20-årsjubileum for Dark Season Blues
Konsertene på kveldstid var fordelt på tre steder, den lille, intime Karlsberger pub, Kulturhuset og Kroa. ”Huset” er solgt og bygges om, så det var ingen lørdagskonsert der i år. På dagtid ble det arrangert konserter på eksotiske steder som gruve 3, Polarriggen og det lokale bryggeriet.
Onsdag ble det arrangert et musikalsk vorspiel på den legendariske Kroa, med en jam ledet av Bård Ose og Jostein Forsberg. Herrene er begge medlem av tributebandet Spoonful of Stones, og startet derfor jammen med en Stones-låt. Kroa var stuvene full av festivalgjester som hadde ankommet Svalbard tidlig, og var sultne på live musikk.
Torsdag klokka 17 ble den offisielle åpningen av festivalen avholdt i høytidlige former på byens kulturhus. Åpningen ble ledet av Jostein Forsberg, som geleidet artister og gjester gjennom programmet. Det var musikalske innslag og korte intervjuer med noen av festivalartistene.
I dagene før festivalen holdt Bill Troiani og Håkon Høye blues-skole for lokale ungdommer. De fikk lære å spille blues, og øvde mye på samspill og fremføring. Vi fikk en smakebit under åpningen, og ble imponert over hva de hadde lært. Kanskje opptrer de også på festivalen om noen år?
Det bor over 400 barn og ungdom i Longyearbyen, og fredag formiddag fikk den yngre garde sin dose med blues. Først var det konsert for byens tre barnehager, samt 1. og 2. klasse som fikk høre The Jelly Roll Men på Kulturhuset, før Lisa Lystam Family Band spilte for de større elevene.
Årets artister kom både fra utlandet og fastlandet.
Blant de utenlandske gjestene var John Németh , Selwyn Birchwood, Back Track Blues Band og Andrew Duncanson & the Blues Deacons fra USA, Kyla Brox fra UK, Lisa Lystam Familiy Band fra Sverige og den spanske duoen Sweet Martha & Johnny Bigstone.
Fra Norge stilte Knut Reiersrud, Junipher Greene, Billy T Band, JT Lauritsen & The Buckshot Hunters, Paal Flaata, The Jelly Roll Men, Tommy Kristiansen & Dalegaarden Blues Company, Jonas Brekke og lokale JG Hansen.
Øyvind Rønning holdt sine ”bluesbad”, live intervjuer med Junipher Greene og Paal Flaata/Gøran Grini.
Over: The Jelly Roll Men med Knut Reiersrud. Under: Junipher Greene etter deres aller siste konsert med bandet. (Foto: Nina Hanssen).
På Kulturhuset Lørdag kveld spilte Junipher Greene sin aller siste konsert. Bandet startet i 1965 som et bluesband, men beveget seg etter hvert musikalsk mot progrock. Deres debutalbum, Friendship, kom i 1971, og var det første norske dobbeltalbumet som ble utgitt. I 2007 ble albumet kåret til tidenes norske rockealbum. Bandet spilte mange av låtene fra Friendship-albumet, og det var stor stemning med høy mimrefaktor.
Filmen Orions Belte kom i 1985, og historien utspilte seg på Svalbard. Musikken til filmen ble skrevet av Bent Åserud og Geir Bøhren fra Junipher Greene, og det vakre ”Svalbardtema” har alle over en viss alder hørt. Som en ekstra godbit fremførte bandet denne låten live på Svalbard, for aller første gang. Vakker og mektig musikk som trollbandt publikum.
Dette ble en konsert for historiebøkene!
Kirkekonsert med Paal Flaata og band. (Foto: Nina Hanssen).
Tradisjonen tro avsluttes festivalen på Svalbard søndag, først med kirkekonsert, og så med jam. Årets artist i kirken var Paal Flaata, som hadde samlet et flott band. Paal er en formidler av rang, en dyktig sanger og entertainer som rører sitt publikum dypt. Storveis!
På Kroa startet jammen klokka 21, og både de musikerne som var igjen, samt lokale musikere bidro til en utsolgt og svingende jam.
Vi gratulerer Dark Season Blues med nok en vel gjennomført festival, og med deres jubileum. Festivalleder Espen Helgesen lovet sågar at det skal bli festival også neste år. Gry Sneltvedt har vært med å arrangere festivalen i 20 år, de siste årene som bookingsjef. Hun flytter nå fra Svalbard, og ble takket for innsatsen gjennom de eventyrlige 20 årene.
Les mer om festivalen i neste nummer av Bluesnews.