Robert Finley til Blues Heaven

11.-12. november er Arena Nord i Frederikshavn igjen vertskap for Blues Heaven, en av Europas største bluesfestivaler. Programmet for festivalen ble annonsert i februar og mai. Blant navnene var det amerikanske bandet The Love Light Orchestra, Bobby «Blue» Bland-inspirert soulblues som mange gledet seg til å høre. Nå har imidlertid The Love Light Orchestra blitt tvunget til å avlyse, men som en god erstatter kommer blues- og soulsangeren Robert Finley.

Robert Finley til Blues Heaven
Robert Finley kommer til Blues Heaven i Frederikshavn

Årsaken til avlysningen er at frontfiguren i The Love Light Orchestra, sangeren og munnspillspilleren John Németh, i mai gjennomgikk en omfattende operasjon for å fjerne en svulst i underkjeven. Ifølge Németh viste svulsten seg heldigvis å være godartet, men den hadde likevel spredt seg til store deler av bein og vev. Dermed innebar prosedyren for å få fjernet svulsten blant annet at de fleste tennene i John Némeths undermunn måtte fjernes. En avansert restitusjonsprosess som innebærer bruk av stamceller fra Németh selv, ga John Németh håp om å kunne helbrede nok til å synge og spille igjen.
Faktisk har John Németh nylig gitt ut soloalbumet May Be The Last Time. Men albumet ble spilt inn før operasjonen, og som den litt pessimistiske tittelen avslører, er utsiktene for John Némeths musikalske fremtid svake. Etter eget utsagn rehabiliterer han kjeven og øver til og med på munnspill, men uansett er perspektivene så langsiktige at en opptreden på Blues Heaven i november er uaktuelt.

På det innholdsrike programmet for festivalen den andre helga av november finner vi blant annet Sugaray Rayford, Ana Popovic, Eric Bibb, Roy Rogers, Chris Cain, Paul Lamb & The King Snakes, Carolyn Wonderland, Anthony Geraci & Boston Allstars, RJ Mischo feat. Alex Schultz & Frank Goldwasser og Alabama Mike.

Sugaray Rayford (over) og Ana Popovic kommer til Blues Heaven i november.

Et scoop
Som erstatning for John Némeths band har Blues Heaven booket den 68 år gamle blues- og soulsangeren Robert Finley, og det må sies å være litt av et scoop.
Robert Finley vokste opp i den lille byen Bernice i den amerikanske delstaten Louisiana, hvor han jobbet på bomullsmarkene fra ung alder. Han kjøpte sin første gitar som 11-åring og ble inspirert av gospelgruppene som opptrådte i området, men snek seg også til å høre på «djevelens musikk» når det ble spilt blues eller rock & roll på radio.

Finley vervet seg til hæren som helikoptermekaniker, men ble snart involvert i hærens orkester som gitarist og bandleder, noe som ga ham muligheten til å turnere i Europa. Da han kom hjem fortsatte Robert Finley med musikk, og spilte blant annet på gata med Robert Finley & The Gospel Sisters. Samtidig jobbet han som tømrer, men måtte avslutte den karrieren da synet ble så svekket av grønn stær at han ikke kunne jobbe.

På gata
Støtteorganisasjonen Music Maker Relief Foundation oppdaget Robert Finley i 2015 mens han spilte på gata i Arkansas. Stiftelsen er en ideell virksomhet som har som formål å bevare de musikalske tradisjonene i Sørstatene og støtte trengende musikere økonomisk og kommersielt. Music Maker har blant annet gitt ut plater med Etta Baker, Jerry McCain og Carolina Chocolate Drops, og med hjelp fra stiftelsen kunne Robert Finley reise på turné og signere kontrakt med plateselskapet Big Legal Mess Records.
De ga ut debutalbumet hans Age Don't Mean a Thing i 2016, spilt inn med Jimbo Mathus og The Bo-Keys og med fokus på den soul-orienterte delen av Robert Finleys repertoar. Albumet ble godt mottatt av kritikere og publikum, og vakte også oppmerksomheten til musiker og produsent Dan Auerbach fra det bluesinspirerte garasjerockbandet The Black Keys.
Auerbach vervet Robert Finley til å synge på en EP som ble "lydsporet" til tegneserien Murder ballads av Gabe Soria. De spilte blant annet folkemelodien «In the pines», som ble kjent vidt og bredt gjennom Nirvanas tolkning av «Where did you sleep last night» på 1990-tallet.

Samarbeidet med Dan Auerbach fortsatte på Robert Finleys to neste albumutgivelser, Goin' platinum! fra 2017 og fjorårets selvbiografiske Sharecropper’s Son. Begge ble produsert av Auerbach og kombinerte Robert Finleys soul og blues med Dan Auerbachs rå produksjonsmetoder, som også har satt sitt preg på plater med andre blues- og rootsorienterte artister som Bombino, Leo "Bud" Welch, Yola, Jimmy "Duck " Holmes, Marcus King, Tony Joe White og nå senest Hank Williams Jr.

Innimellom innspillinger og turneer med Dan Auerbach fant Robert Finley også tid til å delta i TV-programserien America's got talent. Her kom Robert Finley til semifinalen.

Eneste opptreden i Skandinavia
Nå kommer Robert Finley til Blues Heaven i Frederikshavn 12. november, og det blir sangerens eneste opptreden i Skandinavia i 2022. Hvis du vil benytte anledningen til å se Robert Finley – og massevis av andre internasjonale toppnavn – på dansk jord finner du informasjon om billettsalg med mer på Blues Heavens hjemmeside her: https://bluesheaven.dk