JANIS JOPLIN & JORMA KAUKONEN

JANIS JOPLIN & JORMA KAUKONEN  - The legendary typewriter tape

JANIS JOPLIN & JORMA KAUKONEN
The legendary typewriter tape
Omnivore recordings

Magiske øyeblikk

25. juni 1964 møttes de to kommende legendene hjemme i stua til Kaukonen. Joplin og Kaukonen hadde kjent hverandre et par års tid der de begge var en del av folkmiljøet i San Francisco, og Joplin hadde ringt Kaukonen da hun trengte backing ved flere anledninger tidligere. Denne gangen var de booket for en støttekonsert, og trengte en gjennomkjøring. Heldigvis satte Kaukonen i gang båndopptakeren sin – sannsynligvis fordi han ville høre hvordan de hørtes ut. Seksti år senere skal vi være glade for det. 
Dette er et møte mellom to ekstremt begavede musikere. Joplin trenger vel (forhåpentligvis) ingen nærmere presentasjon. Jorma Kaukonen skulle bli en av de som startet Jeffer­son Airplane før han gikk videre til Hot Tuna, og han har brukt de siste tiårene ute på landsbygda i studioet han bygget for seg selv, der han har kommet opp med strålende americanautgivelser med sporadiske mellom­rom. På disse opptakene er de begge helt i starten av karrierene sine – som i Joplins tilfelle endte tragisk bare seks år senere. Jeffer­son Airplane hadde ennå ikke startet. Joplin er så vidt fylt tjue, og i den uforbeholdne kjærlighetserklæringen Kaukonen skriver til henne på omslaget forteller han at energien og intensi­teten satte ham helt ut den forholdsvis korte tiden de arbeidet sammen. De sju låtene du får her er et besnærende glimt inn i hva som kunne ha vært. De gjør fire standarder – «Nobody Knows You When You’re Down And Out». «Long Black Train», «Trouble In Mind» og «Hesitation Blues». Ut over det tar Joplin med to av sine egne, der hun allerede viser at hun har skapt sitt eget bluesuttrykk. 
Jeg skulle gjerne hørt så mye, mye mer av dette. Trøsten får være at vi kan begynne på begynnelsen igjen. Så er det viktig å huske at dette er en øving. Margareta, kona til Jorma Kaukonen, var opptatt med skrivearbeid og skrivemaskinen hennes knatrer i vei, selv om restaureringen har ryddet mye i lydbildet. Opptakene har sirkulert i «informerte kretser» i noen år – denne utgaven yter dem omsider rettferdighet. Dette er den typen magiske øyeblikk som gir energi til å holde ut med alt rælet vi blir tutet ørene fulle av. 
Gjør deg selv glad, skaff deg denne plata.