Ny suksess for Skjærgårdsblues
Det er tiende gang det arrangeres Skjærgårdsblues på Smøla i regi av bluesklubben. I 2012, da Skjærgårdsblues tok et års pause, arrangerte venner i bluesmiljøet festivalen Blues i havgapet. Neste år vil 10-årsjubileet finne sted.
I fjor utvidet festivalen ved å starte torsdag og dette ble gjentatt i år. Overraskende mange møtte opp allerede på første dag. Lisa Lystam Family Band dro festivalen i gang på Havkroa kl 17.00, og de fremmøtte satte stor pris på de svenske kometene som leverte en kjempekonsert. På denne konserten spilte de mer neddempet og akustisk enn de gjorde fredag kveld på Brenneriet.
Torsdagen ble rundet av med jam session fra kl 21.00 på Havkroa, som på sedvanlig vis ble flott ledet av Syver Srøbka. Mange musikere var møtt fram og mange konstellasjoner fikk prøve seg.
Siden forrige festival har lokalsamfunnet mistet en av sine mest sentrale personligheter, både for bluesen og for samfunnet for øvrig. Anton Kristiansen, som gikk bort i desember 2018, ble hedret med en minnekonsert fredag utenfor Olsennauset, der Ronny Aagren spilte. Planen var at Ronny kun skulle ha med sin tangentmann Alexander Johnsen, men det endte med at hele bandet stilte opp. Det ble en gripende stund for alle fremmøtte.
Ronnie Aagren og bandet på minnekonserten for Anton Kristiansen.
Mer lystig ble det kl 17.00 da Mats Nerli holdt solokonsert på Havkroa. Mats Nerli i trubadurformat skiller seg fra bandet hans, Nerli There, som er et americanaband med tekster stort sett på engelsk. Det var stappfullt, og hans sjølskrevne låter på dialekt høstet stor applaus og tidvis latterkrampe blant de fremmøtte, selv om låtene skiftet mellom både skjemt og alvor. Været slo til igjen og konserten ble holdt utendørs.
Tora med Kåre Amundsen og Trond Hansen.
Fredagkvelden startet kl 21.30 på Brenneriet med Lisa Lystam Family Band, og Lisa giret opp et par hakk fra ettermiddagskonserten dagen før og skapte stor stemning. Kvelden ble avsluttet med Tora Dahle Aagård, erstatningen for GB Blues Express som hadde meldt forfall. Tora ble backet av Kåre «Lefty» Amundsen og Trond «Boogieman» Hansen, rytmeseksjonen fra GB Blues Express. Ingen som hørte konserten kunne ane at dette var første gang de hadde spilt sammen. Alle tre imponerte stort. Det ble en het kveld for publikum i andre etasje på Brenneriet, selv om vaktene luftet så godt de kunne.
Lørdag startet med jam ved Havkroa, og som i fjor var denne flyttet utendørs. Mange gode musikere og vokalister fikk prøve seg, og det var fullt blant publikum nedenfor scenen ved Havkroa. Denne utendørsjammen funker godt, men avstanden mellom scenen og publikum som satt nede ved Havkroa kan nok bli litt i største laget.
På Skjærgårdsbluesen har det blitt en tradisjon med grillparty i Dalaosen. Under ledelse av Øyvind Grøvdal var det grilling av hvalkjøtt på fredag, og til lørdagen hadde gjengen fått tak i en gris på 64 kilo. Grillingen startet allerede natt til lørdag kl 03.00, og grisen var ferdig til klokka 19.30 lørdag kveld. Over 170 stykker fikk spise gris med forskjellige salater, dressinger og diverse tilbehør på det store spleiselaget. Det var musikalsk underholdning ved Mats Nerli samt et flott innslag fra lokale Tormod Antonsen med Tonny Iversen på gitar. Denne seansen er blitt et høydepunkt som Skjærgårdsblues er alene om, og som skaper nærhet mellom musikere og publikum på en fin måte. (Bildene under).
Lørdag kveld var det igjen klart for to band på Brenneriet. Nordaustråkk Bluesband startet ballet kl 21.30. Dette er et lokalt band fra Smøla, Tustna og Kristiansund som er relativt nystartet, selv om musikerne på ingen måte er nykommere. Svenske Gøsta Lindh, festivalsjef Anker Møllerop, Liddvar Hannasvik og Svein Klepp er faste medlemmer, og som gjester hadde de med Ola Ulvund, Roger Aure og Sven Bernt Ellingsæter. Bandnavnet er ikke ukjent for folk fra nordvestlandet som har opplevd mang en «nordaustrokk». På programmet stod svensk blues blandet med litt av hvert fra en god del år tilbake i tid.
Ronny Aagren & His Blues Gumbo fikk æren av å avslutte festivalen. De var nok litt ukjente for den jevne festivaldeltaker før festivalen, men tok publikum med storm og fikk ikke forlate scenen før publikum hadde fått flere ekstranumre. Også denne kvelden ble det en het aften på Brenneriet i en kombinasjon av god musikk og et knallvær på holmen.
Det var en godt fornøyd festivalsjef Anker Møllerop vi snakket med i etterkant av festivalen. Han var fornøyd med gjennomføringen, men spesielt publikumsbesøket på fredag overgikk forventingene. En stor takk til Anker, jamsjef Syver Srøbka og resten av gjengen for en flott gjennomført festival og god booking.
Har du ikke vært på Skjærgårdsbluesen ennå, så pass på og bestill i tide neste år. Overnattingskapasiteten har økt fra i fjor, spesielt etter at en bobilcamp ble etablert, men man bør likevel ikke nøle. Neste år er det 10-årsjubileum og dato er bestemt. Hold av 23.-25. juli 2020!