Notodden Blues Festival hedret journalisten Robert Sætervik
For 35. gang kunne bluesbyen i Telemark ønske velkommen til bluesfest. Flere konserter var allerede avholdt da den offisielle åpningen fant sted i Hovigs Hangar torsdag kveld, ledet av festivalsjef Jostein Forsberg og radiomann og journalist Bård Ose. De lokale Damer i Blues feirer 20-årsjubileum i år og var første musikalske innslag på scena foran en ganske fullsatt hangar. Vi fikk høre gospellåten Be Ready When He Comes, en låt som er å finne på det nye albumet som blir lansert på festivalen. Rita Engedalen og Margit Bakken hadde for anledningen med seg den yngre sangerinna Thea Paulsberg som gjest.
Gry Fuglestveit, ordfører i Notodden. ønsket publikum velkommen på vegne av byen. Hun roste festivalen og alle de frivillige som sørget for at byen har Europas – ja kanskje verdens – beste bluesfestival. Hun benyttet også anledningen til å ta en selfie fra scena med publikum bak seg, – i tilfelle hun ikke skulle ble gjenvalgt og få anledningen igjen, som hun sa.
Det var mye fokus på den nye generasjonen musikere under åpningsshowet. Elever fra Little Steven's Blues School kom på scena, anført av Otto Junior og med to sangere og blåserrekke i besetningen. Senere fikk vi også høre det unge Notoddenbandet Blue Energy.
Musikere fra Little Steven's Blues School. (Foto: Rune Endal).
Næringsminister Jan Christian Vestre var invitert til å foreta den offisielle åpningen, noe han kunne fortelle at han var svært glad for å kunne gjøre. Også han var raus med superlativene og omtalte festivalen som verdens beste bluesfestival. Som næringsminister var det ikke overraskende at han også fokuserte på næringsvirksomheten i byen. Han mente at det både er en stor musikkbegivenhet og næringsbegivenhet.
- Kultur er også næring, sa han. - Festivalen hadde ikke vært mulig hvis det ikke var for det fantastiske næringslivet og står på med å bygge, som driver barer og restauranter, som sørger for at man får lys og lyd, som sørger for at vi får øl, at det rigges, kjøres og leveres. De vasker og passer på oss. Dette er næringsliv alt sammen, folkens! Jeg synes vi skal takke alle dem som står på for at denne festivalen skal bli en realitet. Det er også fire hundre frivillige som står på for festivalen, og disse må vi takke så høyt vi kan.
Vestre minnet også folk om byens historie:
- Dere husker kanskje at i 1988 ble hjørnesteinsbedriftene Tinfos jernverk og Norsk Hydro lagt ned. Vi står nå midt i norsk industrihistorie og ser hva som er mulig å få til om man omstiller seg og ser framover.
Utdeling av bluesprisen er alltid et av høydepunktene under åpningen. Årets pris gikk til en person som Bård Ose så treffende omtalte som "en rockestjerne på radio som aldri fremhevet seg selv, men lot artistene og musikken skinne. En som aldri ble gammel, som var ung hele livet".
Bluesprisen gikk til musikkjournalisten Robert Sætervik som gikk bort i juni, bare 62 år gammel. Robert har i mange år hatt stor betydning for blues og roots-musikk i Norge. Han har i mange år vært fast konferansier under Notodden Blues Festival.
I kriteriene for tildelingen ble det bl.a. sagt:
- Årets bluespris går til en person som gjennom sitt yrke og lidenskapelige forhold til musikk har betydd enormt mye for utallige norske artister og arrangører. Hans vennlighet og smittende entusiasme har fått store ting til å skje og gitt nye talenter kjærkommen oppmerksomhet. Han har vært en gjennomseriøs musikkjournalist med stor betydning for utrolig mange. Hans kjærlighet for det norske bluesmiljøet var tydelig, han framsnakket musikkformen og festivalene i sine programmer på riksdekkende radio og var viktig konferansier for mange norske bluesfestivaler. Han kom til Notodden Blues Festival første gang i 1998 som musikkjournalist. Siden 2007 har han vært fast konferansier.
Det ble noen svært rørende minutter i hangaren da sønnen Håkon Sætervik mottok prisen på vegne av faren.
– Pappa var en ydmyk mann og skrøt aldri av selv, men akkurat denne prisen tror jeg han hadde blitt veldig glad for. Notodden og bluesfestivalen hadde en helt spesiell plass i hjertet hans, sa han.
Videre i showet fikk vi høre to låter med JT Lauritsen & The Buckshot Hunters, deriblant I'd Rather Go Blind med amerikanske Mike Farris på sjelfull vokal. Lauritsens band var backingband for Farris på festivalen. Mike Farris var også den som innledet årets festival med konsert i Heddal stavkirke på onsdag.
Over: Mike Farris med Buckshot Hunters på åpningskonserten. Under: Odin Landbakk. (Foto: Rune Endal).
I anledning 35-årsjubileet overrakte Bitten Svendsen en gave på vegne av alle medlemmene i Norsk Bluesunion.
Vi fikk flere innslag med unge musikere. Først fikk vi høre låten Hold on I'm Coming med et band bestående av 14 unge musikere i alderen 17 til 22 år fra seminaret. Deretter bandet som vant Union Bluescup i fjor, anført av den talentfulle gitaristen Odin Landbakk.
Åpningsshowet ble avsluttet med en låt fra det amerikanske soulbandet The Anthony Paule Soul Orchestra med sangerinna Terrie Odabi, som også spilte full konsert i hangaren kl. 20.15. Etter soulbandet kom Mike Farris backet av Buckshot Hunters før Bernhoft gikk på scena med sitt 6-mannsband et kvarter før midnatt. Det var bra med folk i den store hangaren på alle de tre kveldskonsertene torsdag.
Festivalen på Notodden forsetter til søndag. Blant høydepunktene fredag er Ledfoot, Canned Heat, Amund Maarud & Jace Everett, Bobby Rush og Supersonic Blues Machine med solistene Ana Popovic, Joe Louis Walker og King Solomon Hicks. På lørdag kan man bl.a. høre Roy Rogers, Amund Maarud & Knut Hem, Andrew Strong Band, Vanessa Collier, The Cinelli Brothers, The Waterboys og Beth Hart.
Festivalen avrundes med Jonas Fjeld og hans band i hangaren søndag kl. 12.00.