MATTI NORLIN & ANDERS NORUDDE

MATTI NORLIN & ANDERS NORUDDE - Blåställ

MATTI NORLIN & ANDERS NORUDDE
Blåställ
Rebeat

Sugende og energisk

Dæven. Matti Norlin har spilt blues på plate siden 1995. Da kom «Pre-War Blues» og jeg skjønner at jeg har gått glipp av noe. Mellom 2010 og 2016 turnerte Matti sammen med Anders Norudde, den andre halvparten av denne, skal vi si, eklektiske duoen. Norudde er en av stolpene i svensk folk og en av stifterne av smått sagnomsuste Hedningarna. Norudde er også en mann som har markert seg som instrumentbygger og er også den første riksspelemannen på svensk sekkepipe. Norlin er ikke mindre hyperaktiv, og blant en flom av prosjekter har han siden 2018 gitt ut to plater med hardrockbandet Lugnet. 
Så – hva er så det som presenteres på denne plata? Formelt kan vi gjerne si det er en klassisk bluesduo – med tekster på svensk, men det er og blir likevel litt fattigslig. For de plukker med seg helt uten hemninger underveis fra alt det andre de har vært borti av folkemusikk, rock, boogie og pønk, og alt dette med en instrumentering av en annen verden. Resultatet? Sugende, energisk og intenst moro. Det hele er spilt inn på gården til Norudde i Värmeland, med den intimiteten det gir. Ikke en synth å spore noe sted, og akkurat da jeg ikke trodde dette kunne bli noe tøffere smeller de til med «Parasit». «Vad Du Ser» har klare John Lee Hooker-­referanser og for den som ikke trodde boogie på fiolin kunne fungere – det er bare å gi seg over. 
Det er deilig å høre musikere som dette, som står så støtt i det de gjør og leverer på et så fantastisk plan. Dette er en duo jeg hadde reist langt for å høre, og det er bare å håpe at sjansen byr seg i Norge også – snart.