Johnny Cash

Johnny Cash - The Complete Mercury Recordings 1986-1991

Johnny Cash
The Complete Mercury Recordings 1986-1991
Mercury Records

Full score for innpakning og kvalitet

Denne boksen med 7 CDer eller 7 LPer inneholder samtlige album Johnny Cash spilte inn i sin periode hos Mercury Records. I tillegg inneholder den albumet "Class of 55" med Jerry Lee Lewis, Carl Perkins og Roy Orbison og ett album med strippede versjoner av "Classic, Hall of Fame" skiva som Cash opprinne­lig spilte inn for det tyske markedet med resirkulerte gamle hits. Senere ble den gitt ut i USA også. 
Da Cash kom til Mercury var han langt nede. Han var 54 år gammel, hadde levd minst to liv og var temmelig sliten. Han så også betydelig eldre ut enn de fleste av sine jevnaldrende. Selv om han offisielt ble nykter i 1967 og giftet seg med June Carter, så fortsatte både rusbruket og kvinnejakten i fullt monn. Terry Jennings skriver i sin bok om faren, Waylon, at Cash kom til ham på en fest hjemme hos Waylon rundt 1990 og viste han en pose med dop. "Du kan si til far din at jeg ikke har slutta med en dritt" gliste Johnny Cash og puttet posen i lommen. 
Cash gjorde fire ordentlige album i tillegg til "Class of 55" på Mercury. Utrolig nok var det Carl Perkins som stakk av med gullåta i det albumet. Hans "Birth of Rock'n'Roll" ga han et kjempe-boost og sørget for at han på ny ble booket på fasjonable spillesteder. 
Cash debuterte som soloartist hos Mercury med den prangende "Johnny Cash is Coming To Town". Med låter av Elvis Costello og Guy Clark ombord var det likevel "The Night Hank Williams came to town" som skulle bære skiva. Søt som den er så floppet den likevel. Dessverre hadde Cash valgt å ta med seg Jack Clement som produsent. Jack hadde vært hans venn helt fra SUN-­perioden, og det var nok for å ha et fast punkt i den nye tilværelsen at han gjorde dette valget. Sørgelig nok ble det slik også på tre av de påfølgende albumene. 
Jack Clement introduserte Johnny Cash for bakgrunnskor og dua-dua-dua-lyder på SUN med låter som "Ballad of a Teenage Queen". Han arrangerte også den langt mer vellykkede førsteinnspillingen av "Ring of Fire" i 1963. Marty Stuart spilte i Cash sitt band på starten av 80-tallet og var med på mange innspillinger med ham. Hans mantra var alltid at Cash måtte prøve å gå tilbake til en strippet sound som ville gi han mer styrke i sin enkelthet og få folk til å høre på den ekte Johnny Cash. 
Både det første albumet og det andre, "Water from the Wells of Home" er spekket med gjester. Særlig det sistnevnte. Her er alle fra Tom T Hall, Hank WIlliams JR, Paul McCartney og Everly Brothers og mange flere med. Det hjelper ikke så mye. Vi får servert en endeløs rekke duetter som ikke hører så godt sammen, selv om temaet nok er hjemlengsel. 
Bassisten Bob Moore produserte det tredje soloalbumet, Boom Chicka Boom, som naturligvis spiller på den velkjente lyden Cash laget på 50-tallet når det bare var han, Luther Perkins og Marshall Grant som spilte. På dette albumet er lyden strippet ned, men det ble ingen suksess. 
Til den fjerde og siste skiva er Jack Clement igjen i produksjonsstolen. Dette er trolig det beste albumet fra Mercury, men det solgte så dårlig at Cash på ny havnet uten kontrakt. Den bibelske "Goin' By The Book" burde vært en stor hit, men selv med en sterk video som promo så var det ingenting å hente.
Johnny Cash hadde nok på mange måter gitt opp hele karrieren sin på denne tiden. Han var som sagt langt fra frisk og han reiste rundt og spilte for stadig færre tilskuere. På Bærums Verk i Bærum spilte han vel for 300 mennesker i 1992. Det var på den tiden ikke helt uvanlig for ham, og det må ha vært deprimerende for en artist som hadde satt publikumsrekorder bare litt over 20 år tidligere. 
Likevel var det slik at noen trodde på ham. Produsenten Rick Rubin klarte å få ham i tale backstage en kveld, og deres sam­arbeid skulle skape en helt ny karriere for den utslitte superhelten. Men det er en helt annen historie.
Denne boksen skal ha full score for innpakning og kvalitet. Originalcovere og liner notes er gjengitt, og det er et stort hefte med som gir oss alle detaljer rundt innspillingene. Av helt nye innspillinger er det ikke stort å finne her, men de har samlet inn alle bonusspor som har vært mulig å finne i arkivene. Samarbeidet med U2, "The Wanderer" er her, og boksen føyer seg fint inn i rekken av utgivelser som gjør livet lettere for oss Cashfans.
Selv om disse innspillingene ikke solgte så voldsomt da de var nye, så betyr ikke det at de er dårlige. Cash synger for det meste veldig bra her, han hadde jo ikke fylt 60 år da kontrakten gikk ut, og det er mange bra låter som jeg setter stor pris på. Potensialet hans derimot, det ble ikke nådd i denne perioden.
Mine favorittlåter er "The Night Hank Williams Came to Town", "As Long as I Live", "That Old Wheel", "Sweeter Than the Flowers", "A Backstage Pass", ­"Family Bible", "Veteran's Day", "The Greatest Cowboy of them All", "I'm an Easy Rider", "The Mystery of Life", "Beans for Breakfast", "Goin' By the Book" og "The Wanderer".
En 4'er for innholdet og en 6'er for å eie det!