Havila bluescruise - vårens vakreste eventyr

I et samarbeid mellom Havila kystruten, Boreal og ThrillOut ble det for første gang arrangert bluescruise langs nesten hele vår langstrakte kyst. Turen til Kirkenes startet i Bergen 10. april og var tilbake i Bergen 21. april. Det var en spent gjeng med musikere og publikum som "mønstret på" Havila Pollux uten å vite helt hva de gikk til. Spennende var det også for arrangørene og alle som til daglig jobber ombord i båten. Men for en opplevelse det ble!

Havila bluescruise - vårens vakreste eventyr
Båtens "husband", Martin Windstad, Bill Troiani, Joakim Tinderholt, Kid Andersen, Arne Rasmussen og Håkon Høye.

Nordover seilte vi til blå toner gjennom tåke, regn, snø og til tider urolig sjø, men det la ingen demper på den gode stemningen ombord. For selv om været ikke var helt topp, var det likevel flott å kunne følge med på små og større steder og byer underveis. Polarsirkelen ble passert med dåpsseremoni for de som orket isvann nedover nakken, mens andre foretrakk et mer behagelig møte med vann i et av de to oppvarmede jacuzziene på akterdekk. Men det ble også mulighet til utflukter, som i sur vind og snø der de tøffeste dro til Nordkapp, mens andre koste seg ombord. Underveis fikk noen heldige også omvisning på broa og i maskinen, og fikk se hvordan den miljøvennlige båten fungerer.

På Nordkapp. (Foto: Merete Eide). Under i Trollfjorden. (Foto: Tor Egil Ellingsen).

Sørover viste værgudene seg fra sin beste side med sol og stort sett rolig sjø, hvor seilasen gikk gjennom storslått natur som til tider nesten tok pusten fra en. Det var mange høydepunkter underveis der særlig Trollfjorden i Nordland, som en ikke kan seile inn i på denne tiden av året, står som en euforisk opplevelse. Som en gest ble akterenden av Pollux lagt inn mot vakre Trollfjorden, mens blåfrosne bluesmusikere på taket på akterdekk viste at de kunne spille mer enn blues da de gjorde versjoner av Morgenstemning og Dovregubbens Hall av Edvard Grieg. Mer nasjonalromantisk enn dette kan det umulig bli! Et magisk øyeblikk som kjentes helt inn i ryggmargen og brakte frem tårer hos mange.

God stemning på scena med Kid og damene. (Foto: Merete Eide).

Det ble holdt opptil fire konserter per dag ombord, med ulike frontfigurer stødig kompet av Muddy Waters Club All Stars Band. Alle i bandet gjorde mange konserter, men Bill Troiani tok pokalen med 39 konserter. Ved havnene i Ålesund, Tromsø og Brønnøysund var det også mulig for publikum å komme ombord for å oppleve konsert. I tillegg til konsertene ble det også arrangert jam, der både publikum og crew stilte opp.
Gjester fra flere norske bluesklubber, gamle og nye bekjentskaper fra inn og utland, et fantastisk
imøtekommende mannskap og crew, nydelig mat og service samt opplagte og lekne musikere gjorde turen til en uforglemmelig opplevelse. Det innrømmes dog at det etter 11 dager på sjøen tok lang tid å «lande» – selv for en sjøvant møring – og å gå støtt.

Ifølge Tor Ellingsen i ThrillOut er utsiktene for et nytt cruise gode. Og var du ikke med denne gangen, anbefales du å bli med neste gang på denne fantastiske eventyrreisen gjennom blått hav og blå fjell, akkompagnert av blå toner.

Mer om musikken, opplevelsene, maten, folkene og stemningen – samt hybridbåten Havila Pollux – kan du lese i juninummeret av Bluesnews.

Trollfjorden.
Trollfjorden.