OLAV AAS

OLAV AAS - Hjemmat til Eiker

OLAV AAS
Hjemmat til Eiker
Olav Aas Records

Svinger mellom rockefot og melankolske viser

Det er over 20 år siden at Magnus Grønneberg i CC Cowboys på en måte tok innersvingen på Eiker-bandet Sorgenfri som ble frontet av vokalist Olav Aas. Magnus fikk oppmerksomheten rettet mot seg da han gjorde en hyllest til Eiker-poeten og forfatter Herman Wildenvey gjennom å sette sang og musikk til hans poetiske arv. Enda det var Olav Aas og bandet fra Hokksund og Vestfossen som hadde drukket samme vannet som en ung Herman Wildenvey oppi Portåsen i Eiker-bygdene midt mellom Drammen og Kongsberg.
Men når Olav Aas etter mange års tilbaketrukken virksomhet som låtskriver, sanger og bandleder endelig trår frem med sitt eget soloalbum så skjønner du at arven etter rockepoesien fra Eiker-bygdene, Wildenvey eller ikke, endelig sitter på de riktige skuldrene om du kjenner på jorda og arven fra disse kanter. Om du er hjemmehørende i visene til Stein Torleif Bjella, tramper rockefoten til Hellbillies, eller bygde-melankolien og kjærlighetserklæringene til andre norske folkrock og country-beslektede band som Hjerterknekt, så tror jeg du kommer til å sitte fornøyelig ved bordet mens Olav Aas og bandet serverer deg disse 10 sangene. 
Stein Ove Berg, visesangeren som en gang sang «Manda’ morra blues» med slik enkel briljans at du trodde på hvert et ord med det samme, hadde den samme troverdigheten i stemmen som den Olav Aas besitter. Det å kjenne på at det er ekte, varmen i stemmen, omsorgsfulle følelser i tanker om folk og fe, ja til og med en «Den da’n gamle brua brast» som om det var en slektning i familien som hadde gått bort, er magi som går tilbake til Alf Prøysen, frem gjennom Stein Ove Berg, ut i armene til brødrene Haugen og ned på låven til Stein Torleif Bjella. Ja og musikalsk er det likeså rotekte og trygt som alle disse, og med noe som nesten er et norsk Byrds i rootsrock-takten. Hør bare en låt som «Løken». 
Heimstads-diktning som har fått full tilslutning fra Drammen og Eiker Mållag, og som føles veldig til hjertet for en som elsker en stemme som føles som fjell og furuskog, åkre og svingete grusveier.
Å svinge mellom rockefot og melankolske viser slik Olav Aas gjør på disse 10 låtene i tillegg, uten et eneste dødpunkt i mine ører, gjør opplevelsen av «Hjemmat Tel Eiker» til en opptur jeg håper de som liker ekte lokalsmidd musikk, tekster og kultur. Det er noen år mellom Herman Wildenvey og Olav Aas, men de har begge ordet og følelsene i sin makt. La meg sitte ved dette bordet en god stund til, jeg kjenner at jeg trenger det! Denne plata anbefales varmt. Og Kyrre Fritzner, kjent fra både CC Cowboys, De Lillos og Young Neils, har vært instrumental for å få frem Olavs kvaliteter som sanger som produsent og musiker.