VALERIE JUNE

VALERIE JUNE - The Moon and Stars: ­Prescriptions for Dreamers

VALERIE JUNE
The Moon and Stars: ­Prescriptions for Dreamers
Fantasy

Memphis-Appalachia soul

Multiinstrumentalisten Valerie June er en uvanlig begavet og høyst original singer-songwriter fra Tennessee. Hun har røtter i soul, folk, blues og Appalachia-tradisjoner. Hun har vært omreisende gatesanger i forskjellige deler av USA og jobbet med ulike musikere i Memphis, Tennessee før hun etablerte seg i Brooklyn. Den Dan Auerbach-produserte LPen Pushin’ Against the Stone fra 2013 vakte betydelig oppmerksomhet og oppfølgeren The Order of Time (2017) likeså. Med årets The Moon and Stars: Prescriptions for Dreamers har en fullført en trilogi av uvanlig sterke album.
Noen har sammenlignet dette albumet med Van Morrisons Astral Weeks, og det er ikke "far fetched". Musikaliteten er helt sjelden, stemmen er soul, og kanskje kan det kalles Memphis-Appalachia soul, slik Morrisons musikk ble kalt kel­tisk soul. Selv om produksjonen tidvis også har elementer av barokk drømmepop, tenker jeg ikke på dette albumet som svermerisk. Til det er tekstene sterkt personlige og selvransakende sanger om forelskelse, konflikter og brudd. Men stemmen som trollbinder.
Legendariske Carla Thomas gjester med et afrikansk ordspråk som verbalinnslag på et magnum opus av en soulsang med tittelen «Call Me A Fool». Den er en fullstendig overveldende omarbeiding av Etta James’ «I’d Rather Go Blind». I samme liga er «Stay» og «You And I». Her går Dusty Springfields utilnærmelige eleganse, Etta James’ jordnærhet og gospelsoul-divaer som Erma Franklin og Lorraine Ellison opp i en høyere enhet.
Hun har selv produsert dette albumet sammen med Jack Splash, som tidligere har produsert Alicia Keys og John Legend.