Jæren Bluesklubb feiret 10 år

Helga 9. og 10. februar feiret Jæren Bluesklubb tiårsjubileum på Hotell Jæren på Bryne. Det ble en vellykket feiring der hotellet leverte lokaler, god mat og drikke til 200 mann uten problemer. Grunnleggeren av klubben, Bente Bårseth, var konferansier. Publikum kom fra hele landet, og både lokale og tilreisende var strålende fornøyd, det samme var artistene. 

Jæren Bluesklubb feiret 10 år
Publikum satte stor pris på danske Mike Andersen.

De første fem årene holdt Jæren Bluesklubb til i 18. etasje på Høghuset og kunne smykke seg med tittelen «Norges høyeste bluesklubb», men nå er Hotell Jæren fast tilholdssted den første torsdagen i hver måned. 

Helga startet fredag med to band på scena. Først ute var det erfarne danske bandet Trouble Cats som har holdt på i 35 år. De traff sitt norske publikum med både humor, takt og tone, så det ble en "superdejlig" start på jubileet. Henrik Hansen stod for en vakker og munter tone både i og mellom sangene, og sauset vakkert inn låtene med blåtoner fra munnspillet sitt. Martin Blom bidro og med flott sang og friske imponerende gitarsoloer. Den stødige og funky bassen sto Morten Brauner for, mens prisen for tidenes muntreste trommeslager må gå til vidunderlige Henrik Thorsen. De trøblete kattene sang fint sammen også! Topp stemning, et besøk av disse dyktige "drenge" anbefales til alle i landet!

Over: Danske Trouble Cats. Under: Vidar Busk.

Mister Busk imponerte
Så kom trekkplasteret Vidar Busk and His True Believers, og da måtte selv de beste gitarister bite i seg at de ikke rakk Mister Busk opp til knærne engang i dyktighet på gitaren. Bamblingen leverte som sedvanlig, og med seg hadde han sitt originale 90-tallskobbel av superdyktige musikere, de samme som var med ham på debutalbumet i 1997 og da han ble kåret til årets Spellemann. Særlig pianisten Johnny «Guitar» Augland imponerte med lange og saftige soloer som fikk det til å rykke godt i føttene. Flotte og vare soloer fikk vi også fra munnspillet til Arne Fjeld Rasmussen. Vår alles gode redaktør (i Bluesnews), den dønn stabile bassist Rune Endal (ex. Vazelina Bilopphøggers) rammet låtene mesterlig inn og glitret med sitt evige smil rett bak superstjernen, godt hjulpet av trommis Martin Windstad.

Lørdagen fikk noen av oss nyte samtidsutstillingen «G-sanning tvil» i gamle Jæren Meieri som holdt åpent kun til ære for oss, takk Bryne Kunstforening for det! Se https://www.brynekunstforening.no/2024/g-sanningtvil

Eric Slim Zahl og Bart Szopinski. (Foto: Ole Christian Wold Haavik.)

Eric Slim Zahl
Kvelden startet med en vorspielkonsert der selveste Eric Slim Zahl med keyboardisten Bart Szopinski leverte blues i en time til stående applaus fra et engasjert publikum. Denne duoen kjenner vi fra blant annet Nyttårsbluesen, og ikke minst huskes Eric fra å ha vunnet den europeiske blueskonkurransen i 2016 (European Blues Challenge). Etter det ble han rikskjendis og verdenskjent i miljøet.

Ordfører Andreas Vollsund (til v.) i Time kommune overrakte gave til klubbens Bente Bårseth og Kjetil Bårseth.

Videre på lørdag fikk vi den mer offisielle delen av programmet med spesielt inviterte gjester. Både Andreas Vollsund, ordføreren i Time kommune, og representanter fra Norsk Bluesunion, Sandnes Bluesklubb og Stavanger Bluesklubb holdt taler fylt av mange godord til 10-åringen. Klubben fikk pengegave fra kommunen, Big Mama Thornton-plakett fra Norsk Bluesunion, Sandnes-gauk fra Sandnes Bluesklubb med hilsenen «en i styret må jamme på denne på neste konsert», og en stilig glasspokal fra Stavanger Blues Club. Mette og Else fra hotelledelsen holdt også tale og takket for et fint og unikt samarbeid gjennom 10 år.

Så kom Suzie!
Sister Suzie fra England lot bandet spille en låt før hun kom inn. Så entret hun scena, og alle kjever falt ned i beundring over hvor fri og sprudlende hun var. En bladgrønn fantastisk flott paljettkjole hadde hun, men det er hennes personlighet som får all verdens smerte, gruff og vanskeligheter til å forsvinne på et millisekund. Da hun så satte frem sitt vestre bein og proklamerte «I love this dress cause I just need to shave one leg» - da knakk salen sammen i latter!
Med sterk og klokkerein stemme gjorde hun så visst ingen av sine gamle helter til skamme da hun sang klassikere blandet med sine egne nydelige låter. Da en streng på gitaren til Matt Jackson røk, sang hun en vakker gospellåt akustisk mens gitaristen fikset ny streng. Vi fikk videre være med på en verdenspremiere da hun akkompagnerte seg selv på gitar og sang en vakker låt om egne utfordringer i livet (bildet over). Etter en låt uten Suzie på scena kom hun tilbake i en vakker rød kjole. Sister Suzie har et arsenal av låter på lager, og vi kunne sikkert hørt på henne i dagevis hadde det ikke vært for at et nytt band skulle på scenen.

Etter Suzie kom nemlig Mike Andersen og hans band. De spilte blues og andre stilarter helt perfekt, og med en innlevelse som påførte tilhørerne høneskinn ut i lilletåa. Mike er et av Danmarks mest kjente soul/blues-navn, og en av de mest travle musikerne i landet, så å få ham til å avslutte lørdagen og jubileet var stort! Martin "Jærlyd" Våland ble også nevnt av alle artistene. Han har vært med oss siden starten, og vi er kjempeglade for å ha han med oss! 

Alle 200 i publikum koste seg i to dager på Hotel Jæren, og noen begynte til og med å snakke om neste jubileum, da dette var så kjekt.

Miss Suzie og bandet leverte et flott show.
Miss Suzie og bandet leverte et flott show.