JOHN PRIMER

JOHN PRIMER - Hard Times

JOHN PRIMER
Hard Times
Blues House

Spiller fremdeles blues som i chicagobluesens gullalder

77-årige John Primer er en av de virkelige tradisjonsbærerne i dagens chicagoblues. Etter å ha trådt sine bluesbarnsbein med å spille for tips på den nå forsvunnende bluesgata Maxwell Street, fikk han sin grunnutdannelse i husbandet på South Side-klubben Theresa’s Lounge. Her spilte han blant annet bak storheter som Junior Wells, James Cotton og Magic Sam.
Han var også innom Willie ­Dixon’s Chicago Blues All-Stars, før han i 1980 fikk oppfylt sin store drøm. Da gikk hele bandet til Muddy Waters i oppløsning, og blueskongen måtte starte helt på scratch. Dessverre fikk ikke Primer lang tid som gitarist her, da Muddy Waters døde tre år seinere, men han fikk med seg den berømte Checkerboard Lounge-konserten, hvor Muddy spilte med Rolling Stones. Innspillinger fra denne kvelden i 1981 er å få på DVD. 
Etter Muddys død fulgte 13 år i Magic Slims band, The Teardrops, før Primer gikk solo. Det ble mange utgivelser, blant annet på østerrikske Wolf Records. På totusentallet har han ambulert mellom å gi ut album med munnspilleren Bob Corri­tore og på egenhånd på sitt selskap, Blues House. 
“Hard Times” er hans fjerde på egen label. Albumet består av 13 egenskrevne låter, og det er feil å si at Primer har funnet opp kruttet. Men veteranen kan de fleste riffene i boka, og varierer låtene nok i uttrykk og tempo til at det ikke blir kjedelig. Særlig liker jeg når vår mann tar fram slidegitaren. “Hard Times” er albumets høydepunkt, men også den seige “Hot Meal” har fin krydring av den glidende ­gitarsounden. Av låtene uten åpen stemming vil jeg trekke fram den lange og dvelende “Try To Make Your Mine”. Primer har vel ikke den beste stemmen, men han holder det enkelt og autentisk, og med et godt band i ryggen holder det for meg. I “The Real Deal Blues Band” vil jeg trekke fram munnspiller Steve Bell. Sønn av avdøde Carey Bell får godt med plass og gjør ikke skam på sitt faderlige opphav. Noen plasser legger han også inn det som var farens varemerke, et spøkelsesaktig, skjelvende munnspillgroove. 
Spesiell gjest er Johnny Iguana, mannen som har spilt tangenter med omtrent det som er av bluesmusikere i The Windy City. Her løfter han produktet og veksler mellom piano og orgel. En annen gjest er Primers 17-årige datter, Aliya, som får forsøke seg som vokalist på “Tough Times”.
Albumcoveret er prydet med bilder fra B.L.U.E.S. on Halsted, en klubb som ble lagt ned i 2020, men som gjengen fikk låne nøkkelen til for en foto­session og å gjøre videoopptak. 
Videoen til “Hard Times” ­finner du på You Tube, der du kan være med Primer på en rusletur i Chicago. Første stopp er tomta der Checkerboard Lounge en gang lå. Neste stopp er utenfor det forsømte huset som en gang huset den legendariske bluesklubben ­Theresa’s Lounge. Han finner og fram til det gamle huset hvor Muddy Waters bodde. ­Planen er at dette skal bli et museum. Det hele klippes sammen med John Primer and The Real Deal Blues Band på scenen i det  folketomme B.L.U.E.S. on Halsted. Den tøffe sort/hvitt-­videoen ender opp med at Primer legger gitarkassa i bagasjerommet og starter opp bilen. Ikke av den mest miljøvennlige eller drivstofføko­nomiske bilen, den kjerra, skal en dømme etter lyden. 
Primer er en av de få som fremdeles spiller blues som i chicagobluesens gullalder. La oss håpe han ikke legger ­gitaren bort ennå, men frem­deles gjør nok penger til at han kan kjøre bensinslukeren sin til de få bluesspillestedene som er igjen i Chicago.