Freddy Iversen hedret på årets Sementblues

Ildsjelen Freddy Iversen ble hedret under årets Sementblues i Kjøpsvik, som var den tiende i rekken. Musikalske høydepunkter var det mange av, men størst begeistring hos publikum skapte nok Steve Harley og hans venner i Cockney Rebel. Bildet: Freddy Iversen (i midten) under utdelingen av prisen "Årets viking".

Freddy Iversen hedret på årets Sementblues
Freddy Iversen (i midten) under utdelingen av prisen "Årets viking"

Mannen med hitlåter som «Make Me Smile», «Sebastian», Mr. Soft», «Judy Teen» og litt senere med coverversjonen av Here Comes The Sun» fylte festivalteltet på torget i Kjøpsvik til randen i minuttene før han entret scenen. Fram til da hadde det vært noe glissent i teltet mens spennende band som Hurley & The Blue Dots og Crazy Hambones hadde underholdt fra den akustiske scenen. Det var tydelig at noe var i gjære da klokken passerte 20.30. Stadig flere trakk inn fra solstrålene utendørs og tok plass foran hovedscenen i teltet. Det var svært folksomt da 68-åringen fra England entret scenen presis klokken 21.00 til tonene fra «Here Comes The Sun». Lyden kunne vært bedre, ikke minst for de som satt på benkene litt bak i lokalet, men publikum på Sementblues lot seg rive med i en hemningsløs mimrefest. Bandet og hovedpersonen leverte, og det er liten tvil om at denne bookingen traff publikum perfekt på festivalen i det høye nord. Folk var svært fornøyd da Steve Harley og hans menn hadde gjort seg ferdig med sin konsert. (Bildene under).

Kat Riggins
Det var bare halvfullt i teltet da stafettpinnen gikk videre til Kat Riggins & The Blues Revival klokken 23.00. Vokalisten som ble født i Miami i 1980 hadde tatt turen nordover sammen med sitt nederlandske band. De hadde allerede presentert seg dagen i forveien med en flott konsert i Kjøpsvik kirke. I løpet av torsdagen og natten til fredag hadde de rukket å skaffe seg mange nye venner i nord. Derfor ble det topp stemning foran scenen også fredag kveld, der Riggins serverte en fin blanding av soul, blues og rock ispedd en porsjon gospel. Ekstra rørende ble det da bandet valgte å hedre avdøde Benne på de to siste låtene. Benne var en lokal skikkelse i Kjøpsvik som gikk bort så altfor tidlig på sin egen 42-årsdag, den 9. september 2018, da hjertet brått stoppet. Bassisten i bandet fremførte de to siste låtene på bassgitaren til Benne, en bass hovedpersonen hadde sikret seg en rekke flotte autografer fra tidligere gjester på Sementblues.
- En fantastisk hyllest til Benne, forsikret en rørt og samlet familie overfor Bluesnews etterpå.

Over: Kat Riggins. Under: Johnny Mastro & Mamas Boys.

Kvelden ble avsluttet på beste vis av Johnny Mastro & Mamas Boys, som hadde sin norgesdebut i Kjøpsvik denne kvelden. En stjernebooking av et band som har holdt det gående helt siden oppstarten i Los Angeles i 1996. Dessverre var det et glissent og slitent publikum som tok dem i mot, da de først entret scenen 00.45 natt til lørdag. De som holdt ut fikk nærkontakt med et forrykende band som spiller kraftig, tung, rufsete og energisk blues. Gitarist Smokehouse har utviklet et herlig samspill med frontfigur Johnny Mastro på munnspill og vokal. Sammen dundrer de løs og engasjerer publikum til å bli med inn i deres musikk. Det var dessverre bare de mest iherdige som fikk med seg denne perlen av en oppvisning, men de som holdt ut dro lykkelig ut i natten for å fortsette festen i sene og lyse nattetimer.

Prisutdeling
Lørdag var det tid for prisutdelinger i Kjøpsvik, først ved representanter fra Sparebanken Narvik, som har vært sponsor for festivalen. De overrakte en ærespris til Sementbluesens festivalsjef, Birgit Stenseng, for festivalens arbeid og engasjement i Kjøpsvik og for deres involvering av lag og foreninger som hjelper til under festivalen.

