DR. BEKKEN TRIO

DR. BEKKEN TRIO - In Fonk We Trust

DR. BEKKEN TRIO
In Fonk We Trust
Blue Mood Records

Old school pianoblues

Spilt inn live i Lillehammer 11. januar i år. Nesten på dagen to måneder før livet forandret seg for alle i Norge og verden rundt oss. Live på Lillehammer Mikrobryggeri, med full fyr på «kjøkkenet» der kokken Tor, ja ikke De Lillos-kokken Tor men Tor Bekken alias Dr Bekken, har fått med seg Mattis Kleppen på elektrisk bass og Dag Kittilsen på trommer. Det resulterer i at dette livealbumet har en helt annen partyfaktor enn livealbumet «Upright Piano» han spilte inn alene bak pianoet for tre år siden og fikk Spellemanns­nominasjon i bluesklassen for.   
«Upright Piano» var for et sittende publikum, selv om ­pianoet var «upright», mens det meste av dette albumet har samme dans-på-bordet invitasjon som mye av materialet du kanskje kjenner med New Orleans store pianoblues- og festløve, Eddie Bo. Fett, funky og drivende basspill, drivende tungt bak trommene, ikke noe jazzvisper her, og en øsende pianist. De som kjenner Dr. Bekken vet at han er en ener i norsk blues og crossover mellom blues og jazz. 
Mardi Gras-festen – ja, for her skal du fetes opp på noen virkelig gamle klassikere fra bluespianoets verden tilbake til 20-tallet – sparkes i gang med en medley bestående av Neville Brothers «Big chief», Professor Longhairs «Hey now baby» og «Fire ut up». Disse artistene Dr Bekken låner fra forstår New Orleans og feiringen av Mardi Gras bedre enn de fleste, og det er utrolig hvor mye av den ekte New Orleans-nerven Dr Bekken Trio legger frem på bordet i starten av denne konserten. Mange skjønner ikke helt hvor unik det gjør ham i bluesverdenen. 
Kvelden der det eneste som har navnet mikro over seg er mikrobryggeriet på Lillehammer, fortsetter med «Pu ton train» som The 3 Sounds anført av Gene Harris gjorde for den legendariske Blue Note-­labelen i 1971. «Cherry red» ble spilt inn av Pete Johnson and his Boogie Woogie Boys allerede i 1939, da med en ung Big Joe Turner på vokal, en uimotståelig R&B- og boogie woogie-klassiker.
Dr Bekken Trio forsyner seg grådig og med stor appetitt fra bluesens utømmelig kiste, og henter frem  legenden Muddy Waters, med sin versjon av «You can’t lose what you never had» fra 1964. En bluesklassiker som Allman Brothers Band for øvrig gjorde 11 år senere. Jeg elsker Allman Brothers Band, men hadde Muddy Waters kunnet velge mellom deres og Dr Bekkens versjon garanterer jeg at Norge hadde hatt en vinner.
Konsertens neste stopp er trad-låta «Stoop down baby», en sugende blueskaramell, som Chick Willis hadde en stor hit med på jukeboxene i USA i 1972.  Før vi igjen drar langt tilbake i tid, til Johnny Moore’s Three Blazers som spilte inn «Drifting blues» i 1945, med en ganske ung bluespiano-legende i Charles Brown bak både låta og pianoet. Det var faktisk også den aller første låta Charles Brown noen gang skrev, og den ble likegodt en av 40-­tallets største hits og en låt som definerte postwar-bluesens west coast-stil. En låt av stor betydning som Dr Bekken Trio uten problemer maler ut til åtte inspirerte bluesminutter. Old school blues!
Til slutt en låt fra Pinetop Smith, blues og boogie woogie-pianisten som med sin store hit «Pine Top’s boogie woogie» hadde alle de brekkene som var essensielt for ragtime-tradisjonen, men også den rock’n roll som skulle komme senere.  Pinetop spilte inn denne låta, som jeg antar er den Dr Bekken Trio kaller «Pinetop», helt tilbake i 1928. Sørgelig nok døde Pinetop Smith året etter, bare 24 år gammel, dagen før han skulle i studio for å spille inn mer materiale. Dødsårsaken var en skuddskade etter et slagsmål på festlokalet. 
Det ble ikke løsnet et skudd mot Dr Bekken Trio på Lillehammer, så vidt vi vet. Men så kan jeg heller ikke se for meg at det har vært noen sure miner på inn­landet etter en feststund som denne. Dette er old school pianoblues iblandet noen jazz­elementer som snakker rett til ben, armer og blueshjerte. Denne trenger ingen flere for­klaringer, i motsetning til myndighetenes Covid 19-råd. Det er bare å bruke en ektefølt og uvanlig live bluesplate som «In Fonk We Trust» til å løfte deg opp, til å overleve den verste tiden vi har hatt siden krigen, kraften i denne «enkle» musikken er enorm. Livet leker ikke. Dr Bekken Trio gjør det!