hovedinstrument. 

Han flyttet til Los Angeles i 1964, der han snart ble en ettertraktet session-musiker. I 1968 ga han ut sin første plate i eget navn, "Gris Gris". På denne tiden begynte han å innlemme voodoo-elementer i sitt teatralske sceneshow, noe som skulle bli hans varemerke. Musikken var kjent som en blanding av funk, New Orleans-jazz, blues og psykedelisk musikk.
Hans mest kjente låt, «Right Place Wrong Time», nådde hitlistene i 1973. 

Han har gjennom karrieren gitt ut nærmere 40 plater i eget navn. Han har mottatt seks Grammy-priser og ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2011. 

Ingressbilde
(not specified)
Hovedbilde
/Files/Images/nyheter/drjohn15.JPG
Bildetekst
Dr. John på Kongsberg jazzfestival i 2015
Bildekreditering
Pål Bodin
Tilleggsbilde
(not specified)
Bildetekst
(not specified)
Bildekreditering
(not specified)