Reisebrev

New York - Memphis - Mississippi

.

Billedbrev fra USA 22. mai – 5. juni 2008

Fra New York via Memphis til Mississippi

 

Tekst og foto: Merete Eide

 

Første stopp på reisen var New York og BillyT Band sine konserter i verdensmetropolen. Bill Troiani vokste opp i bydelen Queens, så for ham var dette å spille på hjemmebane. Bills søster Betsy, som bor på Staten Island,  åpnet hjemmet sitt for den norske delegasjonen som i alt telte sju personer. BillyT Band ble godt mottatt av publikum, og gamle kjenninger av bandet, som Bill Sims, dukket opp for å gjøre «sit in». Det var ikke med lite stolthet vi i den norske delegasjonen kunne konstatere at gutta ble ønsket velkommen tilbake på alle spillestedene.

bilde1.jpg
Billy T Band med Brooklyn Bridge og Manhatten i bakgrunnen. Fra v. Ian Fredrik Johannessen, Alexander Pettersen, Bill Troiani og Håkon Høye.

 


Les Paul møtte fansen

Etter å ha levert en strålende konsert på Iridium Jazz Club, stilte 94-årige Les Paul opp for fansen; både for autografer og bilder. Les Paul har holdt konserter på Iridium i over 20 år, og sa at han ville fortsette med dette til han «måtte bæres av scenen». Er du i New York en mandagskveld, er dette  en av tingene du må få med deg.. En uforglemmelig opplevelse var det i alle fall for undertegnede å høre, og møte selveste Les Paul.

bilde2.jpg


Walking in Memphis


Memphis har så mye å by på både av musikkhistorie og nye spennende band og artister, at en uke i byen er altfor lite til å få med seg alt. Undertegnede vil komme med en fyldig artikkel i et senere nummer av BluesNews.
Her er noen smakebiter i bilder:

bilde3.jpg


Elvis` Graceland og Lorraine Motel hvor Martin Luther King ble myrdet.


bilde5.jpg
Solnedgang over Mississippi River på taket av Madison Hotel


Hver torsdag ettermiddag arrangeres det Roof Top Party med live musikk på hotellene Madison og Peabody. Mens du nyter en fantastisk solnedgang over Mississippi River kan du kose deg med mat, drikke og musikk med utsikt over Memphis by.

Memphis byr også på de legendariske studioene Stax, Sun Studio og Royal.

bilde7.jpg

Willie Mitchells Royal Studio er i full drift, og yngre musikere som John Mayer har funnet veien til dette studioet. Willie «Pops» Mitchell har rundet åtti, men er stadig innom studioet for å «holde et øye» med den yngre generasjonen, Archie og Boo som i dag driver studioet.


bilde8.jpg


I likhet med Elvis Presley og Rufus Thomas, har Willie Mitchell også en boulevard oppkalt etter seg. Bildet: Willie Mitchell med plater han har produsert.

 

The Orpheum, Beale Street og New Daisy Theatre


Ærverdige Orpheum feirer i år 80-års jubileum. I det vakre teateret og konsertlokalet har  mange berømte skuespillere og musikere stått på scenen. Er du der i rett tid får du kanskje også hilse på teaterets eget spøkelse, åtte år gamle Mary, som ble brakt inn og døde i Orpheum etter en bilulykke. Hun er spesielt begeistret for orgelmusikk og viser seg helst når noen spiller på det.  


bilde11.jpg


Bilder: The Orpheum med orgelet og litt av det utrolig vakre interiøret. Utenfor er det en egen «Walk of Fame» der en finner mange kjente navn gravert inn i stjernene på fortauet.

 

Beale Street


Uansett når på døgnet var det et yrende liv på  Beale Street. Undertegnede registrerte at de fleste var turister, mens lokalbefolkningen holdt seg til barer i Mid Town som Blue Monkey og den alltid åpne Printers. BB Kings, Rum Boogie Cafe og New Daisy Theatre er noen av stedene en kan høre live-musikk. Med opp i mot 30+,  foretrakk mange å være ute, der flere band og artister holdt utendørskonserter. Blant disse fant vi en kjenning som har spilt mye i Norge, Richard Johnston. Tidligere på dagen hadde vi truffet på gitarist Eric Gales som er ute med ny skive «The Story of My Life», itillegg til å  hilst på ungguttene i The Infidelles .

bilde14.jpg


Richard Johnston og Suvenir- butikken på BB Kings Blues Club.

