H.P. LANGE BIG GUMBO

H.P. LANGE BIG GUMBO - I Feel Fine

H.P. LANGE BIG GUMBO
I Feel Fine
Gateway Music

Fest i lokalet og hæla i taket!

I min blå verden er navnet HP Lange etter hvert blitt synonymt med høykvalitetsmusikk. Jeg føler at samme hva den 56 år gamle århusianer Hans Peter Lange musikalsk begir seg ut på, så blir det bare suverent. Og når HP nå har samlet et band under navnet Big Gumbo, så sier vel allerede bandnavnet noe om både en retningsendring og kanskje også noe om hvilken retning han er på vei mot. 

Hvis vi videre tar en titt på folka HP har tatt med seg i det nye bandet sitt, så blir man for alvor nysgjerrig på hva dette er. Inn har kommet fele- og banjo­spilleren Niels Bonefaas, en kar som i meget stor grad bidrar til HPs nye sound. Og vi har fått inn Jens Kristian Dam på trommer og percussion, Dave Stevens på kontrabass og Jarno Varsted på munnspill. Men, vi skal vel ikke spille for overrasket, heller over det nye HP-bandet, for de fleste av dem er jo slett ikke helt nye i HP-sammenheng; Allerede på ‘Travelling Man Blues’ fra 2016 var alle (med unntak av Stevens) disse musikantene med på laget. 

Det som er nytt er at deltabluesen, som HP mest har stelt med tidligere, nå er ispedd en gumbo (derav bandnavnet) av all mulig annen amerikansk old time-musikk. Cajun, zydeco, bluegrass, gospel – you name it! Vi får det hele, som man sikkert hadde sagt på dansk. Og det fungerer. Det fungerer som bare det! Jeg elsker den nye og folkelige stilen til HP Lange Big Gumbo, den stemningen og den store livsgleden som gjenspeiles. 

På ‘I Feel Fine’ har HP og kameratene hans funnet plass for gamle engelske folkeviser som ‘The Cuckoo’, Leadbelly-låten ‘Poor Howard’ i ren hillbilly-stil og også et par delta-klassikere i ganske så ny drakt. ‘Travelling Riverside Blues’ (Robert Johnson) og ‘Pony Blues’ (Son House) er kanskje begge låter du tror du har hørt i mange nok versjoner etter hvert, men jeg lover deg; de nye HP-versjonene fortjener en ny lytt. Absolutt førsteklasses! Og førsteklasses må vi også kunne kalle Langes egne låter. ‘I Feel Fine’, f.eks., med feiende flott fele, mens ‘Leaving Aberdeen’ og ‘In The Dark’ er et par andre gode ­eksempler som kan nevnes som stor HP Lange-musikk. 

Det er fest i lokalet og hæla i taket når HP Lange Big Gumbo byr opp til god, gammeldags låvedans. På med traktorskoene, finn moonshine-krukka og bli med på moroa!