Suksess for Fjordblues 2022

Fjæra Bluesklubb på Sandane i Nordfjord står for en av de beste bluesfestivalene i landet. Festivalen med navnet Fjordblues har gått av stabelen som et høstarrangement hvert år siden 1998. Sta som en nordfjordhest gjennomførte festivalen løpet også under pandemien, og årets festival 20.- 22. oktober sto i 25-årsjubileets tegn.

Suksess for Fjordblues 2022
Gjenforening for 90-tallsbesetningen av Good Time Charlie med Arle Hjelmeland, Johnny Augland, Per Fredriksen, Leif Korsnes og Steinar Karlsen.

I tillegg til fredagen og lørdagens tettpakkede festivalkvelder på Gloppen Hotell, var det gratiskonserter på dagtid i Trivselshagen kulturhus for elever på barnetrinnet, ungdomsskolen og videregående. Torsdag spilte Jesper Lindell Band og fredag formiddag var Soft City og Damer i Blues i aksjon. 

Artister på årets Fjordblues: Damer i Blues og Jesper Lindell Band. Under: Jesper Lindell Band var et av høydepunktene på festivalen. (Foto: Trond Johnsen).

Et minutts gange fra Gloppen Hotell ligger kafeen Lauget på hjørnet av Heradsplassen der det var gratisarrangement på lørdag. Halvor (Nesbakk) og Iver (Senneset) fra det unge Bremanger-bandet Silo som vant Union Bluescup i 2016, spilte på Lauget fredag ettermiddag og Heradsplassen i det praktfulle høstværet på lørdagen. De kvitterte med en nydelig akustisk versjon av Lowell George-klassikeren «Willin’». Før Halvor og Iver hadde flere utøvere fra ungdomsskolen vært oppe på scenen foran heradshuset og demonstrert et musikalsk mangfold i pakt med festivalens profil.

Elever som har gått på musikklinja på Firda Videregående Skole i Sandane har i mange år satt sitt preg på bluesmiljøet på vestlandet. Petter Torheim, gitarist i det kritikerroste bergensbaserte sørstatsrockbandet Years After, er en av dem som har gått på musikklinja. De spilte i underetasjen («Kjellaren») på Gloppen Hotell på lørdag samtidig med at Good Time Charlie spilte i 1. etasje («Toppfoss») med den gjenforente besetningen fra bandets debut-LP fra 1995, Coming Down With the Blues. I tillegg til originalbesetningen var også Steinar Karlsen med, gitarist med bandet på 2000-tallet. Karlsen gikk også sin tid på musikklinja på Firda vgs. Good Time Charlie feirer for øvrig 40-årsjubileum og debut-LPen skulle hatt 25-årsjubileum i 2020, men pandemien satte jubileumsplanene på vent, slik at konserten på Fjordblues ble deres jubileum. Good Time Charlie er lokale favoritter og er en del av historien til Fjordblues. Den øredøvende responsen med stående applaus fra et publikum som fikk både «Davy Crockett» og «Little Girl» («En liten pike i lave sko») var fullt fortjent!

Helt kort skal det også nevnes at Union Bluescup-vinnerne 2021, Soft City, trollbandt publikum i «Kjellaren» på lørdag med sin Meters-inspirerte funk. Den  sørafrikanske gitaristen Dan Patlansky holder arven etter Hendrix- og Stevie Ray Vaughan i hevd på en strålende måte. Fredagens konsert med Damer i Blues viser at Engedalen og Bakken bare blir bedre og bedre, og den tidligere rockestjernen Mike Farris har gjenoppstått som en av de beste blåøyde soulsangerne i bransjen. Og helt til slutt: Festivalens store snakkis ble den svenske americana-kometen Jesper Lindells konsert på fredag med bonuskonsert på lørdag med The Band Tribute, der Iver og Halvor fra Silo var med på sang og gitar.

Amerikanske Mike Farris ble backet av norske Buckshot Hunters. (Foto: Trond Johnsen).

Leif Egil Verpeide og Hans Andenæs i festivalledelsen var svært fornøyde under den foreløpige oppsummeringen på søndagen. Det var masse publikum både fredag og lørdag og et høyt musikalsk nivå.

Les mer om festivalen i neste nummer av Bluesnews.

Fornøyde arrangører på Sandane, Hans Andenæs og Leif Egil Verpeide.
Fornøyde arrangører på Sandane, Hans Andenæs og Leif Egil Verpeide.