Nyheter

Id
133
Sort
55
ItemInstanceType
(not specified)
Dato
25.09.2019
Forfatter
Eric Malling
Kategori
cat-1
Vis som toppsak
(not specified)
Vis video?
(not specified)
Vis tilleggsvideo?
(not specified)
Overskrift
Et norsk blueseventyr
Ingress

Amund Maarud, Kid Andersen, Vidar Busk, Knut Reiersrud, Bjørn Berge, Tor Einar Bekken & Richard Gjems, Ronnie Jacobsen, Kurt Slevigen, Nordgarden, Trudy & Dave, Stian Carstensen, Bill Troiani, Reidar Larsen, Arne Skage, Jan Tore Lauritsen, Hans Bollandsås & Helene Misund, Daniel Eriksen, Joakim Tinderholt...

Tekst

...Jostein Forsberg, Espen Fjelle, Trond Ytterbø, Eric Slim Zahl & The South West Swingers, Morten Omlid, Martin Windstad, Tora, Marie Kristin Dale, Rune Endal, Johnny Augland, Henrik Maarud, Arne Rasmussen, Bendik Brænne, Pristine, Maldito, Tony Caddle, Eskil Aasland, Åste Sem, Kjell Inge Brovoll, Jan Erik Moe…

Hva i alle dager er dette? Starten på en oppramsing av ”who's who” i moderne norsk musikkhistorie? Neida, dette er en nesten komplett liste over artister som skal opptre i London under høstens oppvisning! 

Tre dagers bluesfest
Over tre dager skal verden endelig få oppleve det høye nivået og styrken i det norske bluesmiljøet. Ideen, som har vært under planlegging i årevis skal endelig få sin finale, med norske reisende venner, journalister, britiske bluesentusiaster og kulturjournalister, nordmenn bosatt i London og venner av Den Norske Sjømannskirke i salen.
I over 25 år har norske bluessupportere og musikere kjempet sin kamp for å få  oppmerksomhet. Sterke krefter har i hele perioden bidratt med frivillig arbeid og innsats, enten det gjelder klubbdrift, bygging av festivaler, eller idealistisk innsats i for eksempel Bluesnews og spesialprogrammer i norske lokalradioer. Musikerne har kjørt uendelige antall kilometer i bandbil på veg til eller fra sitt publikum rundt i vårt polariserte land. Alt dette nærmer seg nå sitt foreløpige klimaks, med en feiring av oss selv, og en fremvisning av hvor langt man kan komme med tomme hender og ekte kjærlighet for musikken, og godt vennskap.

Har endret liv
I retrospekt er det dramatisk å reflektere over hvordan denne bevegelsen har endret livene til de involverte. Her er en mengde sterke relasjoner født, folk er gift og skilt, har bygget og revet hus, folk har kommet til live og andre har forlatt det. Her er musikere som har hatt karrierer, her er musikere som har inspirert hverandre, her er suksesshistorier om lokal næringsutvikling, OG det motsatte, og her er sjelen til en liten sjanger som ikke har kommet lett til noen ting. At den lille sjangeren for egen maskin har engasjert publikum og musikere til en slik voldsom grad, er ikke annet enn oppsiktsvekkende. Stadig snakker jeg med venner gjennom 25-30 år som helt alvorlig lurer på hvordan livet hadde vært om de ikke hadde takket ja til frivillig innsats i et bluesklubbstyre, eller hadde fått finger’n ut og gitt ut sin debutplate. Det er ingen forunt å vite svaret på dette, men sannheten er uansett at livet hadde vært annerledes, fattigere på vennskap og fantastiske konsertopplevelser.
 
Vårt norske bluesprosjektet har ingen sammenlignbare størrelser noe sted i verden, verken hva gjelder organisering eller kvalitet. Utallige ganger har man møtt internasjonale artister og publikummere som villig skryter av sine møter med folk i det norske miljøet. Flere av våre utøvere har store fanbaser i utlandet, og de blir mottatt seriøst og med respekt når de er ute på turnéer. 

Knut Reiersrud, Vidar Busk, Kid Andersen og Amund Maarud.