Festivalen mottok pris fra Sparebanken Narvik for sitt engasjement i nærmiljøet.

Årets viking
Prisen Årets viking ble gitt til Freddy Iversen, den avgåtte festivalsjefen som i år for første gang var gjest på festivalen han dro i gang for 17 år siden. Prisen blir delt ut til personer som har betydd noe spesielt for lokalsamfunnet i Kjøpsvik, det gjelder både innen politikken og alt frivillig arbeid. Men Freddy har ikke bare drevet med blues. Hans engasjement startet med fotball for 35 år siden, først som spiller og senere som trener både for ungdommen, A-laget og damelaget. Men det er engasjementet for Kjøpsvik bluesklubb og festivalen han er best kjent for, ikke bare her i Norge, men også Europa og resten av verden, der han har bidratt til å sette Kjøpsvik på blueskartet.

Bluesnews var på besøk på musikkrommet til Freddy, der han ofte sitter og leter etter nye artister, og leser seg opp på blues og blueshistorie. Han har en stor samling av CD-er, DVD-er og litteratur om blues. Freddy forteller at et av hans mål har vært å gi folk litt mer forståelse for de ulike sjangere innen bluesen. Derav denne ideen om å lage store banner med sentrale artister for hver sjanger. Disse henger rundt på veggene i festivalteltet, 15 i tallet til nå, men det kommer flere. På hver festival er det valgt et spesielt tema, og det bookes et tribute-band som skal hylle den valgte stilarten.
I tillegg til å ha vært festivalsjef, har Freddy også hatt et bookingfirma, noe som har resultert i at han har opparbeidet seg et stort kontaktnett ute i bluesverden. Det må også nevnes at han var med og startet Narvik bluesklubb, der han satt som leder de første seks månedene. Freddy er også den som står for booking til Codstockfestivalen i Henningsvær. Som vi forstår er Freddy en stor pådriver i det nord-norske bluesmiljøet.

Svenske Jump 4 Fun gjorde en tribute-konsert til New Orleans-legenden Fats Domino.

Tribute til Fats
Temaet for årets festival var Fats Domino, og bandet Jump 4 Fun gjorde en tribute-konsert til Fats. Italienske Egidio Juke Ingala leverte en bra konsert, til et ikke helt engasjert publikum i varmen. Om Johnny Mastro & Mamas Boys var den store positive overraskelsen og snakkisen på fredag, så var de like imponerende som backingband for Ghalia på lørdag. Ghalia, som er fra Brussel, har blitt kjent og lagt merke til også i USA og spilt på flere festivaler «over there». Ghalia er en tøff og rå artist som vi nok vil bli bedre kjent med etterhvert. I sin energiske sceneopptreden gikk hun ned på kne i sin trange kjole, hun hoppet ned fra scenen og klatret over rekkverket ut i salen og gikk over nesten alle bordene i salen mens hun sang, – til stor begeistring blant publikum.
The Troubled Three fra Sverige, et showband i rockabillystil, klarte å få liv i publikum, og dansegulvet fyltes opp selv om det begynte å bli sent på kvelden. Dette tøffe bandet har ikke spilt mange jobber Norge før, men de bør absolutt komme oftere. Her var det energi og fullt trøkk fra første tone.
Kroa hadde fulle hus på alle konserter, helt fra Reloaded startet på torsdag til Boogie Banausen slo an blant ungdommen på fredag og lørdag.

Sementbluesen ble en suksess også i år, sier en fornøyd festivalsjef Birgit Stenseng til Bluesnews da det hele er over. Spesielt fredag var det mye folk ute. Det rusfrie ungdomsarrangementet der Kjøpsvikungdommen sjøl hadde bestemt programmet, var en kjempesuksess med nesten 600 personer inne og stor stemning.
Det blir nok en ny festival i 2021, skal du se.

Ghalia er er tøff artist vi kommer til å høre mer fra
Ghalia er er tøff artist vi kommer til å høre mer fra