Nyheter

Id
111
Sort
34
ItemInstanceType
(not specified)
Dato
18.06.2019
Forfatter
Arve Reistad
Kategori
cat-2
Vis som toppsak
(not specified)
Vis video?
(not specified)
Vis tilleggsvideo?
(not specified)
Overskrift
Codstock i majestetiske omgivelser
Ingress

Henningsvær i Lofoten er et unikt sted å arrangere festival på og tilbyr de besøkende spektakulære opplevelser. Stedet er kanskje mest kjent for sitt internasjonale klatremiljø og for sin tørrfisk, men Henningsvær kan by på mye annet. Man kan blant annet besøke en av de mange gode, små restaurantene med fantastisk mat basert på havets råvarer. Ellers er det en opplevelse i seg selv bare å rusle rundt i det lille fiskeværet og ta imot inntrykkene. Her har ildsjeler arrangert bluesfestivalen Codstock i 19 år.

Tekst

Festivalen startet fredag 7. juni på ettermiddagen med konserter på ‘Damperiet’ og ‘Klatre’. På ‘Trevarefabrikken’ gikk Sugaray Rayford på scena kl 22.30 etter å ha ankommet hotellet cirka en time tidligere etter en trøblete tur fra USA med forsinka fly og ombookinger. Etter 34 timers reise var han endelig i Henningsvær. Resten av bandet kom frem allerede dagen før og var mer en klar til å gi Codstockpublikummet en konsert de ikke skulle glemme. Det virket ikke som den lange reisen hadde lagt noen demper på energien, her ble et full trøkk fra første til siste tone. Det virket som publikum nærmest fikk sjokk av energien til Sugaray. Folk hadde forventet en bra konsert, men ikke et slik trøkk, hørte jeg mange si etterpå. Flere sa det var den beste konserten på Codstock så langt, men det var før en viss Danielle gikk på scena. En må uansett bli imponert over Sugaray. 

Sugaray Rayford og bandet på scena. Under: Sister Suzie.


Den andre store artisten fredagskvelden var Sister Suzie fra UK. Det er ikke mange som har fått med seg Suzie enda. Hun har bare hatt tre konserter med band i Norge, pluss en opptreden på Nyttårsbluesen i Stavanger. Vi som har opplevd henne, gir oss ende over. Suzie ble en stor snakkis også på Codstock. Med fengende rhythm and blues og rockabilly leverte hun en kjempeflott konsert med sin flotte stemme og gode band. Vi kommer nok til å få se mer til Sister Suzie.

Stor stemning på små scener
Konsertene på småscenene under Codstock er beryktet. Her er fulle hus, svett og trangt, men en stemning og atmosfære de fleste artister drømmer om å få oppleve. Ølglassene blir sendt i kjeder ut i lokalet, og forhåpentligvis kom det også penger i retur tilbake til baren.
På ‘Dameriet’ spilte Boogieman Fleines & Elstad og på ‘Klatre’ spilte Doghouse Sam & his Magnatones alle tre dagene. Lørdagen spilte også Hungry John & Freddy Johnsen på ‘Klatre’. Det hadde vært en «magisk» konsert, fikk vi fortalt, noe vi som har vært på akustisk konsert med John godt kan skjønne.

Stor stemning med Doghouse Sam & His Magnatones på scena.

Doghouse Sam gjorde seg spesielt bemerket under Codstock i 2015, og i år var han tilbake i Henningsvær med sine energiske opptredener. Det var nesten halleluja-tilstander under konserten på Trevarefabrikken lørdag ettermiddag, der vi fikk oppleve hans «old style» rhythm’n blues, rå blues og rockabilly. Det er ikke ofte en ser så mange glade og blide fjes på konsert. 

Populære Danielle Nicole
På kveldskonserten på Trevarefabrikken lørdag var det klart for det så mange hadde gledet seg til og snakket mest om, Danielle Nicole Band. Danielle har vært på Codstock før, men da med Trampled Under Foot, så publikum visste hva de hadde i vente. Og det var heller ingen som ble skuffet. Danielle er en fantastisk artist og musiker som gir alt av seg selv under konsertene. Musikken kommer rett fra sjelen og hjertet, og kryper inn under hunden på publikum. Sammen med mannen Brenden ga hun oss en konsert som var helt magisk, fra det triste melankolske til det mer sprudlende og energiske. Etter konserten ville nesten alle snakke med henne og kjøpe CD, og som den rause personen Danielle er, fikk de møte henne, og mange fikk klemmer også. Uansett hvem jeg spurte var de enig i at dette var en konsert for historiebøkene.

Danielle Nicole.


Det ble ingen lett oppgave å avslutte kvelden etter Danielle, men JT Lauritsen & The Buckshot Hunters klarte å kalle fram de siste kreftene fra publikum og fikk folk ut på dansegulvet. JT har ikke spilt så mye i nord, men fikk mange nye fans etter denne konserten.

Avslutning søndag
På søndag ble Bluesnews’ utsendte med på en ribbtur sammen med Doghouse Sam i skjærgården utenfor Henningsvær. På turen fikk vi fortalt litt historie, det var mating av havørner og vi fikk se mange klatrere oppe i fjellsidene. Fjellklatring er som tidligere nevnt noe Henningsvær er godt kjent for.
Siste konsert vi fikk med oss før avreise var Rich Harper Band (bildet under) søndag ettermiddag. En konsert uten den store showfaktoren, men ekte og ærlig blues for alle penga. Det ble en fin avslutning på ei fin helg, før undertegnende startet på den lange bilturen sydover. Konsertene med Jørn Hoel og Hungry John søndag kveld fikk vi ikke med oss.

20-årsjubileum neste år 
Arrangørene forteller at de er godt fornøyd med årets utgave av Codstock. Billettsalget endte omtrent som tidligere år, men det var større etterspørsel etter pass enn tidligere. Været var også på arrangørenes side mesteparten av helga, med god temperatur og lett blanding med sol og overskyet. Søndagskvelden ble derimot litt våt.
Neste år er det 20-årsjubileum, og planene er allerede kommet langt, kan festivalsjef Trine Mentzen fortelle. På jubileet vil festivalen hedre norske bluesartister, og det er allerede booket flere store norske navn. Fokuset blir på norske og nordiske artister, men en og annen utenlandsk artist vil det også bli plass til, forteller Mentzen. Det vil antagelig bli flere scener, og hun antyder at det er planer om en helt spesiell og spektakulær scene. Ellers blir konseptet som tidligere.

Alle artistene Bluesnews snakket med kunne fortelle hvor overveldet de var over festivalen, og også oppfølginga og aktivitetene utenom konsertene. Og for ikke å glemme den fantastiske naturen, været og lyset, noe Bluesnews utsendte kan underskrive på.

Ingressbilde
(not specified)
Hovedbilde
/Files/Images/festivaler/festivaler19/ribbtur.jpg
Bildetekst
På ribbtur i Henningsvær.
Bildekreditering
Arve Reistad
Tilleggsbilde
/Files/Images/festivaler/festivaler19/arrangorer.jpg
Bildetekst
Festivalstyret består av Stig Einarsen (festivalfotograf), Tommy Gimming (transport), festivalsjef Trine Mentzen, Svein-Håkon Fjordbakk (vakt/billetter ), Thea M. Edvardsen, (var ikke med da bildet ble tatt) og bookingansvarlig Freddy Iversen.
Bildekreditering
Arve Reistad