Kapellmester Maarud
En av våre mest tydelige og fremste utøvere, Amund Maarud, har fått det prestisjefulle ansvaret med å være orkesterleder i Royal Albert Hall 10. november, et arbeid han har forberedt i ni måneder allerede. Han ivrer etter å få bringe et show til London, et show som inkluderer mange av sine venner og forbilder. Amund uttaler:
- Det norske bluesmiljøet kan bli mye flinkere til å føle applausen når utøvere de har vært med på å klappe fram blir sett av en bredere musikkbransje og blir hørt på lik linje med andre. De må skjønne at de er en del av applausen. Det kan også praktiseres større grad av å ta applaus hver gang man opplever at andre sjangre låner fra bluesen. Det skjer hele tida i de fleste sjangre, og det er noe å være stolt av! 
Å ha en bluesbakgrunn er noe å være stolt av som musiker når man er i situasjoner  der bluesen kan brukes som krydder. Og når man kan sitt «krydder» så blir det et meget effektivt virkemiddel. Ingenting smaker interessant uten noe krydder.
Jeg har gjort det som levevei å forsøke å dytte inn mine referanser i andre sammenhenger og vri på dem, og det har vært med på å gi meg en identitet som utøver. Det samme kan sies om mange norske artister og musikere. 

Subterania
Konserten på Subterania på lørdag 9. november blir ingen mindre affære, og kapellmester Jostein Forsberg har følgende perspektiv på den forestående festen:
- At vi nå får muligheten, som gjeng, til å kombinere en konsertopplevelse i London sammen med venner fra hele landet, og dermed kan legge til en viktig begivenhet i vår velfylte minnebank er suverent! Bluesmusikken har kommet for å bli, og her i Norge er vi vårt eget bevis; vi har aldri vært sterkere eller bedre! En tilstandsrapport fra oss selv på dette nivået blir lagt merke til i hele det internasjonale miljøet.

Et samarbeid
The Norwegian Blues Adventure er et samarbeid mellom Norsk Bluesunion, Bluesnews og Koment AS, og har som hovedfokus å heise flagg på vegne av oss alle. Det er på tide at vi utrykker vår glede og stolthet over å ha vært med på denne viktige epoken i vår samtid. 
Det er en mengde personer involvert i prosjektet, og for hver dag er vi nærmere en markering vi aldri hadde drømt at vi skulle være med på. Mange av landets ledende optimister hadde vanskeligheter med å forstå hva som hadde skjedd, når den endelige beskjeden kom om at Endre Storholt i Koment AS var villig til å bruke sitt gode navn og rykte for å plassere norsk bluesmusikk i Royal Albert Hall. Det er jo i seg selv et eventyr. Det er dermed opp til oss selv å få noe ut av The Norwegian Blues Adventure. Det gjøres selvsagt best ved å møte opp i London.
Det er mye helse i gode konsertopplevelser, både som arrangør og publikum. Det er mye kjærlighet og virkelighet i vår bluesbevegelse, og dette er en feiring av våre levde, levende liv. Det skal vi oppleve sammen!

Dersom du ikke allerede har sikret deg billett, finner du link til billettsalget på websidene til Bluesnews, www.bluesnews.no. Spørsmål angående billetter, hvilke hoteller som blir benyttet og reise rettes til Koment på adressen blues@koment.no.

FAKTA

Fredag 8. november kl 19-21
Den Norske Sjømannskirke 

Jolly Jumper/Big Moe/ Reidar Larsen. Billetter kr 300 på bluesnews.no
NB! Kun enkeltbilletter!

Lørdag 9. november
The Norwegian Blues Adventure - Subterania  

Notodden Blues Festival Roadshow med gjester, Joakim Tinderholt, JT Lauritsen, Hans Bollandsås/Helene Misund, Daniel Eriksen, Pristine, Maldito, Reidar Larsen/Arne Skage.
Billetter på www.bluesnews.no NB! Kun i pakke med Royal Albert Hall!

Søndag 10. november
Labelmates Royal Albert Hall 

Amund Maarud, Vidar Busk, Kid Andersen, Knut Reiersrud, Bjørn Berge, Nordgarden, Stian Carstensen, Ronnie Jacobsen, Trudy & Dave, Bekken & Gjems, Bill Troiani, Rune Endal, Henrik Maarud, Martin Windstad, Johnny Augland, Arne Rasmussen m.fl.
Billetter på www.bluesnews.no.

Ingressbilde
/Files/Images/konserter/konserter19/RAH_blaa.jpg
Hovedbilde
/Files/Images/konserter/konserter19/Amund_knutRAH.jpg
Bildetekst
Amund Maarud og Knut Reiersrud foran Royal Albert Hall. (Foto: Per Ole Hagen).
Bildekreditering
(not specified)
Tilleggsbilde
(not specified)
Bildetekst
(not specified)
Bildekreditering
(not specified)