THE CADILLAC KINGS

THE CADILLAC KINGS - Crash and Burn

THE CADILLAC KINGS
Crash and Burn
33 Records

Turn it up and boogie!

“Turn it up and boogie”, står det på omslaget til The Cadillac Kings nye album “Crash and Burn”. Så da er det bare å blåse i naboer, skru opp volumet og sette CD’en på repeat og “do the boogie all night long”. Får du  ingen rykninger i dansefoten av dette, bør du raskest mulig søke kyndig legehjelp. Her får du nemlig høypotent “houserockin’ rhythm & blues” og bluesa rock ‘n’ roll med en rockabilly-tøtsj. Foruten boogie sier presseskrivet at du kan bevege deg i swing og jive til guttas brygg. Så da så.
Den engelske kvintetten minner meg litt om tidlig Fabulous Thunderbirds, men siden keybordist Tim Penn ved flere anledninger bytter pianoet ut med trekkspill, går og tankene til to beslekta Austinband; The LeRoi Brothers og The Tail Gators.
Den godt voksne gjengen som utgjør Cadillac Kings, er garva musikere med bakgrunn fra bandene til folk som Otis Grand, Paul Lamb og Big Joe Louis. Bare gruppas sanger, munnspiller, slidegitarist og låtskriver Mike Thomas har vært med siden starten i 2000. Også på dette, gruppas sjette album, har han skrevet de fleste av låtene, og han har igjen snekra sammen et dusin tøffe låter. Cadillac King beveger seg i en sjanger som lett kan bli litt ensformig, men her har veterangjengen klart å skape nok variasjoner til at vi ikke går lei. Et av grepene er som nevnt bruken av trekkspill. Vi møter det først i tut og kjør-boogien “Cadillac Boogie”. Trekkspillet hever også gruppas tolkning av låta “Farmer John”, som det er umulig å sitte stille til. “Don’t Fix It” er en låt med tøff gitarsound fra Mal Barclay og hvor Tim Pann får boltre seg ekstra på tangentene, mens på “Havana Mama” er det voodoo-mystikk og karibiske elementer, hvor trommis Jason Reay får mye plass i lydbildet.
Avslutningssporet, “Zombie Walk”, har melodien og gitarlickene til Magic Sam fra låta “I Feel So Good”, og heldigvis har Mike Thomas tatt med Samuel Maghett som opphavsmann. 
The Cadillac Kings kanskje mest populære låt er “Betty Lou”, en låt du finner på albumet “Gonna Tell Your Momma”, et album som er spilt inn live i Norge. “Betty Lou” finnes på Youtube, med en tøff sort-hvitt video. Denne har fått nærmere fire millioner treff. Nå har Betty vært slem pike og havnet i fengsel, men på det nye albumet klarer hun å bryte seg ut av kasjotten. På den retroprega covertegningen kan vi se dama krype ut ut av et vindu, styla og kledd for å bli festens sexy blikk­fang. Den rocka låten “Betty Lou Just Broke Outa Jail”, er et av albumets høydepunkt. 
Ifølge ryktene er bandet aller best live, men inntil de inntar et lokale i nærheten av deg, burde dette albumet skape glede og dans nok i heimen. Og husk! Spill høyt!