DONALD HARRISON JR. WITH DR. JOHN

DONALD HARRISON JR. WITH DR. JOHN
Indian Blues
Candid Productions
Det nærmeste du kommer the real thing
Det stunder mot Mardi Gras og oppkjøringen mot New Orleans-karnevalet er i full gang. Enten du skal dit eller ikke, denne plata som opprinnelig ble utgitt i 1992 og nå reutgitt på CD og vinyl, er det nærmeste du kommer the real thing. En glødende syntese av Mardi Gras Indians-chanting og polyrytmisk New Orleans second line R&B og hard bop.
Tenor-og altsaksofonisten Donald Harrison (f. 1960) spilte i Art Blakey’s Jazz Messengers på 80-tallet både live og på plate før han ble suksessrik bandleder i tospann med trompetisten Terence Blanchard. På samme tid ble han også dratt mot karnevalsfunken til pappa Donald Harrison Sr. som i sin karriere hadde vært Big Chief for fire Mardi Gras Indians-stammer, inkludert Indians of the Creole Wild West. Donald Sr. startet The Guardians of The Flame Mardi Gras Indians. Donald Jr. ble med på øvelsene sammen med gjengen med tamburin- og congaperkusjonister og trommis Carl Allem og bassist Phil Bowler. Dette er røttene og repertoaret til New Orleans-lyden som Professor Longhair, Wild Tchoupitoulas, Wild Magnolias, The Meters, Neville Brothers og Dr. John the Night Tripper har eksportert til verden siden begynnelsen av 70-tallet. Donald Harrison fulgte opp med å ta med denne musikken til TV-serien Trémé.
På Trémé spilte Harrison «Hu-Ta-Nay» og det er nettopp denne call-response-sangen som åpner albumet, med Dr. John på både piano og vokal. Harrison siterer like godt altsaksofonriffet fra James Browns «I Got You» og så er det hele i gang. På det sju minutter lange tittelsporet «Indian Blues», komponert av Harrison selv, er bluesen av Coltrane-kaliber og Cyrus Chestnut i McCoy Tyner-modus. Før Wild Tchoupitoulas-grooven setter inn med «Shallow Water» og instrumentalversjon av “Ja-Ke-Mo- Fi-Na-Hay”. Virkelig skjønt er det også å høre en av de eldste sangene i Mardi Gras Indians-tradisjonen, «Indian Red», som New Orleans’ gitar- og banjolegende Danny Barker gjorde den første innspillingen av i 1947. BeBop-standarden «Cherokee» får vi også og ved siden av mye annet.
Uunnværlig plate for alle som har hørt Gris Gris Gumbo Ya Ya.