 

 

New Daisy Theatre


The Infidelles er et ungt garage-rock-soul band fra Memphis som det er verdt å låne et øre til. De høster stadig mer popularitet i Memphis, og etter å ha hørt dem live, med Eric Gales som gjesteartist, kan undertegnede anbefale at en holder et øye med plata deres som er under innspilling i disse dager.                        

bilde16.jpg

The Infidelles (Foto: Charley Burch) og Eric Gales.

Memphis har også fått sin Ground Zero Blues Club. Kvelden vi stakk innom var det fullt hus  med det gnistrende gode Memphis-bandet Voodoo Village på scenen. Ved sidebordet fikk vi æren av å hilse på, samt sitte sammen med og bli spandert et glass vin på, av gitarlegenden og låtskriveren Teenie Hodges, mannen bak låter som  «Take Me To The River» og «Love and Happines»
 

 


Going down the Delta

bilde20.jpg
For en som skriver om blues, er drømmen å kunne reise til  bluesens vugge,  Mississippi. Så også for undertegnede, som riktig nok har besøkt USA tidligere, men ikke Mississippi. Mange blueslegender er begravet her, men vi valgte å dra til Tutweiler for å besøke graven til Sonny Boy Williamson. Mens sola var på vei til å gå ned, passerte vi elveleier hvor sypresser reiste seg majestetisk ute i vannet. Himmelen minnet om en akvarell der kunstneren hadde bestemt seg for å bare bruke varme farger som en fikk lyst til å strekke hånden mot å røre ved. Underlig vemodig var det å tenke på at det var under denne fløyelsmyke himmelen slavene i sin tid jobbet og slet, samtidig som musikken  som vi i dag kaller blues ble født. At den ble kalt blues, kan vi takke WC Handy for. Han fant vi spor etter i Tutweiler.


bilde21.jpg


Bildet: Ved jernbanestoppet der WC Handy hørte blues for første gang,  Tutweiler er i dag en stille by med omkring 6000 innbyggere. Vi var de eneste tilreisende ved dette viktige blueshistoriske stedet og fikk god tid til å rusle i fred både her og ved graven til Sonny Boy Williamson. Graven til Sonny Boy ligger i en bomulls-åker. Rundt og på gravsteinen lå det munnspill, ølbokser og mange mynter, men ingen norske. Etter å ha gravet godt i lommene fant undertegnede to fem-kroninger som jeg fikk lagt på graven. En liten tribute til en stor bluesmusiker, men en ære og en stor opplevelse for undertegnede.

bilde23.jpg

 

 

Frank «Rat» Ratliff og Riverside Hotel

Er man i Clarksdale bør en unne seg en natt på historiske Riverside Hotel. Er innehaver Rat i humør, får du kanskje som vi, en omvisning på alle rommene med påfølgende fortellinger om hvem som har bodd der. En titt i gjesteboken på kontoret gir en liten pekepinn om hvem som har gjort dette. Likevel er det rommet som Bessie Smith døde i den gang hotellet var sykehus, som gir en gåsehud idet en går inn.


bilde25.jpg

Frank «Rat» Ratliff - Bessie Smith-rommet.


                                              

bilde28.jpg

LC Ulmer  og T-Model Ford på Red`s

 


Rock og Heritage Museum

Nederlandske  Theo Dasbach (bildet over) er advokat, men har samlet på musikk og musikkeffekter hele livet. Nå er han pensjonist, og har gjort hobbyen om til museum i Clarksdale.

 

bilde29.jpg


Super Chikan hjemme i «Chiken House»  hvor han lager sine fantastiske utsmykkede gitarer.         

Hopson med den eneste originale Blues Brothers-bilen som er igjen, parkert utenfor.

 

 

Dette er bare noe av det undertegnede fikk med seg på to uker. Selvsagt var vi innom Morgan Freemans Ground Zero Blues Club i Clarksdale, danset på Annabelle`s i utkanten av Clarksdale samt en tur på Casino i Tunica. Som sagt, det kommer en utfyllende artikkel i en senere utgave av BluesNews.